Ezek voltak 2022 legnagyobb élelmiszertrendjei

A 2022-es év az élelmiszertrendek terén is tartogatott izgalmakat – nézzük, mi minden kapott kiemelt figyelmet ebben az esztendőben!

2020-ban a házhozszállítás felemelkedését láthattuk, míg 2021-ben az éttermekbe való visszatérés tarolt. De mit tartogatott 2022, az életmódbeli változtatások, otthoni főzés és a népszerű alapanyagok terén, valamint azokon túl?

Így változott az életmódunk

2022-ben egyre népszerűbbé váltak a városi farmok – amelyeket közösségi kertekben vagy akár otthon a balkonon működtetnek –, illetve azok termékei. Ez a tendencia a következő évben az élelmiszerárak alakulása miatt valószínűleg folytatódni fog. Szintén jellemző volt a klímatudatos élelmiszerek fogyasztása – ezek között említhetjük a helyileg, felelősen termelt gyümölcsöket és zöldségeket. Ehhez kapcsolódik a ’22-es évben elterjedt reducetáriánus étkezés is, melynek lényege, hogy a lehető legkevesebb állati eredetű terméket fogyasszuk. Ez nemcsak a környezet szempontjából lényeges, de az egészségre gyakorolt pozitív hatásait is bizonyították.  

Ezek voltak 2022 legnagyobb élelmiszertrendjei

Trendi alapanyagok

A napraforgómag nagy visszatérésének éve volt a 2022-es: már nemcsak focimeccsek mellé rágcsáljuk, hanem egyre többen beépítik a mindennapi étrendjükbe is ezt az egészséges nassolnivalót. Remek mag-alternatívát jelent az allergiásoknak, így krémekben, kenyerekben és krékerekben is előszeretettel használjuk. De igen trendivé vált a hibiszkusz is, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, de magas tápanyagtartalmának – például C-vitamin – köszönhetően egészséges is.

Idén is egyre nagyobb teret nyert magának a növényi alapú étkezés, ami újabb helyettesítő termékeket hozott magával. Ezúttal a vegán tojás számít az abszolút befutónak, amiből ugyanúgy készíthetünk omlettet vagy éppen quiche-t, mint az állati eredetű társából. A másik top fogás a vegán csirke – nemcsak a botlok polcait lepték el ezek a termékek, de egyre több étterem és gyorsétteremlánc is kínál ebből készült ételeket.

2022. elhozta az alternatív csokoládék korát is, az édesszájúak nagy örömére. Tartolnak a meglepő ízek és színek, így például a bogyós gyümölcsök ízprofilját hordozó ruby vagy éppen a mogyorós jegyekkel bíró, karamellre emlékeztető arany csokoládé.

Ebben az évben „felfedeztük” a moringát is, amelynek leveleit salátákban és teákban egyaránt megtalálhattuk. Rámutattak, hogy a vasban, vitaminokban és kalciumban magas növény számos pozitív hatással bír, például képes javítani a hangulati rendellenességeket, de a magas vérnyomást is csökkentheti. Hasonló a kurkuma esete is: egyre többet kezdtük használt antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Számos nemzetközi – különösen indiai – ételben, de desszertekben is helyet kap, és nemcsak ízével, de csodás színével is feldobja azokat.

Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit tartogat számunkra a 2023-as év – szerencsére nem is kell sokat várnunk, hogy megtudhassuk!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna

Címlapkép: Unplash


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...