Így alakíthatsz (szinte) bármilyen édes süteményt sóssá

Nagynéha ránk jöhet a bolondóra, egész pontosan az a vágy, hogy egyik-másik süteményünket édesből sóssá varázsoljuk. Az alábbi cikk ezekben a kísérletekben segíthet.

Annak ellenére, hogy a cukrászat és a süteménysütés világa tele van áttörhetetlen szabályokkal, béklyókkal és korlátokkal – mindezek persze a siker érdekében – minimális dolgokba egészen bátran belenyúlhatunk, ha épp ránk jön a kísérletezhetnék. Például meglepően könnyedén változtathatunk édes süteményeket sóssá, bátran ugorhatunk egyik ellenpólustól a másikig egy recepten belül. Persze néhány támpontra így is szükségünk lesz: jöjjön az apróbetűs rész!

Így alakíthatsz (szinte) bármilyen édes süteményt sóssá

Milyen süteményt?

Természetesen érdemes azokkal a receptekkel kísérletezni, amelyeknek szerkezetében nem játszik létfontosságú szerepet a cukor. Így rögvest kivehetjük a piskótákat, kevert süteményeket és tortákat – bár nem is veszítünk sokat velük, hisz’ ugyan ki akarna sós ízesítésű tortát enni?

Szerencsére ezen kívül megannyi másik alaptészta adott, amelyből könnyedén eltávolíthatjuk az édességet. Ezek nagy része vajban gazdag, omlós tészta.

Az alábbi édes süteményeket bátran elkészíthetjük sós ízben is:

  • omlós, vajas tészták (mindenféle piték, kekszek, krékerek, rudak)
  • linzerek
  • muffinok

A cukor elvétele

Persze annak, ha kivesszük a cukrot a receptből nemcsak az lesz a következménye, hogy az megszűnik édesnek lenni, hanem bizony strukturális változásokat is észlelhetünk. Az elsődleges és legnagyobb változás a tészta tömörsége: cukor nélkül sokkal masszívabb süteményeket kapunk, elsősorban a muffinok esetében. Ezt érdemes a liszt csökkentésével, esetleg a tojásfehérje külön habbá verésével orvosolni.

A linzertészták nagyban támaszkodnak az alapanyagok egyensúlyára – a 3:2:1 arányban az 1 a cukrot jelöli. Természetesen, egy sóssá változott recept esetében a porcukrot helyettesítsük annyival több liszttel, nem fogja túlságosan megérezni a tészta.

Ízesítés

Minden édes süteménybe kell egy csipet só, ezt a szabályt remélhetőleg alaposan eltanultuk a nagymamától. Egy édesből sóssá vált receptbe persze nem lesz elég egy csipet, ahogyan önmagában a só sem. Növeljük az alapfűszer mennyiségét (1-2 teáskanálnyi mennyiségre) és bátran használjunk szívünknek kedves ízesítőket is. Őrölt borsot, pirospaprikát, oregánót, köményt vagy fokhagymaport például szinte bármiben használhatunk.

Persze nem csak a tésztát magát ízesíthetjük: a muffinok tésztájába bátran keverjünk sajtot, magvakat, akár sült zöldségeket is. A linzereket töltsük meg sűrű, fűszeres zöldségkrémekkel, a kekszeket pedig (még nyersen) lássuk el sajttal, apró magvakkal, stb.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha készen állsz még több hajmeresztő konyhai ötletre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.