3 szokás, mely sajnos növeli a hasi elhízás esélyét

A hasi zsírpárnákat nemcsak a rossz étrend és az inaktív életmód növeli, hanem néhány mindennapi szokás is.

A hasi zsír, másképpen zsigeri zsír elképesztően veszélyes az egészségünkre nézve: károsíthatja a belső szervek vér- és nyirokkeringését, az oxigénellátást, ami légzési nehézségeket okozhat, de ráerősíthet a testben levő gyulladásokra is, így nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan komoly egészségügyi problémák, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz, a reflux vagy a nem alkoholos zsírmáj. Szerencsére odafigyeléssel és megfelelő táplálkozással javítható a helyzet, és csökkenthető a hasi zsír mennyisége. Jöjjön most néhány olyan szokás, melyet el kell hagynunk azért, hogy csökkentsük a hasi zsír kialakulásának esélyét.

A zsigerizsir-szint növekszik az alkoholfogyasztás hatására is

Túl sok alkohol

Az alkoholfogyasztásnak rengeteg káros hatása van, többek között gyulladásokat okozhat a szervezetben, emellett pedig májbetegséghez és hízékonysághoz vezethet, ami további súlyos problémákat szülhet.

A zsigerizsir-szint növekszik az alkoholfogyasztás hatására. Ez persze egyáltalán nem akkora meglepetés, hiszen az alkoholos italoknak igen magas a kalória- és a cukortartalma. Ezen kívül növeli az étvágyat, és az éhségért felelős hormon termelődését.

127 tanulmányban találtak összefüggést az alkoholfogyasztás és a zsírraktározás között, mely főleg a hasi tájékra jellemző, ezt már napi 2-3 adag ital is kiválthatja.

Folyamatos stressz

A stressz kortizolt termel a testünkben, mely a szervezetet a stresszorok kezelésében segíti. Ez az ősidőkben rengeteget segített, amikor magunknak kellett megkeresni az ételt, azonban most teljesen átalakultak a stresszoraink, és leginkább a munka és egyéni problémáink miatt szorongunk. A stressz pedig olyan életmódbeli változásokat hoz magával, mint hogy előtérbe kerülnek a feldolgozott ételek, fizikai inaktivitás jön létre, és gyengül az alvás minősége is.

A sok stressz előbb-utóbb zsigeri zsírok növekedéséhez vezethet, melyektől nagyon nehéz megszabadulni, különösen akkor, ha kortizolt termel a szervezet, hiszen pont ez a hormon ösztönzi arra a testünket, hogy kalóriadús ételeket fogyasszunk.

Nem megfelelő alvás

A szervezet számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Már több tanulmány is bebizonyította, hogy a hízás és a kevés alvás között kapcsolat van.

Ha nem alszunk eleget, akkor a szervezetünk több kalóriabevitelt igényel, hogy pótolja valahogyan az energiát.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek