6 dagadóra töltött ázsiai batyu, amivel érdemes ismerkedni

Most akkor gióza vagy gyoza, gőzölik vagy vízben főzik, hússal készül vagy vegetáriánus? Hat mennyei ázsiai batyu következik.

Az ázsiai leveseknél és egytálételeknél talán csak egy szerethetőbb műfaj van, ez pedig a hihetetlenül sokszínű batyuk pályája. Megannyi állag és textúra, hangsúlyos tésztáktól a hártyányi, csupán közrefogó fátyolig. Készülnek rizslisztből, búzából, keményítőkkel és vegyesen is, táboroznak egy ideig gőzben vagy sisteregnek a serpenyőben, dukál hozzájuk szósz, mártogatós vagy legalább egy ecet is, hogy a legjobb formájukat hozzák. Most a legnagyobb favoritokról mesélünk kicsit, és segítünk a batyuk beazonosításában. Ne lepődjünk meg az eltérő méretektől és formáktól, gyakorlatilag ahány ház, annyi szokás és ez a batyukra is igaz. Összefoglaló néven angolul „dumplingnak” hívjuk őket, ezért, ha ezt az alkategóriát látjuk egy étlapon, már jó helyen járunk.

Ázsiai batyukalauz: 6 töltött táska és ami mögöttük van

Wonton

Ez a kínai batyu legtöbbször levesbetétként jelenik meg, így szokás a vele érkező levest eleve wonton levesként emlegetni, pedig ez a töltött tészta neve.

Búzaliszt, tojás és víz mixelésével készül a tésztája, és hasonló, mint az olasz raviolié, csak vékonyabb nála.

Szokás gőzölni, kifőzni és olajban kisütni is. Töltelékeit tekintve a vegyes sertés-rák a legnépszerűbb, de külön-külön is töltik. Az újhagyma és a snidling is méltó kísérője. A japán megfelelőjét darált marhával töltik és olajban sütik.

Mandu

A mandu Koreából származik, és általában kimcsi nélkül nem is nagyon eszik: kötelező hozzá a fermentált csipegetnivaló. Hétköznapokon is szívesen fogyasztják, de például év végén nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. A koreai családok rendszerint nagy mennyiséget gyártanak belőlük, marha-sertés és fűszerek-zöldségek töltelékének kombójával, majd lefagyasztják őket. Szintén gőzzel, főzve és forró olajban sülve is fogyasztják őket.

Bao zi

Vaskos tészta, akár egy mini zsömle, úgy tűnhet a kínai bao zi, pedig egy hagyományosan kovásszal készülő, laktató, töltött harapnivalóról van szó. Millió töltelék-variációt ismerünk, de a legjobbak a hússal és zöldséggel együtt készülő batyukák, amik nem keményednek meg, hanem könnyedén harapjuk őket. Ezen segít sokszor a töltet is: BBQ malachússal sok bao zit gyártanak, csak gőzölve, vagy gőz és egy kis rápirítás kombójával. A japán rokon nikuman névre hallgat.

Gyoza

Egyesek japán derelyének hívják a lisztből, vízből és kis zsiradékból készített „barátfülét”, ami éppen annyira vékony, hogy ne dominálja le a húsos-zöldséges tölteléket, de annyira vastag mellé, hogy kifőzés után lepirongatva éppen elégséges pörzsanyagot hoz. A messzi Japánban az egyik kedvenc street food a gyoza. Kicsit ecetes, édeskés, szójaszószos szószba mártogatni az igazi!

Bánh ít trần

Vietnám dumplingját ragacsos rizses batyunak is szokás hívni, mivel a ragacsos rizs lisztje kell hozzá, ami kicsit tapadós, de annál izgalmasabb állagot eredményez.

A hagyományos töltelék darált sertés és a mungóbab pasztájának keveréke, és rendszerint vízben kifőzve kerül a legjobb formába. Sült, ropogós hagymával vagy rákropogóssal szórják, citrusos halszószba mártogatják.

Xiaolongbao

Kicsi, mindenképpen bambuszkosárban gőzölt kínai batyucska, amit szülőhelyén igazából reggelire fogyasztanak. Formáját tekintve, mintha csak megcsípték volna, és tekertek volna egyet a tetején – hasonlóan készítik persze. Mehetnek levesbe is. Rendszerint sertés és rák ötvözete a töltelék, amihez jócskán tesznek némi újhagymát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


Ismerj meg még több izgalmas, nemzetközi ételt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.