Napon szárított paradicsom eltevése 2. recept

Napon szárított paradicsom eltevése 2.
Napon szárított paradicsom eltevése 2.
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A story a szeptemberi nyaralásból hazaérkezést követő napon született:
Érdekes nap volt a tegnapi. Reggel légkondi mellett, 30 fokos, sugárzóan gyönyörű napsütésre ébredtünk, majd este lefekvés előtt bekapcsoltuk a fűtést...
A kettő között megtettünk kb. 1800 km-t légvonalban.
Ma egész nap fáztam az itthoni kellemes napsütésben is, és úgy éreztem, hogy konzerválni szeretnék télire abból a lengedező szellős, simogatóan meleg, görög szigetecskés időből, ezért ha nagy főzőcskézésbe még nem is, de a nyaralás alatt megszerzett kincs eltevésébe belevágtam.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ízlés szerint növelhető a fokhagyma mennyisége.
A borókabogyó íze hasonlít a rózsabors ízéhez, szükség esetén helyettesíthető vele, de fele mennyiségben.
Lehet még fűszerezni bazsalikommal.
A paradicsomokat tökéletesen fedje az olaj az eltarthatóság érdekében.
Ha elfogyott a paradicsom, a megmaradt olaj kiválóan felhasználható főzéshez, mártások, saláták ízesítéséhez.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyha: görög
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szárított paradicsom olívaolajban, aszalt paradicsom befőttben
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A befőttes üveget sterilizáljuk (lábosban annyi kézmeleg vízbe állítjuk, hogy ellepje, majd felforraljuk a vizet), és megszárítjuk.
  2. A paradicsomot szorosan lerakjuk az üvegbe úgy, hogy soronként csipet oregánóval és 2-3 szem borókabogyóval megszórjuk.
  3. Az aljába és a tetejébe tegyük a fokhagymát.
  4. Öntsük fel annyi olajjal, hogy bőségesen ellepje (óvatosan ütögessük az asztalhoz az üveget, hogy az esetleges buborékok felszínre jöjjenek).
  5. Fóliával borítjuk, és tetővel lezárjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 20 509
elküldve: 5
receptkönyvben: 315
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nananyó
Nananyó sze, 2014-03-05 19:13

Csak érdekességként írom az alábbiakat: 3 éve volt szerencsém bejárni egész Sziciliát.
Palermóban a piacon - ami nem olyan, mint nálunk a piac, hanem a bel-belvárosban az emeletes házak között árusítanak húst, zöldséget, kenyeret, mindent - vettem szárított paradicsomot, és az eladó /férfi/ rögtön, kérés nélkül mondta, hogy forrásban lévő vízbe dobjam bele, pár másodpercig forraljam, szűrjem le, terítsem egy ruhára, v. papírtörcsire, és úgy használjam fel. Ti hallottatok erről? Végülis náluk népeledel, hátha jól tudják. Várom a reagálásokat.
Még a piachoz visszatérve, jött az ütött-kopott autó, ki a csomagtartót, a vezető felnéz az emeletre, erkélyről le egy kötélen a kosár, benne a pénz, pénz ki, bele az árú, kosár fel, köszönés. De ugyanez kis nyitott, szigorúan ütött-kopott tehrautóval ugyanígy. Nagyon jópofa volt! Szép napot, Nananyó

vargaandika
vargaandika k, 2012-11-06 18:56

Szia! az idén sok paradicsom termett, és ivólének tettem el. Jövőre viszont biztosan kipróbálom ezt a receptet! Köszi Andi

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima szo, 2011-04-16 15:29

Sziasztok!egyik nap a TV ben volt egy olasz műsor.Ott mesélte el egy olasz mami, hogy aszalás előtt sózzák az ujjnyi szeletere vágott paradicsomot.Én aszalógépben szárítottam már,igaz nem sósan.Legalább olyan vastagra kell vágni,ahogy"bella donna"mondta.De végülis sikerült:))

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2011-01-24 20:56

Szia Lujza, ezt a paradicsomot Görögországban szárították, csak az eltevést csináltam én... Idén nyáron fogok először sajátot szárítani. Nem tervezem karikázni, csak félbevágni :-) Szép estét, Memi

kocsis.lujza
Lujza / kocsis.lujza h, 2011-01-24 20:23

Kedves Receptműves!
A paradicsomot karikázva szárítod? Egész nap fáztam és amikor megláttam a recepted, nyári érzés öntött el :) Köszi. Már várom a paradicsomszezont hogy kipróbálhassam a receptet!

bokine
bokine / bokine cs, 2011-01-20 09:30

Kedves Receptműves!
Gratulálok, nagyon szép a fotód. A receptet pedig mentettem elkészítés reményében. Üdv: Bokros Erika

Receptműves
Receptműves / Receptműves cs, 2011-01-20 19:42

Köszi :-) Nagyon finom lesz és ha kipusztítottátok belőle a paradicsomot, az olaj mehet salátára, vagy főzéshez, kellemes fokhagymás, borókás ízű lesz :-)
Szép estét, Memi

444