10 recept csicsókához

Beszeretél egy kiló csicsókát a piacon, ez idáig oké. Ám ha eddig nem is tudtad, mi fán terem ez a gumós zöldség, nem árt pár recepttel felszerelkezni. 

A csicsóka szerencsére az utóbbi években javított korábbi, kissé megkopott reputációján: szinte bármilyen földben simán megterem és egész télen ellát minket. Egészséges, rostanyagban gazdag, kalóriatartalma jóval alacsonyabb a burgonyáénál, viszont legalább annyira, ha nem finomabb nála: édes íze az inulinnak, egészen pontosan a fruktóznak köszönhető, amit sokkal könnyebben emészt meg a szervezet.

Nagyon sok étteremben kínálják már a legkülönbözőbb formákban elkészítve, püré formájában kedvelt. Rengeteg ásványi anyagot, aminosavat is tartalmaz, chipsként, köretként, de akéár főzelékként is elkészíhető. Mivel az a hír járja róla, hogy ha egyszer elvetették, ott kiirthatatlanná válik, így érdemes megfontolni, hova vetjük el a magokat - viszont egészen biztosan nem fogjuk megbánni, a csicsóka nem nagy igényű növény. Zöldségeseknél is egyre gyakrabban kapni: itt kaptuk a tisztításhoz azt a tippet, hogy ne hámozóval vagy késsel vessük rá magunkat a kis gumókra, hanem tiszta dörzsiszivacs súrolásra alkalmas felével.

Ezeket olvastad már?

Na, ezt kipróbáltuk, nálunk nem nagyon jött be más, csakis a hámozás, igaz, így a csicsóka jelentős részét is legyalultuk a héjával együtt. Akinek van tuti tippje a tisztításához, az feltétlenül írja meg nekünk kommentben!

Még több recept csicsókához

Címlapról ajánljuk

További cikkek