Csicsóka, a szegények krumplija

A burgonya egyik helyettese, egészségesebb alternatívája a csicsóka. Aki még eddig nem használta, tegyen vele próbát – most is segítünk, hogyan érdemes!  

A burgonya egyik helyettese, egészségesebb alternatívája a csicsóka. Aki még eddig nem használta, tegyen vele próbát – most is segítünk, hogyan érdemes!

Tudjuk, hogy a burgonya az egyik kedvenc alapanyagotok – nem tagadjuk, mi is nagyon szeretjük a sült krumplit, a burgonyapürét. Viszont az is biztos, hogy nem éppen fogyókúrásak az így készült köretek, a burgonyában lévő keményítő lebontásához ráadásul inzulint kell termelnie a szervezetnek, így hirtelen emelkedik meg tőle a vércukorszint is. Nem úgy a csicsóka! A szegények krumplijaként emlegetett gumós növény kalóriát alig tartalmaz, viszont hasonlóan jól eltelít, mint a burgonya. Diszkontokban ne is keressük – a piacon vagy a kedvenc zöldségesünknél annál inkább, vagy ha jó viszonyt ápolunk a kofával, kérjük meg, hogy a legközelebbi árubeszerzésnél hozzon nekünk a csicsókából. Túl nagy adagot viszont ne rendeljünk belőle, mert nem tartható el még hűvös helyen sem olyan jól, mint a krumpli. Egy kiló csicsóka ára 300 forint körül mozog jelenleg.

Pizza francia módra >>

Tisztítását a hozzáértők egy tiszta szivacs dörzsifelületével ajánlják, de ne felejtsük el hideg vízzel is átsikálni a gumókat, biztos, ami biztos, így mindenképp megszabadíthatjuk a földmaradványoktól. Számoljunk azzal, ha csak önmagában fogyasztjuk, erős puffasztó hatása érvényesül, viszont más zöldségekkel összekeverve nyugodt szívvel lakmározhatunk belőle, ugyanis rengeteg egészségőrző hatása érvényesül. Csupa ásványi anyag, csökkenti a koleszterinszintet, elöl jár a daganatos betegségek megelőzésében. Édeskés íze miatt sokan idegenkednek tőle, mások éppen emiatt szeretik meg. Egy próbát vagy többet megér, ha az első találkozás nem sikerül a legjobban, ne keseredjünk el, fussunk neki többször is a „kapcsolat építésének”!

Így főzz bolognait! >>

Krémlevesként, pirított baconnel a kétkedőknek is örömöt okozhatunk, két szem krumplival sűrítsük a megfőtt csicsókát, és engedjük fel vízzel. A zöldséghámozó segítségével hajszélvékony szeleteket vághatunk a gumókból, ezeket tegyük tepsire, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal – kész is az egészséges chips. Bármilyen más zöldséggel hasonlóan járjunk el, készíthetjük ugyanezt zellerből vagy burgonyából is. Köretként is megállja a helyét, ha pürésítjük, de akkor is, ha pirítjuk – a frissen reszelt szerecsendió egészen megbolondít bármilyen csicsókás fogást.

További csicsókás receptek >>

A tökéletes rántotta titka >>

Lakoma a skót „Petőfi" emlékére >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...