Franciasaláta recept

1 adag
212
kcal
Franciasaláta
Franciasaláta
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, gyors és köretként remekül szolgál például a rántott hús mellé.

hozzávalók / 6 adag

A salátához

  • 30 dkg zöldborsó
  • 20 dkg sárgarépa (kockára vágva)
  • 1 közepes db alma (savanykás)
  • 3 közepes db csemegeuborka (vagy ecetes)

Az öntethez

ajánlat

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megfőzzük. (Ha nem mirelitből készítjük, akkor a répát a főzés után kockázzuk fel.)
  2. Amikor az alaposan leszűrt borsó és répa kihűlt, belekeverjük a felaprított nyers almát és ecetes uborkát.
  3. Elkészítjük az öntetet: a tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük.
  4. Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük.
  5. Jól lehűtve kínáljuk.

  • költség: 590 Ft
  • elkészítettem: 170 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 260 680
elküldve: 36
receptkönyben: 2 158
elkészítve: 100/145
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (41)

muszmusz-12
muszmusz-12v, 2013-05-12 20:33

Szuper a recept, én pont azt szeretem ha sok az öntet és nem száraz. Köszi a receptet.

saksa
saksav, 2012-12-30 22:21

Akkor az en salim internacionålis,mivelhogy orosz kremes joghurt,francia dijon mustår,sved alma,lengyel csemegeubi keszult... de nagyon fini lett,bent pihen a hutöben es vårja a holnapi napot :D Nagyon boldog ujevet mindenkinek !

saksa
saksav, 2012-12-30 20:15

Többek között ezt a salåtåt fogom holnap kesziteni :) tetszik!

szusz
szuszv, 2012-12-30 13:14

Kedves Muci!
Nekem ez a recept tökéletesen megfelel, pont ilyet kerestem, biztos finom lesz, nemsoká nekiállok.
Aki a mai világban nyers tojássárgáját akar enni mert az igazi majonéz vagy tartár, az egye. Én biztos nem adok a gyerekemnek...
üdv
Szilvi

eszter.rostas
eszter.rostasszo, 2012-01-14 07:53

Ha valakinek nem tetszik, írja le a sajátját. De nem kéne ilyen stílusban a kommentekbe irogatni. Nekem tetszik, ma elkészítem. Pont.

Sweetiepie
Sweetiepiep, 2011-12-30 23:24

Én épp most végeztem vele. Már most nagyon fincsi! Gondolom holnapra még jobb lesz, ha összeérik. Nyami!

mesetó
mesetóp, 2011-12-30 21:15

Elég fura ez a recept, másfél kanál majonéz egy bögre tejfölben szinte elvész... A kép alapján a zöldségek körül tocsog az öntet. A régi klasszikus (régen csináltam, nincs kéznél a recept) franciasalátában az öntet épp hogy vékonyan bevonja a zöldségeket! Én a kézzel kavart, 4 tojássárga 4 dl olajjal majonézt használom a franciasalátához, a zöldségeket pedig külön-külön (nem egy lében) főzöm meg. Krumplit is teszek bele, amint azt valaki fentebb írta. Ja, és csakis csemege uborka, sosem ecetes.
Ez is biztos finom kaja, de nem nevezném franciasalátának.

Elizabetti
Elizabettik, 2012-02-21 10:59

Ki-ki ízlése szerint! Olyan mint a lecsó... azt is több féleképpen készítik, de attól még lecsó!!! :)

nettunderke
nettunderkep, 2011-12-30 20:52

Holnap elkeszitem. Nekem igy tetszik ahogy levan irva. Sajnalom az illetot aki nem ismeri a bolti valtozatat a majoneznek. En a boltban vasarolom. BUEK!

Babar-G
Babar-Gszo, 2011-10-15 20:15

csak hogy én is hozzászólja...:)
1. a recept nagyon jó
2. a Érdekes, hogy a francia saláta - bár a neve nem ezt mutatja - magyar étel ... Eredetileg a maradékokból készült, amiket a szakácsok már nem tudtak volna mihez felhasználni. Franciországban nem is ismerik, vagyis valami hasonló van, de azt inkább orosz salátának hívják. Több olyan fogásunk is van, amelynek semmi köze sincs az elnevezéséhez, a franciák konkrétan dobnak egy hátast, ha meghallják, hogy ez a majonézes massza állítólag tőlük származik.

A magyar eredetet bizonyítja többek között az is, hogy az igazi franciasaláta maradékokból és melléktermékekből készül, ehhez "primőr alkatrész" szinte nem is használható fel. Máskülönben viszont nincs aranyszabály. Mindenből lehet franciasaláta, bár azért annyi minden receptben fix, hogy zöldborsó, illetve majonéz elengedhetetlen az elkészítéséhez.

Szintén elmondható, hogy a magyar konyhakultúrában a franciasaláta sok esetben mindenféle hidegtálas készítmény alapja, erre lehet rá - vagy mellé - rakni a kaszinótojást , a töltött tojás-variációkat (amit sokszor jó vastagon vonnak be aszpikkal (Én ezért kevésbé rajongok személy szerint)), a tormahabbal töltött gépsonkát, körözöttel töltött trappista sajtot és a többi tradicionális nyalánkságot, hogy hazánk gasztronómiájának fényét még tovább növeljék másod-, illetve sokadrangú szakácsversenyeken.

Szóval a tanulság : Akár milyen recept semmi köze a Franciákhoz ...;) lásd még pl a francia-drazsét, párizsit, stb.
Felesleges okosnak mutatkozni vagy/és osztani az észt!;)
Nagyon is finom ez a recept!!! ennyi..

Muci
Mucisze, 2011-10-19 16:44

Szia Babar- G !
Köszönöm a részletes, kimerítő hozzászólásodat. Mindenben igazad van.
Üdv.: Muci

Tánya88
Tánya88szo, 2011-08-20 11:18

nahát, mit össze nem tudtok veszekedni egy recepten... :) így van, ahány ház, annyi szokás, ez is egy remek recept, a többi is bizonyára az.
az meg, h "igazi"... hát kinek mi az igazi...
mellesleg ha már "igazi"-ról beszélünk a franciasaláta nem is francia, hanem bizony az orosz cári udvarban készítette először egy Olivier nevű szakács (oké, ő francia volt), onnan származik, habár ott picit másképp néz ki, némi változtatásokkal jutott el idáig, szóval igazából ez egy magyar saláta már, ha úgy vesszük :)

b56
b56v, 2011-07-03 16:20

Kedves Hozzászólok!

Igazatok van, mindenki ízlése szerint készítse el a salátáját, de az igazság az, hogy egyetértek Apacsekkel és zs58-al, ugyanis az igazi franciasaláta hozzávalóit helyesen írták, ha másképp készítjük az is finom lehet, de nem francia salátának hívjuk.
Talán ma már kevesen emlékeznek a régi hidegkonyhai büfékre, ahol nagyon finom salátákat és egyéb hidegkonyhai készítményeket lehetett kapni, többek között a francia saláta is egy közkedvelt, és általam is szívesen fogyasztott étel volt, DE ezek a büfék megszűntek.
Ma már inkább magam készítem, otthon, ugyanis ami készen kapható, az "hiányos".

blondevilke
blondevilkev, 2011-07-03 16:33

Igen, ahány ház, annyi szokás. Lehet, hogy a recept beküldő amikor beküldi, szentül meg van győződve, hogy ez az eredeti recept. Szakács tankönyvekben is utána lehet járni, hogy tényleg azt jelölik-e meg eredeti receptként.
Sztem akik átnézik a recepteket valószínűleg elég járatosak a szakács szakmában, és bátran odabiggyeszthetik az étel neve mellé, hogy pl Muci módra és akkor senki nem fog vitatkozni, vagy nem lesz még több ember félreinformálva.

Majorné Vera
Majorné Veracs, 2011-05-19 15:13

Emberek! Nehogy már egy recept miatt veszekedjetek! Akinek nem tetszik nem csinálja meg vagy úgy csinálja ahogy akarja. Örüljetek, hogy ide felkerülnek jó kis receptek, amiből kedvetekre válogathattok! Aki kritizál az miért nem rakja fel a saját változatát? Akinek az tetszik azt választja, akinek pedig ez a változat az ezt készíti el!

zs58
zs58cs, 2011-04-21 10:06

Az eredeti francia saláta receptje
Számos változata létezik, most megtudhatod, hogy készül az igazi. Fogyaszthatod magában, de kitűnő köret is lehet belőle.

Gondoltad volna, hogy a francia saláta - bár a neve nem ezt mutatja - magyar étel? Eredetileg a maradékokból készült, amiket a szakácsok már nem tudtak volna mihez felhasználni. Ma már ez nem így van, és a nagy összejövetelek kulcspontja ez a könnyen elkészíthető étel.

Kőbe vésett szabály nincs rá, hogy milyen alapanyagokból készítsd, de az igazi francia salátában biztosan találsz majonézt és zöldborsót.

Francia saláta
Hozzávalók:

1 nagy doboz tejföl
1 tubus majonéz
20 dkg sárgarépa
20 dkg zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
10 dkg krumpli
4 evőkanál mustár
citromlé

Muci
Mucisze, 2011-03-02 14:03

Kedves Kriszta néni !
Igazad van, mindenki úgy variálja, ahogy az ízlésének legjobban megfelel.
Üdv.: Muci

kriszta néni
kriszta nénik, 2011-03-01 17:34

Hát én sem így csinálom a franciasait!nagyon jó a házi majonéz és mindent teszek bele csak gyökeret és tojást nem....de mindenki ugy készítse el ahogy szereti!!!!!!!!!!

Muci
Muciszo, 2011-01-01 17:02

Minden kedves hozzászólónak jó sütés-főzést és Boldog Új Évet kívánok.
Muci

tybsen
tybsenp, 2010-12-31 09:22

Köszi a recepteket, már többször is találtam ezen az oldalon jókat - jók a képek is, úgyhogy most vettem a fáradságot és hozzászóltam köszönetképpen ;-) Szép és boldog új évet Nektek!

Szandra83
Szandra83szo, 2010-08-21 04:58

Szia Muci!
Tegnap megcsináltam kaszinótojás melé és nagyon jo igy ahogy van!
Finom az izesitése és az öntete is! :-))
Ezt a receptet is nagyon szépen köszönön
Szandra

Gabci89
Gabci89sze, 2010-05-12 18:32

NAgyon szeretem, holnap el is fog készülni, és tuti, hogy nem fehérrépa-alma variációval, mert mi se szeretjük úgy. Viszont főtt tojást szoktunk bele kockázni :)

Szabóné Gyökér Mária
Szabóné Gyökér Máriasze, 2010-05-12 06:36

A majonéz finomabb, ha tojássárgájával készítjük, házi tejföllel. A tubusos majonéz meg sem közelíti az én saját készítményemet.

Dalcsi
Dalcsics, 2010-04-01 06:44

Én így készítem (arányok):Veszek Sparban -márkatermékes- fagyasztott mexicói alapot, ami 1kg-os.Hozzá egy nagy poharas 20%-os tejfölt, egy XXL-es Univer tubusos majonézt.
Megfőzöm a mexicói alapot sós vízben (ebben morzsolt kukorica is van,amitől még csak finomabb lesz a végeredmény) ,lehűtöm, pár szem apró krumlit kuktában gyorsan megfőzök, és összekockázok, 2-3 db csemegeuborkát és 2 db jonathán almát szintén.
Egy mély tálba kinyomom a tub. majonézt maradéktalanul, ráöntöm a tejfölt, késhegynyi őrölt borsot, csapott mocc.kanálnyi porcukrot,evőkanálnyi citromlét, evőkanálnyi mustárt és ezt fakanállal jól összekeverem.Először az almát tisztítom,darabolom,kockázom, és mindjárt a szószba teszem, majd a krumlikockázás, legutoljára a kihűlt alap, átkeverem, megkóstolom és mehet bele az uborka felkockázva igen apróra. Letakarva hűtőbe teszem 1 órára, majd utánna megkóstolom és csak akkor sózom utánna, mert addígra látom a só szükséges mértékét.
Nekem sajnos ritkán van időm majonéz "kocsonyát" tojássárgájából, csöpögtetett étolajjal előállítani,ez az arány-recept bevált, évek óta így készítem. (Az én családom sószegényen étkezik évek óta, a hozzávalókban is van só, az alapot sós vízben főzöm...stb.stb.)

mtotpalne
mtotpalnev, 2014-03-02 18:16

Én is pontosan így csinálom ahogy a Dalcsi írja. Bolti tub. majonéz és felturbózom ahogyan ő és a tejföl arány is és a többi is úgy van és nagyon finom, de igaz ahány ház annyi szokás.

Sancho
Sanchop, 2012-11-30 12:16

Hát, ezt meg nem enném! Ha már ilyen tudós vagy, mért nem osztod meg az oldalon? Bolti hülyeséget sose veszek, amíg van a piacon minden.

Picurkám
Picurkámszo, 2013-03-30 21:30

Kedves Sancho, te soha semmit nem veszel az élelmiszerboltból, kizárólag csak alapanyagot? Én is azon vagyok, hogy amit itthon el lehet készíteni, ha van rá mód, készítsük el otthon. De nem mindig van idő arra, hogy az ember maga kavarja ki a majonézt, vagy úgy van vele mint én: az itthonit kevésbé szívesen fogyasztom, mert sokkal zsírosabb, mint a bolti. Nagyritkán, úgy 2havonta 1x vásárolok majonézt, mert ilyen koleszterines dolgokból keveset eszünk, töltött (v.kaszinó)tojás is csak nagy napokon van minálunk. És a kész majonézhez is adagolok sovány tejfölt vagy finom joghurtot, hogy senkinek se bánja meg a mája / epéje. De ha valaki ragaszkodik az otthonihoz, az még nem ok arra, hogy letoljam vagy sértegessem. Nem tesz jót a köpködés a hangulatnak és jó közérzetnek.

Muci
Mucih, 2010-03-22 14:16

Tisztelt Apacsek !
Véleményem szerint ahány ház, annyi szokás. Lehet, sőt biztos, hogy az Ön által leírtak szerint elkészített franciasaláta is finom, de mi így szeretjük. Én és a családom a krumplit és a gyökeret
kifejezetten nem szereti benne.
Üdv. : Muci

SQL Error
SQL Errorszo, 2010-04-03 14:00

Tisztelt Muci !

Lehet, hogy ahány ház, annyi szokás, de a franciasaláta az franciasaláta, krumplival, fehérrépával.

Üdv: SQL Error

Apacsek
Apacsekh, 2010-03-22 07:37

Hát ez a recept csak nyomokban emlékeztet a franciasalátára...az igazi:
répa 10 dkg (nem mirelit, egyik sem)
fehérrépa 5 dkg
ezt kell felrakni főzni először sós vizben
majd a zöldborsó 20 dkg
aztán a burgonya 35-40 dkg előre felkockázva természetesen, és figyelni nehogy szétfőjjön.
3-4 db alma és fele ennyi savanyú uborka, szintén felkockázva, ha még nem lehet a zöldségekkel összekeverni (mert meleg) akkor az uborka mehet rá az almára akkor az nem barnul meg.
6 tojássárgájából jó minőségű olajjal majonézt keverünk ki, majd ebbe mehet 2.ek. mustár, és 2 db nagy tejföl.
ezt is kis sóval megízesítjük és enyhén édes savanyúra (ízlés szerint) beállítjuk porcukorral meg citromlével .
Én a maradék tojásfehérjt olajjal elkeverve mikróba jénai tetőbe megszoktam sütni és apróra kockázva mehet az egész adaghoz, vagy külön burgonyával, majonézzel, egy negyed reszelt vöröshagymával. (isteni)

lukacsx
lukacsxcs, 2010-12-30 13:59

Sziasztok, szerintem mindenki maga döntse el, mi Neki és a családjának a legfinomabb, és nagyon szégyenletes, hogy egy egyszerű recept ilyen indulatokat vált ki, mint amiket kommentben itt olvasok. Hát, szebb jövőt és békésebb új évet Magyarország!
A recept feltöltőjét pedig mindenképen köszönet illeti!

212