Dubarry, Holstein, vasi, bakonyi, jóasszony – na de melyik mit jelent?

Vajon csípőből tudnád, ha így hirtelen végigkérdeznénk az összes klasszikus éttermi elkészítési módot? Mivel kéri a húst, aki Dubarry csirkét kér, és mi kerül a bakonyi vagy a Holstein-szeletre?

Hiányoznak nekünk az éttermek. Tudjuk, hogy az otthonfőzésnél nincs jobb (és tényleg), meg hogy házhoz is lehet szállíttatni, de azért megvan annak a maga sajátos hangulata, mikor egy kisvendéglőben eléd rakja a pincér a Dubarry-csirkét vagy a vasi pecsenyét. Na de mik is ezek az elkészítési módok valójában? Kizárt, hogy legtöbben hibátlanul tudjuk az összes definíciót. A dining guide-nak hála, csodás gyűjtés keletkezett ezekből az ételekből, ebből (is) szemezgettünk, kiegészítve saját receptjeinkkel.

1.) DUBARRY

Az egyik legismertebb, és talán leggyakrabban készített fogás: a natúr, átsült sertésjavát (vagy borjújavát, csirkemellet, stb.) tojássárgájával, tejszínnel, sajttal sűrített Béchamel-mártással bevont, reszelt sajttal meghintett, pirított karfiollal, burgonyakörettel tálalják. (via)

2.) HOLSTEIN

Az azóta igen leegyszerűsített fogás névadója Fridrich von Holstein diplomata volt, aki egy berlini kisvendéglőben fogyasztotta az "első" Holstein-szeletet: az eredeti receptben borjúszeletet forgattak meg lisztben, megsütötték, a tetejére tükörtojást ütöttek, de mellé szardellafilé és kapribogyó is került. (via) Ma egy sima natúr szeletet értünk alatta, melyre tükörtojást sütünk.

3.) BAKONYI

Itt a kulcsszó a gomba, illetve gombapörkölt. Tulajdonképpen a 'bakonyi módra' nem jelent mást, mint egy szelet húst, melyhez sűrű, krémes, szaftos gombás szószt kínálunk, és legtöbbször nokedlivel, galuskával fogyasztjuk.

4.) BUDAPEST

"Mindent bele" étel, amelyet csak imádni vagy utálni lehet, hiszen a lecsó mellett általában gomba és zöldborsó is kerül abba, ami 'Budapest módra' készül – na meg természetesen hús (eredetileg bélszín, illetve sertésszelet), sőt, legtöbbször még máj is!

5.) JÓASSZONY

A magyar változat szerint ha 'Jóasszony módra' tálalunk valamit, akkor a natúr, átsütött sertést vagy borjút és a császárszalonnás, vöröshagymás, gombás(zöldborsós) Jóasszony-ragut a tányéron különállóan, vagy a húsra halmozva, vagy a kockaburgonyával összeforgatva tálaljuk.

Nálunk így készül:

A francia változat szerint az „à la la Bonne femme” (Jóasszony módra) a lassan készülő, házias, rusztikus fogások elnevezése, akárcsak a „háziasszony módra”, vagy a „parasztosan”. A jóasszony módra készült ételeket gyakran tálalják ugyanabban az edényben, amelyben készültek. (via)

6.) SZTROGANOV (Sztroganoff)

A magyarok Sztroganovnak hívják az orosz nemesi család után, mások simán oroszosnak mondják. Marhabélszínből, de vadból is készülhet, tejszínes/tejfölös, finoman mustáros, ecetes uborkás, gombás raguban, például így:

7.) PÉKNÉ

Ami 'pékné módra' készül, az általában a kemencés sült csülök, méghozzá vele pirított burgonyával és sok-sok hagymával.

8.) ORLY

Párizs külterületein eredetileg tojásos-zsemlemorzsás bundát jelentett, ma már sörtésztában és olajban sült hal- vagy hússzeletekre használjuk az 'Orly módra' kifejezést.

9.) VASI

A vasi pecsenye nem más, mint egy fokhagymás tejben áztatott és pácolt, paprikás lisztben kisütött hússzelet.

10.) BÖLLÉR

Nevéhez méltóan a 'böllér módra' készült fogások a disznóvágás jellegzetességeihez köthetők: belsőségek (vese, máj, tüdő, vár, nyelv, agyvelő) kerülnek a húsétel mellé.

11.) ESZTERHÁZY

Az elősütött hús zsírjában pároljuk meg a zöldségeket (petrezselyemgyökeret, sárgarépát, zellert), a húst borral és csontlével együtt sütjük, citrommal, mustárral és kapribogyóval ízesítjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ha kedvet kaptál a húsokhoz:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...