Amiért az ezerarcú csicsókát nagyon szeretjük

A csicsóka a napraforgó közeli rokona. A hasonlóságuk látványos, de a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsik, és később nyílnak.

A csicsóka gumói a gyökéren növekednek, a külsejük általában világos, a belsejük fehér. A csicsóka gumóinak felszíne barázdált, kinézete a gyömbérhez hasonló. Az íze egyedülálló, hasonlít az articsóka és a burgonya kombinációjához, de egyeseket a gesztenyére is emlékeztet. A zöldség jó C-vitamin- és kiváló vasforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz a bél egészségi állapotára ható prebiotikus rostot, inulint. Sokak számára a nagy mennyiségű inulin emésztési kényelmetlenséget okozhat, nem véletlenül terjedt el a zöldségről, hogy fokozza a gázképződést.

A csicsókát ősszel szüretelik. A gyökérzöldséget különféle módon lehet elkészíteni, nyersen is fogyasztható, vékonyra szeletelve, de párolva, főzve, pépesítve vagy pürésítve is fogyasztható, és chipsként is süthetjük. A csicsóka kalóriái elsősorban összetett szénhidrátokból származnak. A zöldség 26 g szénhidrátot tartalmaz csészénként, van benne 2,4 g rostot, ami a napi szükséglet körülbelül 10% -a, és 14 gramm természetes cukor is. Bár úgy tűnik, hogy sok benne a cukor, a 11-es glikémiás terhelése az alacsony, közepes tartományba esik.

A csicsóka jól helyettesíti a burgonyát a cukorbetegségben szenvedőknél. A csicsóka zsírtartalma elhanyagolható. Egy csésze nyers, szeletelt zöldség 3 gramm fehérjét tartalmaz. A csicsókában vannak vitaminok és ásványi anyagok, többek között C-vitamin, B-vitamin, tiamin, niacin, riboflavin, B6, folát, magnézium, kálium, foszfor és vas is található benne. Valójában ez a gyökérzöldség kiváló vasforrás, egy csészényi a napi szükséglet majdnem 30%-át biztosítja.

A csicsóka szerepet játszik a bélműködés szabályozásában. Jó káliumforrás, ami segít szabályozni a vérnyomást, és ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait. A csicsóka oldható rostjai hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez azáltal, hogy megkötik a koleszterint a vékonybélben. Meggyőző bizonyíték van arra, hogy az oldható rostok hatékonyan csökkentik a rossz koleszterinszintet, ezért az oldható rostokban gazdag élelmiszerek fokozott bevitele fontos része a szív- és érrendszeri egészség elérésének és fenntartásának.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek