Csicsóka, a szegények krumplija

A burgonya egyik helyettese, egészségesebb alternatívája a csicsóka. Aki még eddig nem használta, tegyen vele próbát – most is segítünk, hogyan érdemes!  

A burgonya egyik helyettese, egészségesebb alternatívája a csicsóka. Aki még eddig nem használta, tegyen vele próbát – most is segítünk, hogyan érdemes!

Tudjuk, hogy a burgonya az egyik kedvenc alapanyagotok – nem tagadjuk, mi is nagyon szeretjük a sült krumplit, a burgonyapürét. Viszont az is biztos, hogy nem éppen fogyókúrásak az így készült köretek, a burgonyában lévő keményítő lebontásához ráadásul inzulint kell termelnie a szervezetnek, így hirtelen emelkedik meg tőle a vércukorszint is. Nem úgy a csicsóka! A szegények krumplijaként emlegetett gumós növény kalóriát alig tartalmaz, viszont hasonlóan jól eltelít, mint a burgonya. Diszkontokban ne is keressük – a piacon vagy a kedvenc zöldségesünknél annál inkább, vagy ha jó viszonyt ápolunk a kofával, kérjük meg, hogy a legközelebbi árubeszerzésnél hozzon nekünk a csicsókából. Túl nagy adagot viszont ne rendeljünk belőle, mert nem tartható el még hűvös helyen sem olyan jól, mint a krumpli. Egy kiló csicsóka ára 300 forint körül mozog jelenleg.

Pizza francia módra >>

Tisztítását a hozzáértők egy tiszta szivacs dörzsifelületével ajánlják, de ne felejtsük el hideg vízzel is átsikálni a gumókat, biztos, ami biztos, így mindenképp megszabadíthatjuk a földmaradványoktól. Számoljunk azzal, ha csak önmagában fogyasztjuk, erős puffasztó hatása érvényesül, viszont más zöldségekkel összekeverve nyugodt szívvel lakmározhatunk belőle, ugyanis rengeteg egészségőrző hatása érvényesül. Csupa ásványi anyag, csökkenti a koleszterinszintet, elöl jár a daganatos betegségek megelőzésében. Édeskés íze miatt sokan idegenkednek tőle, mások éppen emiatt szeretik meg. Egy próbát vagy többet megér, ha az első találkozás nem sikerül a legjobban, ne keseredjünk el, fussunk neki többször is a „kapcsolat építésének”!

Így főzz bolognait! >>

Krémlevesként, pirított baconnel a kétkedőknek is örömöt okozhatunk, két szem krumplival sűrítsük a megfőtt csicsókát, és engedjük fel vízzel. A zöldséghámozó segítségével hajszélvékony szeleteket vághatunk a gumókból, ezeket tegyük tepsire, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal – kész is az egészséges chips. Bármilyen más zöldséggel hasonlóan járjunk el, készíthetjük ugyanezt zellerből vagy burgonyából is. Köretként is megállja a helyét, ha pürésítjük, de akkor is, ha pirítjuk – a frissen reszelt szerecsendió egészen megbolondít bármilyen csicsókás fogást.

További csicsókás receptek >>

A tökéletes rántotta titka >>

Lakoma a skót „Petőfi" emlékére >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek