Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a két kedvenc ételed rombolja leginkább a Földet

A vegán étkezésé a jövő?  Egy friss tanulmány szerint a táplálkozásunk átalakításával tehetünk a legtöbbet a bolygóért. 

A hús- és tejtermékek elhagyásával tehetünk a legtöbbet a Földünkért – állítja az elmúlt évek legátfogóbb, több mint 100 ország mezőgazdaságát vizsgáló kutatás.
Az összesített adatok szerint akár 75 százalékkal csökkenhetne a mezőgazdasági területfelhasználás, ha a megszokott húsételeink és kedvenc tejtermékeink kihagyásával alakítanánk a mindennapos táplálkozásunkat, és még így is jóllakhatna a világ teljes népessége. Így az is logikusnak tűnik, hogy minél több földterületet használ fel a mezőgazdaság, annál kevesebb marad a vadon élő, veszélyeztetett fajoknak élőterületként, ez pedig a fajok tömeges kipusztulásához vezet.

Érdekes tény, hogy a hús- és tejtermékek csak a napi kalóriaszükségletünk 18, fehérjeszükségletünk kb. 37 százalékát fedezik, viszont a mezőgazdaság üvegházhatású gázkibocsátásának 60 százalékáért felelősek. Ez nagyon magas arány, a szárazföldi területek 86 százaléka mostanra pedig emberek által lakott, vagy állattartásra használt terület.

Ezt olvastad már?

Jamie Oliver szakácskönyvének főleg a vegák és vegánok fognak örülni... de nem csak ők!

A kutatásból azt is leszűrhetjük, hogy még a legkisebb ökológiai lábnyom mellett termelt hús- és tejipari termék is sokkal nagyobb terhet ró a környezetre, mint a legkevésbé fenntartható zöldség vagy gabona megtermelése.

Receptajánló:

Mindebből az következik, hogy a fenntarthatóbb jövő felé vezető út egyértelműen a növényi táplálkozás felé mutat. A vegán étrenddel egyértelműen sokat tehetünk a bolygó elsavasodása, az üvegházhatású gázkibocsátás, a vízszennyezés és a mértéktelen földhasználat ellen, állítják a szakértők. A legtöbbet az állati eredetű élelmiszerek elhagyásával tehetünk a környezetünkért, ezzel a fenntartható gazdálkodásban előállított állati eredetű termékek sem tudnak versenyezni. Furcsának hathat először, hogy összehasonlítjuk az állati és növényi eredetű fehérjéket, pedig nincs ebben semmi különös: az állattartás harminchatszoros földterületet igényel a növénytermesztéshez képest, tehát amíg a kedvenc sült húsod a tányérodra kerül, óriási utat jár be, és aránytalan terheket ró a környezetre.

Gondoltad volna?

Ahelyett, hogy a világ teljes lakossága áttérne hirtelen vegán életmódra, megoldás lehetne, hogy az egyes gazdaságok a legnagyobb szennyezéssel járó hús- és tejtermékek előállításakor legalább fele részben növényi eredetű alapanyagokat használnának.

Ez persze nem egyszerű, a világon közel 570 millió gazdaság működik, viszont ezek rengeteg támogatást is kapnak, szóval az elkölthető pénz rendelkezésre áll, hogy jó célra fordítsák.

A Guardian által megkérdezett szakértő szükségesnek látná címkék bevezetését az élelmiszeriparban, ezekkel jeleznék a vásárlóknak, hogy az adott termék mekkora terhet ró a környezetre, de az extra adók a húsra és a tejtermékekre szintén szükségesek lehetnek. Meglepő lehet, hogy a fűvel táplálkozó szarvasmarhák tartása is nagyon káros a bolygónkra, gondoljunk csak bele, lényegében a füvet kell átalakítani fogyasztható tőkehússá, ez pedig ugyanaz, mint a szén energiává alakítása.

Receptajánló:

A tanulmány konklúziója a kutatók szerint nem az, ami a vegánságot tartja az egyetlen elfogadható életmódnak, amit máról holnapra mindenkinek be kell vezetnie – sokkal inkább arról van szó, hogy az emberiségnek mérsékelnie kell a húsfogyasztását. Ráadásul a fejlett világban egyre nagyobb problémát okozó, rengeteg ember érintő elhízáshullámot is mérsékelnie lehet a növényi alapú étrend népszerűsítésével.

Ezeket olvastad már?

via Guardian

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!