Fánkok forradalma

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak a fővárosban a fánkozók, a kirakatokban csábító donutoknak pedig igen nehéz ellenállni. De vajon tényleg jobb-e a házi fánk?

Az amerikaiak kedvence, a filmekből is ismert tipikus rendőrkaja nálunk is egyre népszerűbb. Mondanám, hogy a házi készítésű mindig jobb, de ebben az esetben azért nem vagyok száz százalékig meggyőződve róla. Inkább azt mondanám, hogy más. Néha igenis jó elmerülni a cukormáz, a töltelék, és egy leheletnyi ízfokozó okozta élvezetben. Persze vannak nagy melléfogások, nehéz, olajos, rossz minőségű töltelékkel vagy mázzal készült borzalmak, amikből elég egy harapás is ahhoz, hogy egy életre elmenjen a kedvünk a bolti fánktól, és visszasírjuk a hazait. Persze a közelünkben történetesen pont egy olyan nyílt, ahol reggelenként a vevők csoportokba verődve várják a nyitás pillanatát, és a fánkok íze.. Nos, azt nehéz szavakba önteni. Itt azért megpróbáltuk.

A történethez azért hozzá tartozik, hogy az első fánkos emlékeim bolti darabokhoz kötődnek, méghozzá nem is akármilyenhez. Az első és egyetlen magyarországi Dunkin Donuts törzsvásárlója voltam, sok-sok évvel ezelőtt, amikor még megvolt az üzletük a belvárosban. Azóta sajnos kivonultak az országból, külföldi utazásaim során pedig valamiért visszás élményekkel távoztam boltjaikból - nyomába sem értek azoknak a gyerekkori emlékeimben élő felejthetetlen cukormázas csodáknak. Így múlik el a világ, akarom mondani egy márka dicsősége...

Na és mi a helyzet akkor, ha nincs a közelben egy olyan fánkos sem, amelynek már a látványa is az egekbe repíti a vércukorszintünket? Akkor magunknak kell cselekednünk. Nálunk általában akkor készül fánk, ha a nagymamám rászánja magát a sütésre. Nem ez a kedvenc foglalatossága, érthető, hiszen ki szeret a forró olaj mellett őrködni? A végeredményért persze megéri, csak nehéz rászánni magunkat. Egyébként már hónapok óta tervezem egy olyan fánk-forma beszerzését, amit a sütőben lehet használni, bár félő, hogy akkor elszabadul a pokol, és különböző cukormázas-csokoládés-töltött-mártott finomságokkal árasztanám el a szerkesztőséget.

Nézzünk körül a receptek között, teszteljünk és készítsünk sokat, sokfélét, hiszen van bőven miből válogatni!

Klasszikus

Csöröge

Túrós

Krumplis

Töltött

Mártott

Eckler

Képviselő

Különleges

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.