Út a fenntartható fogyasztáshoz

Fenntartható fejlődés, fenntartható fogyasztás - sok helyen találkozunk a kifejezéssel, de mégis, mit jelent pontosan? És hogyan tudunk részt venni benne?

Fenntartható? A kérdés egyre gyakrabban felmerül, ha az étkezésről vagy a mezőgazdaságról beszélünk. A mezőgazdaságban olyan élelmiszerekre, növényi és állati termékekre használjuk a terminust, melyek előállításakor, nevelésekor szem előtt tartották, hogy a természeti erőforrások képesek legyenek megújulni, és a lehető legkevesebb változást okozzák a környezetben. A fenntartható mezőgazdaság segítségével úgy tudunk előállítani élelmiszert, hogy a következő generáció is képes legyen ugyanolyan jó minőségű élelmiszert termelni. A fenntartható fogyasztás pedig körülbelül annyit jelent, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amelyek egészségesek számunkra, de a környezetünk számára sem károsak.

Miért érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni?

Több okból is profitálhatunk, ha a fenntartható étkezés mellett döntünk. A fenntartható étkezés és mezőgazdaság megújuló. Egészséges és gyarapodó egyéneket és közösségeket hoz létre, valamint kiegyensúlyozottabb ökoszisztémát.

De hogyan csináld?

Vásárolj helyi termékeket!

Vásárolj a helyi termelői piacon. A helyi termelők elkötelezettek a saját közösségük iránt. Amit náluk költesz, az a közösségnél marad, újra visszaforgatható, így nemcsak az élelmiszered lesz egészségesebb, de a saját közösséged növekedéséhez és életben maradásához is hozzájárulsz.

Termelj valamit

Lehet egy cserép fűszernövény vagy egy láda paradicsom az erkélyen, némi gyümölcs vagy egy sor zöldség a kertben - kevés dolog van, ami jobban megérteti veled, milyen is egy növény megtermesztése, mint ha te magad is csinálod kicsiben. Ha átéled, mennyi mindenen múlik egy növény sorsa, mennyi odafigyelést igényel, sokkal inkább megbecsülöd a friss, helyi termékeket.

Beszélgess az ételről!

Mindegy, hogy a termelővel, a tejessel, a pékkel vagy a helyi cukrászdád vezetőjével, de beszélgess olyan emberekkel, akiknek számít, mi kerül a tányérjukra! Mindig tanulhatsz újat tőlük, nem beszélve arról, hogy semmi sem csinál nagyobb kedvet az életmódváltáshoz, mint ha valaki szenvedéllyel mesél a pozitív oldalairól!

Egyél szezonálisan!

Magyarországon nem nő az eper januárban, hiába lehet kapni. A januári epertortához az epernek nagyon messziről kell idejönnie. Próbálj meg szezonálisan főzni - eper májusban, padlizsán augusztusban, sütőtök télen.

Szokj hozzá a csapvízhez!

A víz az egyik legnehezebb szállítható "élelmiszer" az összes országban. Az ország másik végéről származó palackozott ásványvíz lakóhelyedre való eljuttatásához rengeteg üzemanyagot bocsájtanak ki a szállító járművek. Ha nem szereted a csapvizet, használj szűrőberendezést, vagy vásárolj olyan vizet, amit a lakóhelyedhez közel állítanak elő!

Gondold át a bevásárlólistádat!

Több kimért élelmiszer, kevesebb mélyhűtött, feldolgozott termék, sokkal több növényi alapú fogyasztási cikk. Lefordítva - több friss étel, kevesebb csomagolóanyag!

Szavazz a pénztárcáddal és az ízléseddel!

A leginkább úgy tudunk változtatni a dolgokon, hogy az elején kezdjük! A zöldségesed csak ketreces tojást tart? Kérd, hogy szerezzen be tojást "boldog" csirkéktől! A sarki étteremben csak porleves van? Kérdezd meg, miért nem főzik inkább? Te vagy a vásárló, jogod van eldönteni, mit szeretnél enni. Ha többen kérik, előbb-utóbb változni fog a helyzet!

Olvastad már?

Vásárolj okosan, spórolj többet!

Forrás: eatright.org

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.