Erre a 3 dologra figyelj oda, ha az ebéded saját ételhordóba kéred

Az otthonról hozott ételhordók veszélyeket rejthetnek, ezért nem árt néhány szabályt betartani, ha ezekben kérjük az ételt.

Az egyszer használatos ételes dobozok nagyon nagy károkat okoznak a környezetben.A Tudatos Vásárló becslései szerint 2017-ben Budapesten 13 millió ételes doboz és 27 millió műanyag kávés pohár kerülhetett a kukába. 2021-től az eldobható műanyag tányérok szerencséreeltűnek a boltokból és éttermekből, de addig is van tennivalód. Például, kérheted ételt saját dobozba az éttermekben és kifőzdékben.

Az ételt vagy italt nem tilos saját éthordóba, vagy kulacsba kérni. A korábbi években erről több vita is volt, de a Nébih egyértelmű fogalmaz a kérdésben:“a közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos az ételt ételhordóban kiadni“. A fogyasztónak és a vendéglátóhelyeknek ugyanakkor nem árt néhány dologra odafigyelnie.

1. Használj mindig tiszta edényt!

Ez a legfontosabb szabály, amit mindig be kell tartanod! Az átadogatott dobozok fertőzés, szennyezés közvetítői lehetnek, ezért kell őket tisztán tartani. Ha agyonkarcolt, koszos edényt használsz, az étterem jogosan tagadja meg az ételkiadást.

2. Ne érjenek a dobozokhoz!

Az átvett edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket nem szabad szennyezni. Arra figyelj, hogy a konyhai személyzet ne érjen hozzá a dobozokhoz. Hogyan kerülheted ezt el? A legjobb megoldás, ha egy tálcán nyújtod át az ételeshordódat, lehetőleg a teteje nélkül. A konyhában így a doboz megérintése nélkül is tudnak ételt adni neked.Felelős, élelmiszer-biztonságra odafigyelő étterem a vevőtől átadott dobozhoz nem nyúl!

3. Légy körültekintő és következetes!

Néhány vendéglátóhely a büntetéstől való félelmében inkább nemet mond a fogyasztó ételes dobozaira. Ilyenkor kell némi határozottság részünkről, hiszen semmilyen szabályozás nem tiltja, hogy így kérjük az ételt. Maradjunk ugyanakkor kedvesek, és figyeljünk arra, hogy az étel átadása az élelmiszer-biztonsági előírásokat betartva történjen. Mindent kérjünk a saját ételhordónkba, még akkor is, ha felajánlják, hogy a salátát vagy az öntetet külön tennék. Végezetül, ne felejtsd el megköszönni az étteremnek, hogy a saját dobozodat használhattad.

Ezeket olvastad már?

via Reusable Nation, Ételt csak okosan

Címlapról ajánljuk

További cikkek