Kötelező kóstolások Görögországban – isteni ételek a gyroson és a muszakán túl

Miután rácsodálkoztunk, hogy a görög saláta a szülőhelyén Horiatiki (χωριάτικη), más néven parasztsaláta, megvoltak az első sültkrumplis-pitás gyrosélményeink, és a görögök töltött szőlőlevelét, a dolmadakiát is megkóstoltuk, vessük bele magunkat ne csak az Égei-tengerbe, hanem a görög konyha remekeibe is. Kevésbé híres, igazi görög ételeket ajánlunk!

Kréta, Korfu, Rodosz, Lefkada, Zakynthos, Kefalonia, Thassos, Skiathos... Válasszuk bármely szigetet is, Görögországban egyszerűen muszáj ismerkedni az autentikus ízekkel. Bár a görög konyhát sem hagyták érintetlenül a környező országok sütés-főzési szokásai, van egy minden környező országétól megkülönböztethető karakterisztikája, amit igazán csak helyben ismerhetünk meg. Azért sajnos, mert a legjobb görög éttermek sem tudják hozzáadni más országokban azt a hangulatot, életérzést, a sós tengeri levegő illatát és a helyiek életfilozófiáját, ami minden egyes tál ételbe „bele van főzve".

Ahogy a törökök a görögöktől, a görögök a törököktől is átvettek egyet s mást

Válasszunk persze okosan, és az utazási oldalak és értékelések, beszámolók olvasásával mindig tájékozódjunk arról, hogy ne egy turistacsapda éttermet válasszunk – a pizza, lasagne, hamburger vonalon –, hanem valódi görög konyhát.

Bujurdi olvadt fetával

Eszünkbe juthat a páréves TikTok-őrület a görögök egyik kedvelt előételéről. A baked feta pasta receptjének alapja emlékeztet a bujurdira. És úgy egyáltalán: a görögök kedve kifogyhatatlan, ha a paradicsom-olívaolaj-fetasajt hármasáról van szó. Ebbe a tepsis ételbe kerülhet kápiapaprika, más receptek szerint padlizsán is, a lelkét pedig a friss, mediterrán fűszerek adják. A végén tunkolni ér!

Mennyei bujurdi

Fava: a „görög sárgaborsófőzelék"

Mennyire másként lehet megközelíteni egyetlen puritán élelmiszert, nem igaz? Míg itthon egy sokat kárhoztatott menzakaja a sárgaborsófőzelék, addig Görögországban egy éttermekben is igen népszerű krémet készítenek belőle. A tetejére grillzöldségek, sült kapri- vagy olajbogyó, nyers lilahagyma vagy dinsztelt hagyma kerülhet, és meghozza az ember kedvét itthon is a sárgaborsóhoz.

sárgaborsófőzelék máshogy!

A becsapós saganiki

Itt tessék jól figyelni. A saganiki alapvetően egy kis méretű serpenyőt jelent, amiben készülnek az étlapokon is kínált „saganikik". Ez körülbelül olyan, mintha „bográcsost" vagy „tepsist" olvasunk egy magyar étlapon, de egy kicsit cifrább. Ha hozzá van téve a leggyakrabban előforduló rák (shrimp a turistáknak), az egy paradicsomos-rákos étel lesz, de gyakori a kagylós és a padlizsános saganiki is.

Egy biztos: a szimpla saganiki az étlapon sült sajtot jelent

Ha csak szimplán saganiki szerepel, az egy igencsak finom sült sajt. De hogy ez se legyen túl egyszerű, készülhet grillezett sajtként és egy vékony, ropogós bundában is. Készülhet a francia gruyère-ra hasonlító gravierából, a juh- vagy kecsketejből előállított kefalotyri sajtból vagy fetából is.

Pastitsio, a lyukacsos rakottas

Míg Magyarországon leginkább rizsben gondolkodunk, ha tepsis rakott étel készül, a görögök egyik specialitása a pastitsio, a makarónival készülő, darált húsos, egyben sült étel. A régióra jellemzően darált sertés és marha keveréke alkotja a húsos réteget, sajtot sütnek rá, és a muszakához hasonlóan besamelmártással teszik gazdagabbá, selymesebbé.

Minden országnak megvan a maga darált húsos rakottasa, a görögöknél ez a pastitsio

Kókoras krasátos: francia vendég Görögországban

Nem ígérünk könnyű megfejtést. Kókoras krasátos (Κόκορας κρασάτος) vagy Kókoras krasátos kokkinistós (Κόκορας κρασάτος κοκκινιστός), azaz vörösborban párolt kakas. Ismerős lehet a recept, hát persze, ez a francia coq au vin görög megfejtése. Annyira megszerették azonban a szigetekkel tűzdelt országban, hogy ma már hazai kedvencnek tekintik. Ők érdekes módon főtt tésztával fogyasztják a gazdagon paradicsomos, vörösboros húsételt, mégpedig a pastitsióba is kerülő makarónival.

A narancsos-roppanós loukoumades

Van olyan nemzet, akiknek ne volna meg a maga fánkja? Meg kell jegyeznünk, hogy a görög desszertek talán kevéssé jellegzetesek, mint a fűszeres-sós ételeik, és édesség fronton erőteljesen meg is jelenik a török-perzsa befolyás.

A török lokmát fedezhetjük fel a kis, gömbölyded fánkokban, és mint tudjuk, a fánk télen-nyáron jól csúszik. A legfinomabb, ha narancshéjat is reszelnek a tésztába, és dió- vagy pisztáciatöret kerül rá. Ők nem porcukorral hintik meg, hanem mézet csurgatnak rá.

Szerző: Pásztor Rozina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek