Én hízni szeretnék!

Dunát lehet rekeszteni a kiló-olvasztó tippekkel, de mi lesz azokkal, akik növelni szeretnék a testsúlyukat?

Tele van a világ fogyókúrás tippekkel, holott sokak életét az keseríti meg, hogy túl soványak, és emiatt nem érzik jól magukat a bőrükben. Jó hír a számukra, hogy léteznek a testsúly növelését segítő étrendek is, bár ezek követése is legalább annyi odafigyelést igényel, mint a fogyókúrásoké.A megfelelő minőségű testsúlynövelésnek is több pillére van. Egyik, a megfelelő étrend, a másik a megfelelő mozgásforma megtalálása és rendszeres megvalósítása. Ez utóbbi területen nem vagyok szakavatott, de az étrend elemeire vannak javaslataim.

Sokan gondolják azt, hogy - mivel köztudottan hizlalnak - ha sok csokit, sütit esznek, akkor sikerrel járnak majd. Azzal azonban nem számolnak, hogy az egyszerű szénhidrátok kedvezőtlen hatással vannak a vércukorszintre, megterhelik a hasnyálmirigyet, az emésztőrendszert és nem utolsósorban hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. Javaslom, inkább felejtsük el ezeket az alapanyagokat és forduljunk a jó minőségű fehérjékhez és az összetett szénhidrátokhoz, hiszen nem mindegy, hogy az energiabevitelünk milyen tápanyagokból, élelmiszerekből származik.

Csakúgy, mint a kiegyensúlyozott étrendben, jelen esetben is fontos a napi ritmus: étkezzünk naponta 4-6-szor. Így biztosítjuk szervezetünk számára a folyamatos energia- és tápanyagellátást, anélkül, hogy egy-egy nagyobb étkezéssel megterhelnénk őt, a rendszeres étkezések anyagcserénk számára is optimális helyzetet biztosítanak.

Étrendünk alapjai a jó minőségű összetett szénhidrátok és állati eredetű fehérjék legyenek. Reggelire, vacsorára szendvicsünk szénhidrát-eleme legyen teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle, amire tehetünk főtt tojást vagy készítsünk harmonikus fűszerezésű, étvágygerjesztő tojáskrémet, túrókrémet. A reggeli mellé vagy a köztes étkezésekre igyunk tejet, tejes, joghurtos turmixokat – válasszuk nyugodtan a magasabb zsírtartalmú termékeket. A friss zöldségek, fűszernövények étvágygerjesztőek, használjuk őket bátran, változatosan. Ebédünk lehet kétfogásos, próbáljuk ki a szezonális zöldség alapú, energiadús, tejföllel, tejszínnel készített krémleveseket. Magas energiatartalmúak a hüvelyesekből készült főzelékek, saláták, amelyeket mindig egészítsünk ki állati eredetű fehérjét tartalmazó feltéttel – egy szelet frissensülttel, egy tojásropogóssal, vagdaltpogácsával. Válasszuk az élettanilag kedvező hatású, omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat fő fogásként. Hús- és halételeink mellé változatosan készítsük el köreteinket, próbálkozzunk a bulgurral, kuszkusszal, hajdinával, barna rizzsel, kölessel.A fentiek mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres sportolásról sem, amely az izomtömeg növelésével hozzájárul a testtömeg növeléséhez, javítja az anyagcserét és nem mellesleg, növeli az étvágyat is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek