Nosalty Logó

Rumos szalagos fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Rumos szalagos fánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1090 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 4357 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 254 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1044.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    301 mg
  • Nátrium
    454 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    147.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    153 micro
  • Kolin:
    185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    250 micro
Összesen 1090 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.4 g

Zsír

  • Összesen
    167.1 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4179 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    673 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    1203 mg
  • Nátrium
    1815 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    590.3 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    56 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    613 micro
  • Kolin:
    742 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1001 micro
Összesen 4357 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 254 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A jól felmelegített tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam).
  2. Ezután ráütjük a tojássárgákat, a rumot (amire azért van szükség, hogy a tészta ne szívja magába az olajat), majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra. Légmentesen lezárjuk, és megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt (kb. 10-15 perc).
  3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.
  4. Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.
  5. A fánkokat közepesen forró, bő olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk, és sütjük.
  6. Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
  7. A sütési tudnivalók Horváth Ilona szakácskönyvéből valók.
  • Sűtés ideje: 4 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 45093
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 20.

Ajánló

Házi lekvárral a legfinomabb!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Heves megyében, ahol 24 éves koromig éltem "pampuckának" nevezik. Hát, ehhez az ételhez duráltam neki a legnehezebben magam kezdő háziasszony koromban! De mivel én is nagyon szeretem, és már nem volt köztünk, aki elkészítse nekem, így kénytelen voltam én megbírkózni vele. Három gyermekem egyik kedvence, így nálunk nem csak farsangi időszakban kerül az asztalra.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Anita ! Nagyon jó ez recept, magam is hasonlóan készítem a fánkot. Most épp kezemben tartom Horváth Ilona 1986-os kiadású könyvét, és azzal szembesültem , hogy a recepted leírása szinte szóról szóra megegyezik a Horváth Ilona szakácskönyvben található fánk leírásával. Nem kétlem, hogy ez a Ti ?si családi receptjeitek közül való, de kérlek, említsd meg, hogy Horváth Ilona alapreceptet használtál, mert ennyit az eredeti szerz? megérdemel. Kérésedre szívesen elküldöm a másolatát a receptnek, hogy lásd, ez valóban így van, ahogy írom. Üdvözöllek és további sikereket kívánok Mariann

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a hozzászólásodat a receptemhez! A recept hozzávalói nem Horváth Ilonától van, a sütési tudnivalók igen. Egy másik receptes oldalon és a blogomban (http://izemlekek.blogspot.com/2012/01/pampucka-alias-szalagos-farsangi-fank.html) ez szerepel is. Itt lemaradt, de pótlom. Ez a szakácskönyv volt meg nagyimnak is, azóta már egy újabb példányt is beszereztem, mert sajnos a sok használattól szétesett. További szép hétvégét kívánok! Anita

vadcic

Nem akarok védeni senkit,de ennyi "saját" recept egyébként sincs mint a Nosaltyn,vagy bármely más oldalon van. Ha ennyi kit?n? szakács lenne kis hazánkban,aki saját kútf?b?l ilyen szuper recepteket írna,konyhakirályok lennénk a világon!:O) Nem mindig van meg az eredeti szerz? és ez nem is doktori disszertáció szerintem. ;)

Törölt felhasználó

Kedves Vadcic! Az a legérdekesebb az egészben, hogy amit Mariann írt a hozzászólásásában, nem egészen így van, mert a story részben nem is állítottam ilyet, hogy ez a család ?si receptje lenne, valami félreértés történt. Csupán az van ott, hogy a nagyim sokat sütött pampuckát, és az én változatomat tettem most közzé. Amúgy itt valóban lemaradt valami oknál fogva a forrás, amit viszont én általában feltüntetek (több helyen is vannak fent receptjeim), és törekedem is erre, ha nem a saját találmányom. Van ilyen is persze, és van családi receptünk is, amit már feltettem a Nosalty-ra, akkor azt jelzem is. Sok receptet kipróbálok különböz? gasztromagazinokból, és persze más is. Szoktam rá utalni, ha ilyenr?l van szó, de a szerkeszt?k nem mindig olyan módon hagyják benne, ilyen is volt már. S?t, a blog hivatkozásom is van, hogy elt?nik, ha beillesztem segítségképpen,. Ott fázis fotókkal látható az adott étel, sütemény elkészítése. Pedig az a saját blogom:-))). Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és a "véd?beszédedet"! További szép hétvégét kívánok! Anita

Törölt felhasználó

Kedves Anita! Elkeszitettem a fankot a recepted alapjan es mennyei lett :) Eletem elso fankja, amit Neked koszonhetek! :) Nagyon boldog vagyok! :) Szuper recept!

Törölt felhasználó

Jaj, nagyon örülök, hogy ilyen sikerélményed volt! Emlékszem, a szalagos fánk volt, amit?l nagyon tartottam, mikor még kezd? voltam. Sokan félünk t?le, de ha betartunk egy-két szabályt, akkor menni fog (el?bb-utóbb) :). Szép hetet kívánok! Anita

Törölt felhasználó

Kedves Anita! Tegnap elkészítettem a fánkot, és valami isteni finom lett! Köszönöm a receptet! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek