5 vegetáriánus bográcsétel, ami vetekedhet egy jó gulyással

A nagy nyári bográcsozások alkalmával valahogy mindig a hús kerül a középpontba – mondjuk alapvetően érthető, hisz a szabadtüzes főzés hagyományosan nem egy zöldséges műfaj. Rázzuk le a tradíció béklyóit, főzzünk vegetáriánus bográcsételeket!

A bográcsételek nem véletlenül foglalnak el olyan különleges helyet a szívünkben: füstös aromájuk, sűrű zaftjuk, zamatuk utánozhatatlan, amelynek semmilyen gáztűzhelyen rotyogtatott fogás a nyomába nem tud érni. Minden, amit a pattogó tűz fölött főzünk, ezerszer ízesebb lesz. De vajon tényleg minden? A húsos klasszikusokon, a gulyáson, a pörköltön túl rotyoghatnak például vegetáriánus bográcsételek is a vasháromlábon? A válasz egy határozott igen – ezek közül is akad néhány olyan, aminek kifejezetten jól áll a szabadtűz. Lássuk, melyek ezek!

5 vegetáriánus bográcsétel, ami vetekedhet egy jó gulyással

Lecsó

A legklasszikusabb, leggyakrabban készített nyári egytálétel akkor lesz a legfinomabb, ha hozzávalóit bográcsba dobjuk: igen, még akkor is, ha kihagyjuk a kolbászt és a szalonnát.

Ha amúgy a gáztűzhelyen használnánk füstölt fűszerpaprikát, itt bátran elhagyhatjuk, vagy minimálisra csökkenthetjük: egyrészt azért, mert a tűzön amúgy is kellően füstös lesz a lecsó, másrészt azért, nehogy odakapjon és megkeseredjen a fűszer.

Nyári cukkinilecsó

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az "én lecsóm". Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és ...

Gombapaprikás tejmentesen

A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót ...

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Gombapaprikás

Még egy zöldségragu, amivel csodákat tesz a füstös aroma: rotyogtassuk a gombát jó sok hagymán, hogy kellően ízes, sűrű szaftja legyen. Akár használhatunk többféle, különböző gombát, hogy még különlegesebb legyen a végeredmény. Amennyiben be szeretnénk habarni, csak egész a végén tegyük, lehetőleg a tűztől minél távolabb emelve a bográcsot, nehogy a hirtelen forróságban kicsapódjon a tejtermék.

Chilis bab

Talán kicsit csalásnak számít, mégis érdemes megemlíteni a húsmentes chilis babot ebben a listában: ha az eredeti verzió üstben fő a legfinomabbra, akkor ugyanez simán igaz lehet a vega változatra is. Csak használjunk jó sok fűszert, vigyázzunk, nehogy odakapjon és keserű legyen a fokhagyma, valamint főzzük jó sűrűre a ragut: ha mindezeket megtesszük, nem is fogjuk majd hiányolni a húst.

Borsópörkölt

Sokan – még a vegetáriánusok között is – szkeptikusak a borsópörkölttel kapcsolatban. Igen, tényleg szerény, egyszerű fogás, talán túlságosan is az: de nincs ebben semmi kivetnivaló. Főleg akkor nem, ha bográcsban rotyogtatjuk tökéletesre a paprikás szaftban úszó hüvelyest.

Paradicsomos káposzta

Hidegsült vagy fasírtgolyó nélkül is megállja a helyét a paradicsomos káposzta, esetleg készíthetünk hozzá falafelt vagy más ropogós zöldségpogácsát/labdacsot.

Ez mindegy is lesz, hiszen a paradicsomos főzelék bográcsban készült változata el fogja terelni a figyelmünket minden másról utánozhatatlan ízével.

Borsópörkölt 2. -nokedlivel

Édesanyámtól kaptam friss zsenge zöldborsót, az enyém sajnos tönkrement a sok víz miatt. Ezt az ételt friss borsóból a legjobb elkészíteni. Mirelitből is jó, de a különbség ...

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nyári csodák várnak rád itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...