Csicsóka, a szegények krumplija

A burgonya egyik helyettese, egészségesebb alternatívája a csicsóka. Aki még eddig nem használta, tegyen vele próbát – most is segítünk, hogyan érdemes!  

A burgonya egyik helyettese, egészségesebb alternatívája a csicsóka. Aki még eddig nem használta, tegyen vele próbát – most is segítünk, hogyan érdemes!

Tudjuk, hogy a burgonya az egyik kedvenc alapanyagotok – nem tagadjuk, mi is nagyon szeretjük a sült krumplit, a burgonyapürét. Viszont az is biztos, hogy nem éppen fogyókúrásak az így készült köretek, a burgonyában lévő keményítő lebontásához ráadásul inzulint kell termelnie a szervezetnek, így hirtelen emelkedik meg tőle a vércukorszint is. Nem úgy a csicsóka! A szegények krumplijaként emlegetett gumós növény kalóriát alig tartalmaz, viszont hasonlóan jól eltelít, mint a burgonya. Diszkontokban ne is keressük – a piacon vagy a kedvenc zöldségesünknél annál inkább, vagy ha jó viszonyt ápolunk a kofával, kérjük meg, hogy a legközelebbi árubeszerzésnél hozzon nekünk a csicsókából. Túl nagy adagot viszont ne rendeljünk belőle, mert nem tartható el még hűvös helyen sem olyan jól, mint a krumpli. Egy kiló csicsóka ára 300 forint körül mozog jelenleg.

Pizza francia módra >>

Tisztítását a hozzáértők egy tiszta szivacs dörzsifelületével ajánlják, de ne felejtsük el hideg vízzel is átsikálni a gumókat, biztos, ami biztos, így mindenképp megszabadíthatjuk a földmaradványoktól. Számoljunk azzal, ha csak önmagában fogyasztjuk, erős puffasztó hatása érvényesül, viszont más zöldségekkel összekeverve nyugodt szívvel lakmározhatunk belőle, ugyanis rengeteg egészségőrző hatása érvényesül. Csupa ásványi anyag, csökkenti a koleszterinszintet, elöl jár a daganatos betegségek megelőzésében. Édeskés íze miatt sokan idegenkednek tőle, mások éppen emiatt szeretik meg. Egy próbát vagy többet megér, ha az első találkozás nem sikerül a legjobban, ne keseredjünk el, fussunk neki többször is a „kapcsolat építésének”!

Így főzz bolognait! >>

Krémlevesként, pirított baconnel a kétkedőknek is örömöt okozhatunk, két szem krumplival sűrítsük a megfőtt csicsókát, és engedjük fel vízzel. A zöldséghámozó segítségével hajszélvékony szeleteket vághatunk a gumókból, ezeket tegyük tepsire, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal – kész is az egészséges chips. Bármilyen más zöldséggel hasonlóan járjunk el, készíthetjük ugyanezt zellerből vagy burgonyából is. Köretként is megállja a helyét, ha pürésítjük, de akkor is, ha pirítjuk – a frissen reszelt szerecsendió egészen megbolondít bármilyen csicsókás fogást.

További csicsókás receptek >>

A tökéletes rántotta titka >>

Lakoma a skót „Petőfi" emlékére >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek