Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos szalagos fánk

Rumos szalagos fánk
Rumos szalagos fánk
14 perc / előkészület: 10 perc sütés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Heves megyében, ahol 24 éves koromig éltem "pampuckának" nevezik.
Hát, ehhez az ételhez duráltam neki a legnehezebben magam kezdő háziasszony koromban! De mivel én is nagyon szeretem, és már nem volt köztünk, aki elkészítse nekem, így kénytelen voltam én megbírkózni vele.
Három gyermekem egyik kedvence, így nálunk nem csak farsangi időszakban kerül az asztalra.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Házi lekvárral a legfinomabb!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A jól felmelegített tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam).
  2. Ezután ráütjük a tojássárgákat, a rumot (amire azért van szükség, hogy a tészta ne szívja magába az olajat), majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra. Légmentesen lezárjuk, és megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt (kb. 10-15 perc).
  3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.
  4. Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.
  5. A fánkokat közepesen forró, bő olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk, és sütjük.
  6. Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

A sütési tudnivalók Horváth Ilona szakácskönyvéből valók.


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 057
elküldve: 13
receptkönyvben: 563
elkészítve: 33/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, kelt tészta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

renata_hu
renata_hu Mon, 2016-05-30 08:10

Kedves Anita!
Tegnap elkészítettem a fánkot, és valami isteni finom lett!
Köszönöm a receptet! :)

Beus83
Beus83 Tue, 2014-01-28 23:03

Kedves Anita!
Elkeszitettem a fankot a recepted alapjan es mennyei lett :)
Eletem elso fankja, amit Neked koszonhetek! :)
Nagyon boldog vagyok! :) Szuper recept!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-02-02 21:02

Jaj, nagyon örülök, hogy ilyen sikerélményed volt! Emlékszem, a szalagos fánk volt, amitől nagyon tartottam, mikor még kezdő voltam. Sokan félünk tőle, de ha betartunk egy-két szabályt, akkor menni fog (előbb-utóbb) :).
Szép hetet kívánok!
Anita

vadcic
vadcic Sat, 2012-01-21 10:22

Nem akarok védeni senkit,de ennyi "saját" recept egyébként sincs mint a Nosaltyn,vagy bármely más oldalon van.
Ha ennyi kitűnő szakács lenne kis hazánkban,aki saját kútfőből ilyen szuper recepteket írna,konyhakirályok lennénk a világon!:O)
Nem mindig van meg az eredeti szerző és ez nem is doktori disszertáció szerintem. ;)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2012-01-21 11:55

Kedves Vadcic!
Az a legérdekesebb az egészben, hogy amit Mariann írt a hozzászólásásában, nem egészen így van, mert a story részben nem is állítottam ilyet, hogy ez a család ősi receptje lenne, valami félreértés történt. Csupán az van ott, hogy a nagyim sokat sütött pampuckát, és az én változatomat tettem most közzé. Amúgy itt valóban lemaradt valami oknál fogva a forrás, amit viszont én általában feltüntetek (több helyen is vannak fent receptjeim), és törekedem is erre, ha nem a saját találmányom. Van ilyen is persze, és van családi receptünk is, amit már feltettem a Nosalty-ra, akkor azt jelzem is. Sok receptet kipróbálok különböző gasztromagazinokból, és persze más is. Szoktam rá utalni, ha ilyenről van szó, de a szerkesztők nem mindig olyan módon hagyják benne, ilyen is volt már. Sőt, a blog hivatkozásom is van, hogy eltűnik, ha beillesztem segítségképpen,. Ott fázis fotókkal látható az adott étel, sütemény elkészítése. Pedig az a saját blogom:-))).
Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és a "védőbeszédedet"!
További szép hétvégét kívánok!
Anita

bebiszamuraj
bebiszamuraj Sat, 2012-01-14 16:21

Kedves Anita !
Nagyon jó ez recept, magam is hasonlóan készítem a fánkot. Most épp kezemben tartom Horváth Ilona 1986-os kiadású könyvét, és azzal szembesültem , hogy a recepted leírása szinte szóról szóra megegyezik a Horváth Ilona szakácskönyvben található fánk leírásával. Nem kétlem, hogy ez a Ti ősi családi receptjeitek közül való, de kérlek, említsd meg, hogy Horváth Ilona alapreceptet használtál, mert ennyit az eredeti szerző megérdemel. Kérésedre szívesen elküldöm a másolatát a receptnek, hogy lásd, ez valóban így van, ahogy írom. Üdvözöllek és további sikereket kívánok
Mariann

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2012-01-14 17:35

Köszönöm szépen a hozzászólásodat a receptemhez! A recept hozzávalói nem Horváth Ilonától van, a sütési tudnivalók igen. Egy másik receptes oldalon és a blogomban (http://izemlekek.blogspot.com/2012/01/pampucka-alias-szalagos-farsangi-f...) ez szerepel is. Itt lemaradt, de pótlom. Ez a szakácskönyv volt meg nagyimnak is, azóta már egy újabb példányt is beszereztem, mert sajnos a sok használattól szétesett.
További szép hétvégét kívánok!
Anita

1090
tej 4 dl
1 kávéskanál
cukor 3 ek
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 70 dkg
tojássárgája 4 db
élesztő 4 dkg
rum 1 ek