A mentális egészségre is hatással vannak a feldolgozott ételek

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik sok feldolgozott ételt esznek, nagyobb arányban számolnak be mentális problémákról.

Azzal azért nagyjából már mindenki tisztában van, hogy a feldolgozott élelmiszerek jelentős része kifejezetten egészségtelen. Most viszont az is kiderült, hogy nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünkre sincsenek jó hatással.

Szorongást és depressziót okoznak a feldolgozott ételek

Az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerek több mint 70 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül, és az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát ilyenek teszik ki.

Egy 10 359 résztvevős, 18 éves és idősebb felnőtt részvételével végzett kutatás most kimutatta, hogy azok, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, azokhoz mérten, akik a legkevesebb ilyet fogyasztottak, statisztikailag szignifikánsan megnőtt az enyhe depresszió előfordulása, az „egészségtelen mentális napok” és a „szorongásos napok” száma.

Szignifikánsan alacsonyabb volt a nulla „mentálisan egészségtelen nap” aránya, és kevesebb volt a szorongásmentes nap is. Az eredmények általánosíthatók az Egyesült Államok egészére, valamint más nyugati országokra is, ahol hasonló ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel a jellemző.

Bár az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kényelmes, a termékek rendszerint olcsók, gyorsan elkészíthetők vagy azonnal fogyaszthatók, az alapanyagok (olajok, zsírok, cukrok, keményítő, fehérje-izolátumok) finoman szólva is egészségtelenek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában ízesítőket, színezékeket, emulgeálószereket és egyéb adalékokat tartalmaznak.

Noha van bizonyíték az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a depresszió kapcsolatára vonatkozóan, kevés adat áll rendelkezésre az egyéb káros mentális egészségügyi problémákról, beleértve a szorongást és a mentálisan problémás napok számát.

A Florida Atlantic Egyetem Schmidt Orvostudományi Karának kutatói az Egyesült Államok lakosságának országosan reprezentatív mintáját elemezték a témában, hogy megvizsgálják: azok, akik nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, szignifikánsan több negatív mentális egészségügyi tünetről számolnak-e be, ideértve a depressziót, a szorongást és a mentálisan rossz napokat.

Érdemes csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását mentális egészségünk érdekében

A Public Health Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, statisztikailag szignifikánsan megnőtt az enyhe depresszió, a „szellemileg egészségtelen állapot” előfordulása, illetve több volt a szorongásos napok száma is.

Szignifikánsan alacsonyabb volt azoknak az aránya is, akik nem jelentettek egyetlen „mentálisan egészségtelen napot” vagy „szorongásos napot” sem.

A tanulmány eredményei általánosíthatók az Egyesült Államok egészére, valamint más nyugati országokra is, ahol hasonló ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitellel a jellemző.

Az ilyen mértékű feldolgozottság csökkenti az élelmiszerek tápértékét, és növeli a kalóriamennyiségüket is, hiszen általában sok hozzáadott cukrot, telített zsírt és sót tartalmaznak, míg fehérjében, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokemikáliákban alacsonyak.

Az Egyesült Államokban a csomagolt élelmiszerek több mint 70 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszer, és az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát teszi ki ilyen. Tekintettel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértékére és hatásaira, ez a friss tanulmány a szerzők szerint jelentős klinikai eredményekkel jár együtt, és közegészségügyi vonatkozásai is lehetnek.

Forrásunk volt.


Még több az előre csomagolt ételekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...