A mentális egészségre is hatással vannak a feldolgozott ételek

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik sok feldolgozott ételt esznek, nagyobb arányban számolnak be mentális problémákról.

Azzal azért nagyjából már mindenki tisztában van, hogy a feldolgozott élelmiszerek jelentős része kifejezetten egészségtelen. Most viszont az is kiderült, hogy nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünkre sincsenek jó hatással.

Szorongást és depressziót okoznak a feldolgozott ételek

Az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerek több mint 70 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül, és az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát ilyenek teszik ki.

Egy 10 359 résztvevős, 18 éves és idősebb felnőtt részvételével végzett kutatás most kimutatta, hogy azok, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, azokhoz mérten, akik a legkevesebb ilyet fogyasztottak, statisztikailag szignifikánsan megnőtt az enyhe depresszió előfordulása, az „egészségtelen mentális napok” és a „szorongásos napok” száma.

Szignifikánsan alacsonyabb volt a nulla „mentálisan egészségtelen nap” aránya, és kevesebb volt a szorongásmentes nap is. Az eredmények általánosíthatók az Egyesült Államok egészére, valamint más nyugati országokra is, ahol hasonló ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel a jellemző.

Bár az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kényelmes, a termékek rendszerint olcsók, gyorsan elkészíthetők vagy azonnal fogyaszthatók, az alapanyagok (olajok, zsírok, cukrok, keményítő, fehérje-izolátumok) finoman szólva is egészségtelenek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában ízesítőket, színezékeket, emulgeálószereket és egyéb adalékokat tartalmaznak.

Noha van bizonyíték az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a depresszió kapcsolatára vonatkozóan, kevés adat áll rendelkezésre az egyéb káros mentális egészségügyi problémákról, beleértve a szorongást és a mentálisan problémás napok számát.

A Florida Atlantic Egyetem Schmidt Orvostudományi Karának kutatói az Egyesült Államok lakosságának országosan reprezentatív mintáját elemezték a témában, hogy megvizsgálják: azok, akik nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, szignifikánsan több negatív mentális egészségügyi tünetről számolnak-e be, ideértve a depressziót, a szorongást és a mentálisan rossz napokat.

Érdemes csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását mentális egészségünk érdekében

A Public Health Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, statisztikailag szignifikánsan megnőtt az enyhe depresszió, a „szellemileg egészségtelen állapot” előfordulása, illetve több volt a szorongásos napok száma is.

Szignifikánsan alacsonyabb volt azoknak az aránya is, akik nem jelentettek egyetlen „mentálisan egészségtelen napot” vagy „szorongásos napot” sem.

A tanulmány eredményei általánosíthatók az Egyesült Államok egészére, valamint más nyugati országokra is, ahol hasonló ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitellel a jellemző.

Az ilyen mértékű feldolgozottság csökkenti az élelmiszerek tápértékét, és növeli a kalóriamennyiségüket is, hiszen általában sok hozzáadott cukrot, telített zsírt és sót tartalmaznak, míg fehérjében, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokemikáliákban alacsonyak.

Az Egyesült Államokban a csomagolt élelmiszerek több mint 70 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszer, és az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát teszi ki ilyen. Tekintettel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértékére és hatásaira, ez a friss tanulmány a szerzők szerint jelentős klinikai eredményekkel jár együtt, és közegészségügyi vonatkozásai is lehetnek.

Forrásunk volt.


Még több az előre csomagolt ételekről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.