Borsónyi titkok – itt a borsószezon

Attól, hogy édes, apró, harsogóan zöld és főleg levesként vagy főzelékként tudjuk elképzelni, nyugodtan kezdhetünk vele kísérletezni, hiszen itt a borsószezon!

A leves...

Ugyan kísérletezésre szólítunk fel mindenkit, de ez nem jelenti azt, hogy bármi bajunk is lenne a finom zöldborsólevessel. Éppen ellenkezőleg! Az egyszerű zöldborsólevest fel lehet dobni a levesbetétként és alkotótársként funkcionáló zöldségek variálásával.

Még több zöldborsóleves >>

A főzelék...

A zöldborsó a leggyerekbarátabb főzelék – nem reprezentatív felmérések alapján. Szinte biztos, hogy még a legfőzelékellenesebb kisgyerek is megeszik egy tányérral belőle, néha-néha. Hogy a fehér vagy piros verziót részesítjük előnyben, az főképp attól függ, hogy anyukánk hogyan készítette – de egyszer próbáljuk ki máshogy is. Mert a változatosság gyönyörködtet!

Még több zöldborsófőzelék recept >>

És az egyebek...

A borsó karrierje nem fejeződik be a levesnél és a főzeléknél. Most, amíg friss és zsenge, használjuk rizottókhoz, salátákhoz, zöldségfasírtokhoz, rakott ételekhez. Ha gondolunk az ínségesebb időkre, fagyasszuk le vagy tegyük el üvegben. De amíg van rá lehetőségünk, együk nyersen, frissen pucolva és marokszámra – mert szerintünk a borsó még így is tökéletes!

Még több zöldborsós recept >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!