10 recept csicsókához

Beszeretél egy kiló csicsókát a piacon, ez idáig oké. Ám ha eddig nem is tudtad, mi fán terem ez a gumós zöldség, nem árt pár recepttel felszerelkezni. 

A csicsóka szerencsére az utóbbi években javított korábbi, kissé megkopott reputációján: szinte bármilyen földben simán megterem és egész télen ellát minket. Egészséges, rostanyagban gazdag, kalóriatartalma jóval alacsonyabb a burgonyáénál, viszont legalább annyira, ha nem finomabb nála: édes íze az inulinnak, egészen pontosan a fruktóznak köszönhető, amit sokkal könnyebben emészt meg a szervezet.

Nagyon sok étteremben kínálják már a legkülönbözőbb formákban elkészítve, püré formájában kedvelt. Rengeteg ásványi anyagot, aminosavat is tartalmaz, chipsként, köretként, de akéár főzelékként is elkészíhető. Mivel az a hír járja róla, hogy ha egyszer elvetették, ott kiirthatatlanná válik, így érdemes megfontolni, hova vetjük el a magokat - viszont egészen biztosan nem fogjuk megbánni, a csicsóka nem nagy igényű növény. Zöldségeseknél is egyre gyakrabban kapni: itt kaptuk a tisztításhoz azt a tippet, hogy ne hámozóval vagy késsel vessük rá magunkat a kis gumókra, hanem tiszta dörzsiszivacs súrolásra alkalmas felével.

Ezeket olvastad már?

Na, ezt kipróbáltuk, nálunk nem nagyon jött be más, csakis a hámozás, igaz, így a csicsóka jelentős részét is legyalultuk a héjával együtt. Akinek van tuti tippje a tisztításához, az feltétlenül írja meg nekünk kommentben!

Még több recept csicsókához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.