Amiért az ezerarcú csicsókát nagyon szeretjük

A csicsóka a napraforgó közeli rokona. A hasonlóságuk látványos, de a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsik, és később nyílnak.

A csicsóka gumói a gyökéren növekednek, a külsejük általában világos, a belsejük fehér. A csicsóka gumóinak felszíne barázdált, kinézete a gyömbérhez hasonló. Az íze egyedülálló, hasonlít az articsóka és a burgonya kombinációjához, de egyeseket a gesztenyére is emlékeztet. A zöldség jó C-vitamin- és kiváló vasforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz a bél egészségi állapotára ható prebiotikus rostot, inulint. Sokak számára a nagy mennyiségű inulin emésztési kényelmetlenséget okozhat, nem véletlenül terjedt el a zöldségről, hogy fokozza a gázképződést.

A csicsókát ősszel szüretelik. A gyökérzöldséget különféle módon lehet elkészíteni, nyersen is fogyasztható, vékonyra szeletelve, de párolva, főzve, pépesítve vagy pürésítve is fogyasztható, és chipsként is süthetjük. A csicsóka kalóriái elsősorban összetett szénhidrátokból származnak. A zöldség 26 g szénhidrátot tartalmaz csészénként, van benne 2,4 g rostot, ami a napi szükséglet körülbelül 10% -a, és 14 gramm természetes cukor is. Bár úgy tűnik, hogy sok benne a cukor, a 11-es glikémiás terhelése az alacsony, közepes tartományba esik.

A csicsóka jól helyettesíti a burgonyát a cukorbetegségben szenvedőknél. A csicsóka zsírtartalma elhanyagolható. Egy csésze nyers, szeletelt zöldség 3 gramm fehérjét tartalmaz. A csicsókában vannak vitaminok és ásványi anyagok, többek között C-vitamin, B-vitamin, tiamin, niacin, riboflavin, B6, folát, magnézium, kálium, foszfor és vas is található benne. Valójában ez a gyökérzöldség kiváló vasforrás, egy csészényi a napi szükséglet majdnem 30%-át biztosítja.

A csicsóka szerepet játszik a bélműködés szabályozásában. Jó káliumforrás, ami segít szabályozni a vérnyomást, és ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait. A csicsóka oldható rostjai hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez azáltal, hogy megkötik a koleszterint a vékonybélben. Meggyőző bizonyíték van arra, hogy az oldható rostok hatékonyan csökkentik a rossz koleszterinszintet, ezért az oldható rostokban gazdag élelmiszerek fokozott bevitele fontos része a szív- és érrendszeri egészség elérésének és fenntartásának.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...