Nem garantáljuk, de így talán még a gyerekeid is életben maradhatnak a Földön - VIDEÓ!

A környezetkárosítás ellen pár apró lépéssel mi is felléphetünk - hoztunk egy listát és egy videót arról, hogyan csökkenthetjük a hulladékmennyiségünket. Próbáld ki te is!

Napi szinten halljuk, hogy az eldobható, egyszer használatos műanyag mennyire veszélyezteti a jövőnket. Egy műanyag szatyrot átlagosan 20 percig használunk, lebomlási időtartama azonban 300-400 év - bár ez csak becsült adat, hiszen a műanyag tömegtermelés a II. világháború után indult be, így nem ismerjük a valódi számokat.

Csak Magyarországon évente átlagosan 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül a boltok polcaira, ez mintegy 45.000 tonnát jelent.

Bár a szelektív hulladékgyűjtéssel évek óta próbálkozunk, sok nyugati országhoz képest gyerekcipőben jár nálunk a hulladék újrahasznosítása. Nem is biztos, hogy érdemes jobban beletanulnunk: a fejlett Nyugat töménytelen szelektív hulladékát, a papírt, műanyagot, fémet eddig lelkesen átvevő Kína ugyanis idén januártól megálljt parancsolt, és nem veszi át többé ezt a felesleget.

Bár tudjuk, hogy ma már a Duna és a Tisza vizében is kimutatható a mikroműanyag, sőt, osztrák tudósok a múlt héten egy olyan kutatást is publikáltak, amelyben 8 különböző, vizsgált európai ember székletében is kimutatták az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagokat, valahogy csak nem akar megszólalni a vészcsengőnk. Annyira nem, hogy a kormány a napokban elkaszálta a Technikai és Innováció Minisztérium előremutató termékdíjtörvény-módosító javaslatát, ami a műanyagszennyezés ellen indult volna. A szomorú hír mellett némi vigaszt jelent, hogy egyénileg is sokat tehetünk azért, hogy legalább a saját környezetünkben csökkentsük a fölösleges műanyagok felhasználását, és kevesebb hulladékot termeljünk.

Négy különböző szintet mutatunk nektek, sőt, videót is forgattunk arról, hogyan csökkenthetjük a mindennapokban a háztartásunk hulladékmennyiségét:

Kezdő szint

  • Legyen nálad textilszatyor!

Egy tízes csomag zsepi méretére lehet összehajtogatni, így nemhogy egy táskába, de egy nagyobb kabátzsebbe is elfér. Legyen nálunk mindig, hiszenbármikor eszünkbe juthat, hogy ez vagy az nincs otthon, és hazafele be kell ugrani vásárolni.

Középhaladó szint

  • Mondj nemet a nejlonszatyorra, amikor csak teheted!

Erőfeszítés és előre gondolkodás nélkül is csökkenthetjük háztartásunk nejlonmennyiségét - zöldségesnél, szupermarketban, ha gyümölcsöt vagy zöldséget vásárolunk, nem kell bezacskóznunk őket. Nyilván nem 20 deka málnára, eperre vagy egy kiló mákra gondoltam, de almát, vöröshagymát, banánt, répát, krumplit miért tennénk külön szatyorba? Elég, ha az egyikre ráragasztjuk az árukat és a súlyukat jelző vonalkódos matricát, hiszen a kasszában úgyis lemérik őket még egyszer, így az a vád sem érhet minket, hogy azért nem tesszük zacskóba, mert utólag még hozzátettünk két darabot a jonagoldból.

  • Kulacs, bögre, termosz, saját doboz!

A napi megfelelő vízbevitel fontosságát nem győzik eléggé hangsúlyozni az orvosok. Sajnos azonban az a jellemző, hogy még olyan gyorséttermekben vagy kifőzdékben is palackos vizet veszünk, ahol amúgy ingyen van a csapvíz. Nem beszélve arról, hogy a városban való rohangálás alatt is megszomjazunk, így inkább saját kulaccsal készüljünk, mert elképesztő mennyiségű PET-palackot spórolhatunk meg!A legolcsóbb BPA-mentes csavaros darabok nettó 700 forintért kaphatók, tehát 3 használat után be is hozzák az árukat, és bármelyik táskában elférnek. Már azzal is nagyot dobunk a hulladékcsökkentésen, ha otthon és munkában ebből iszunk az eldobható palackok helyett, de a legtöbb helyen szívesen fel is töltik nekünk vízzel, ha napközben kifogyna. Sőt, ha nem olyan helyen fogyasztunk, ahol kötelező brandingelt pohárba adni az üdítőt, akkor nyugodt szívvel kérhetjük papírpohár helyett a kulacsunkba a választott italt.

Elviteles kávé

Én nyáron párszor a fröccsöt is a kulacsomba kértem olyan szórakozóhelyeken, ahol csak eldobható poharak vannak. Kicsit ugyan furcsán néztek rám, de senki nem tagadta meg a kérésemet. A kávéspohárra ugyanez igaz - tele a város szuper kávézókkal, mi meg imádunk séta közben, munkába menet kortyolgatni. Nincs ezzel semmi baj, de a fair trade habos chai latte pont olyan jól esik egy fedővel ellátott saját kávéspohárból vagy kis termoszból, mint a műanyag fedeles papírpohárból. Sőt, később hűl ki, így még nyerünk is vele!

Ebéd

Ugyanez fokozottan igaz az ebédünkre is. Munkahelyen nagyon sokan szaladnak ki ebédért közeli menzákra, kifőzdékbe, és viszik vissza a megvásárolt ételt az asztalukhoz vagy a teakonyhára. Ha egy eldobható műanyag dobozt kapunk, akkor is heti 3-5 doboz megy a levesbe, és akkor még nem beszéltünk arról, ha valaki több fogást vásárol, illetve hogy a dobozait még 3 nejlonzacsiba is beteszik a szorgos kiszolgálók. Miért is nem visszük ilyenkor a saját dobozunkat? Erre még költeni sem kell, hiszen a legtöbb háztartásban akad ételtároló doboz. Csak egyszer kell bevinni a munkahelyre, ebéd után elmosogatni, és visszatenni az íróasztalunkra - egy egész éven át használhatjuk.

Evőeszköz

Az ebédnél még ugyanúgy problémát jelenthet, hogy sok kifőzde vagy street food-os hely csak a műanyag evőeszközt ajánlja fel az ételekhez. Ettől még nem kell leszokni róluk, ha éppen ott adják a környék legjobb ebédjét - azt viszont megtehetjük, hogy viszünk magunkkal saját evőeszközt. Egy pici vászonzsákban, régi szemüvegtokban könnyedén tárolhatjuk, és tudom, hogy a képzeletbeli táskánkat már jól teleraktam, de ez aztán tényleg nem foglal szinte semmi helyet.

Haladó szint

Mert mint mindent, a hulladékmentes életet is lehet fokozni. A haladó szint már kíván némi előretervezést, hiszen a legtöbb szemetet bevásárláskor szedjük össze, így ahhoz, hogy csökkentsük a tejesdobozok, felvágottas műanyagok számát, előre kell készülnünk a bevásárlásra. A mindennapos élelmiszerek beszerzése ugyanis megoldható hulladékmentesen is, csak kell hozzá egy jó piac a környéken, egy hentes, egy zöldséges, meg úgy általában olyan boltok, ahol egy-egy termékkörre fókuszálnak.

  • Menj vásárolni saját dobozzal!

Ha a fentiek közül bármelyikkel rendelkezünk, nyert ügyünk van, csak annyit kell tenni, hogy vásárlás előtt átgondoljuk, mire lesz szükségünk. A zöldségekről és a gyümölcsökről már ejtettünk szót korábban, piacon pláne elkerülhető a nejlonszatyor. Ráadásul itt a könnyen nyomódó, érett vagy bogyós gyümölcsöknek is vihetünk saját dobozt - dupla haszon, mert a 400 év alatt lebomló, teljesen használhatatlan málnás dobozkák például nekem rendre pürét csináltak az amúgy méregdrága gyümölcsből, mire hazaértem velük.A kenyeret, pékárut is simán kérhetjük saját vászonzsákba, nem kell a nejlon. Nyilván nem a gyerek kedvenc kakaós csigájára gondolok, de a kifli, briós, minden egyéb, nem maszatolós termék nyugodtan mehet egy erre elkülönített vászonszütyőbe. Meg is vehetjük, de akár meg is varrhatjuk magunknak.

Ha van tejes a környékünkön, aki árul tejterméket kimérve, oda is mehetünk a saját dobozunkkal, üvegünkkel. Túró, tejföl, sajtok, vaj - mind olyan dolog, amit saját dobozzal csomagolásmentesen is hazavihetünk.

És persze ott van még a hús. Egy öt kilós libát nehéz lenne saját dobozban hazavinni, de egy méretes csirkemell, pár comb, vagy egy adag szeletelt karaj simán elfér egy nagyobb műanyag dobozban. És ugyanez igaz a felvágottakra is. Nemcsak hogy olcsóbban megkapjuk kimérve a hentesnél, mintha csomagolt 10 dekás kiszerelésben vennénk, de ugyanúgy lehet a szaláminak, a kolbásznak vagy a sonkának egy-egy dobozt szánni, amiben hazavisszük, majd tároljuk az árut.

Saját doboz? És mi van a higiéniával?

Nagyon fontos a saját és mások egészsége szempontjából, hogy a saját dobozos bevásárlást csak és kizárólag frissen elmosott, tiszta edényekkel intézzük. Mielőtt nekikezdünk, érdemes tájékozódni az adott üzletben, hogy hozhatunk-e saját tárolót a nejlonzacskó vagy más egyszer használatos csomagolóanyag helyett.

Szabad saját dobozt vinnünk?

Megkérdeztük a NÉBIH-et, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében egyáltalán lehetséges-e a saját dobozunkkal bemenni a henteshez. Azt a választ kaptuk, hogy minden esetben az élelmiszervállalkozót terheli a felelősség az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért. A saját csomagolóanyag nem számít biztonságosnak, mert szabad szemmel nem látható kórokozók lehetnek rajta, de mivel a felelősség a vállalkozóé, így ő döntheti el, hogy kiadja-e az árut saját csomagolóanyagba - hogy hogyan, azt nem szabályozza a törvény. Ha vállalja a kockázatot, akkor úgy kell eljárnia, hogy a kintről érkezett csomagolóanyag ne érintkezzen semmivel.

"Gondoskodnia kell arról, hogy ezek a csomagolóanyagok közvetlenül vagy közvetett módon ne jelenthessenek szennyező forrást sem a berendezésekre (mérleg, pult), sem a forgalmazott élelmiszerekre." Vagyis az adott bolt dönthet úgy, hogy nem fogadja el a kintről hozott csomagolóanyagot, de úgy is, hogy képes úgy kiszolgálni, hogy a vásárló doboza ne érintkezzen a még meg nem vásárolt árucikkekkel vagy a higiéniai szempontból kiemelten fontos felületekkel.

Saját tapasztalatból mondom, hogy húsokkal vagy más egyéb, higiéniai szempontból kiemelt termékkel jó eséllyel csak a kiskereskedők fognak kiszolgálni, ha a saját kis dobozainkat visszük - a nagyobb élelmiszerláncok nem biztos, hogy engedik. De próbálkozni mindig lehet!

Haladó szint +

  • Vásárolj csomagolásmentes boltban!

A fővárosban és egy-két helyen vidéken is vannak már olyan üzletek, amiket kifejezetten csomagolásmentesre terveztek. Ezeken a helyeken főleg szárazárut, zöldséget, gyümölcsöt, tisztítószereket, bizonyos tejtermékeket kaphatunk. Mi a frissen nyitott ne pazarolj shop & café-ban voltunk, de bárhol próbálkozhatunk, igazán izgalmas tapasztalat lesz. Az ilyen boltokra pláne elő kell készülni - a saját dobozok mellett vihetünk befőttes üvegeket, flakonokat, de a kedvenc megoldásomat a bolt egyik eladójától hallottam: az egyik vásárló egy régi, kimosott ketchupos üvegben vitt haza "saját csapolású" mosogatószert. A csomagolásmentes boltokban, ha nagyon komolyan gondoljuk a hulladékmentes vásárlást, simán beszerezhetjük a lisztet, olajos magvakat, olajakat, ecetet, magokat, tésztákat és vegyszermentes tisztítószereket.

Hogy melyik szintet tudjuk beépíteni az életünkbe, az nyilván sok mindentől függ - élethelyzettől, lakóhelytől, napi rutintól, és még sok egyéb mástól. Pont ezért hoztunk többféle ötletet - ha valamelyik tetszik, és kivitelezhetőnek tartjuk, érdemes kipróbálni, meglátjátok, sok esetben nem csak a kedvünk lesz jobb tőle, de anyagilag is jobban járunk minden estben. Ha pedig egyszer rákaptatok az ízére, jöhet szépen fokozatosan a többi hulladékmentes tipp is!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A leggyönyörűbb és legnépszerűbb húsvéti ételek az oldalról

A húsvéti ételek repertoárja végesnek tűnik, hiszen alig néhány fő alapanyagra, a sonkára, kalácsra, tojásra, retekre, újhagymára épül, mégis meglepő, hányféleképpen alakítható, újragondolható és modernizálható egy-egy nagy klasszikus. Mutatjuk a legszebb és legnépszerűbb húsvéti recepteket!