Az 5 legtutibb módszer: így sterilizáld a lekvárosüvegeket!

Melyik a legjobb megoldás az üvegek legegyszerűbb és legbiztosabb tisztítására befőzés előtt?

A tartósítás kulcsa a steril környezet. Ez most nem nagyon kunszt, eléggé hozzászokunk, hogy mindent százszor átmosunk, átfertőtlenítünk, de hogyan legyen a befőttes üveg is kívül-belül tiszta, csírátlan, minden baktériumtól mentes?

Hiába a gondos hőkezelés, hiába használunk akár tartósítószert is, ha az üveg nem elég tiszta, a semmiért vesződtünk. Ez egy olyan pepecselős, lassú és macerás előkészület, amit nem lehet megspórolni.

Kifőzés

Aki biztosra akar menni, és vannak óriási dézsái, az kifőzi az üvegeket. Ehhez a művelethez be kell pakolni az üvegeket egy óriási fazékba, fel kell önteni vízzel, majd felforralni, és főzni legalább tíz percig. Ha kész, csipesszel érdemes kivenni őket, mert forrók, és tálcára sorakoztatni. A tetőket is velük együtt kell kezelni! A vízhez lehet adni egy kevés ecetet vagy citromlevet is.

Mikrózás vízben

Aki táplált már cumisüveggel babát, emlékszik erre a megoldásra, ami működőképes, bár nagy mennyiségű lekvár befőzésekor kissé hosszadalmas, hiszen egyszerre csak pár üveget fogunk tudni kezelni. A sterilizálandó üvegeket egy nagyobb, lezárható, lefedhető és mikrosütő kompatibilis edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és betesszük a mikróba. Ha a víz bugyog, akkor még pár percig járatjuk, majd kivesszük, és az előzőkhöz hasonló módon emeljük ki az üvegeket a forró vízből.

Sima mikrózás

Sokak szerint elég, ha az elmosogatott, nedves üvegeket betesszük a mikróba, és 30-40 másodpercig a maximumon melegítjük.

Mosogatógép

Ha van igazán magas hőmérsékletű fokozat a mosogatógépen, akkor azzal is működik a dolog. Bár a legtöbb mosogatógép maximum 90 fokig melegszik, a módszer nem ezer százalékos, de sokan megelégszenek vele.

Sütő

A kedvenc módszerem, mert nem tudom közben leforrázni magam. Az üvegeket elmosogatjuk, a sütőt előmelegítjük 100-110 fokosra. A rácsra sütőpapírt terítünk, erre sorakoztatjuk az üvegeket, és bent hagyjuk minimum 20 percig szaunázni őket.

Fontos, hogy az üvegeknek akkor kell elkészülniük, megtisztulniuk, mikor a lekvár is megfő, hogy lehetőleg egy hőmérsékletűek legyenek. Ha hideg üvegbe töltjük a forró lekvárt, összetörhet a kezünkben.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?