5 szokás, ami csökkentheti az Alzheimer kialakulásának esélyét

Ezeket a dolgokat érdemes betartanod, ha szeretnéd csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Nemrég az egész sztárvilágot sokkolta a hír, hogy Chris Hemsworth visszavonul a színészkedéstől. A színész azért döntött úgy, hogy szünetelteti karrierjét, mert megtudta, hogy APOE4 génnel rendelkezik, ami növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy Hemsworth-nél biztosan ki fog alakulni a betegség, de fontos, hogy megtegyen bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy csökkenjen az Alzheimer kockázata.

5 szokás, ami csökkentheti az Alzheimer kialakulásának esélyét

Mit kell tudni a betegségről?

Az Alzheimer-kór az időskori demencia leggyakoribb okozója. Az agy leépülésével járó betegség hatással van az olyan kognitív képességekre, mint a rövid és hosszú távú memória, a beszéd, különböző mozgások elvégzése és az ítélőképesség. Emellett a kór mentális zavarokat, depressziót, szorongást, tévképzeteket is okozhat. Bár a betegség ma még nem gyógyítható, a tünetek kezelése, csökkentése lehetséges. 

Az Alzheimer nem örökletes betegség, de a Hemsworth-nél is talált APOE4 gén, ami növeli a kór kialakulásának kockázatát, sajnos igen.

Emellett számos olyan tényező van, ami hajlamossá tehet valakit az Alzheimerre. Ilyen például a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya. És bár a genetikánkon nem tudunk változtatni, az életmódunkon igen!

A következő dolgokra fontos odafigyelni, ha szeretnénk csökkenteni az Alzheimer kialakulásának kockázatát.

Vigyázz a hajszálereidre

Az agyban található hajszálerek sérülése gyulladáshoz, az agysejtek pusztulásához és kognitív károsodáshoz vezethet. Egészséges táplálkozással, a feldolgozott élelmiszerek elhagyásával és a telített zsírsavak kerülésével tudunk vigyázni ereinkre.

Hagyd pihenni az agyadat

A folyamatos pörgés, a szellemi munka megterheli az agyat. Fontos a felesleges ingerek csökkentése, a rendszeres pihenés és a stressz kezelése.

Sportolj rendszeresen

A fizikai aktivitás javíthatja a gondolkodást, csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét és segít jobban aludni.

Csökkentsd a dohányzást, a drog- és az alkoholfogyasztást

A dohányzás növeli az érrendszeri megbetegedések kockázatát, míg a tartós alkoholfogyasztás agykárosodáshoz vezethet, növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

Figyelj a cukrodra

A magas vércukorszint és magas Alzheimer-kockázat között szoros összefüggést mutattak ki a kutatók. Ha inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedsz egyébként is fontos a vércukorszint szabályozása. Az Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet, ha alacsonyan tartjuk a cukrunkat.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Címlapról ajánljuk

További cikkek