Hogyan sportoljunk biztonságosan a téli hónapokban?

Az egyre hidegebb időjárás még a legrutinosabb sportolókat is eltántoríthatja attól, hogy rendszeres testmozgást végezzenek a szabadban. Nem érdemes viszont feladni ezt a jó szokást, hiszen megerősíti az immunrendszerünket, és még a hangulatunknak is jót tesz. Ebben az időszakban viszont meg kell tennünk néhány óvintézkedést a biztonságunkért és egészségünkért.

A hidegben való sporttevékenység alapvetően nem egészségtelen, ám vannak olyan kondíciók, betegségek, amelyekkel már kockázatos lehet. Éppen ezért, ha asztmánk vagy esetleg valamilyen szívproblémánk van, először egyeztessünk egy szakemberrel, aki személyre szabottan eldöntheti, alkalmas-e számunkra a mozgás ilyen időben.

Hogyan sportoljunk biztonságosan a téli hónapokban?

Ha már biztosak vagyunk abban, hogy nem kell télire eltennünk a futócipőt, tartsuk be az alábbi szabályokat, hogy a sport valóban öröm lehessen még a legnagyobb hidegben is!

Előrejelzés

Mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük le, milyen időjárás lesz. A hőmérséklet mellett számít a szél ereje és a páratartalom is – ezekhez kell hozzávetnünk a kint töltött idő hosszát.

Mínusz 15 Celsius fok felett viszonylag kicsi az esélye annak, hogy bármilyen egészségügyi kockázattal kelljen szembenéznünk, ám ha jeges szél fúj, akkor az esélyeink is romlanak.

Ha pedig a hőmérséklet már mínusz 18 fok alatt van, vagy ha extrém jeges szél fúj, inkább halasszuk el az edzést. Arra is érdemes gondolni, hogy ha elázunk, a ruhánk átnedvesedik, akkor a testünk nem tudja hatékonyan fenntartani a hőjét, így kevésbé lesz ellenálló.

Jelek

Fontos ismerni a testünk hidegre adott jelzéseit. A hidegben az egyik legjellemzőbb a fagysérülés, amit a hideg okozhat elsősorban a fedetlen testfelületeken. Ezt előre jelezheti a testrész zsibbadása, az érzékelés elvesztése és egyfajta szúró érzés. Ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal menjünk be egy fűtött helyiségbe, és melegítsük fel a testrészt!  

Ebben az időszakban a hypothermia is valós veszély. Az extrém hideg hatására a test elkezd több hőt leadni, mint amennyit termelni tud – ennek kockázatát pedig a szabadtéri sportolás növeli. Figyeljünk a jelekre, amelyek között ott van az intenzív remegés, az érthetetlenné váló beszéd, a koordinációs képesség elvesztése és a kimerültség érzése. Ha ezeknek csak egy részét is érezzük magunkon, azonnal hívjunk szakszerű segítséget!

Rétegezés

Nem kell túlságosan meleg ruhákat felvennünk, hiszen maga a testmozgás is hőt generál, ám muszáj rétegesen öltözködnünk. Így elkerülhetjük, hogy túlságosan megizzadjunk – ami hőt von el a testünktől. Ne feledjük lefedni a kezeket, a füleket és az orrot se, hiszen ezek is ki vannak téve a hideg levegőnek!

Intenzitás

Ha folyamatosan váltogatjuk az edzés intenzitását, azzal nagyobb mértékben tesszük ki veszélynek a testünket. Gondoljunk csak bele: ha nagy intenzitással futunk, akkor megizzadunk, majd amikor lelassítunk, és egy kicsit sétálunk, az izzadás fokozott lesz.

Hidratálás

Nem csak nyáron fontos, hogy elegendő vizet igyunk! Télen is oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra edzés előtt, közben és után is. Lehet, hogy nem vesszük annyira észre, de a meleg ruhák alatt való izzadás és a száraz, téli levegő miatt is nagyon igényli a szervezetünk a folyadékot.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több mozgással kapcsolatos cikkünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek