Ez történik a testeddel, ha nem fűtesz télen a lakásban

Egy brit rádiós műsorvezető izgalmas kísérletben vett részt, melyből kiderült, hogyan reagál szervezete, ha 10 Celsius-fokos szobában tölti mindennapjait.

James Gallaghert, a brit BBC Radio 4 Inside Health című műsorának házigazdáját arra kérték, hogy vegyen részt egy kísérletben, és tesztelje, hogyan reagál a teste arra, ha egy 10 Celsius-fokos szobában kell tartózkodnia.

Ez történik a testeddel, ha nem fűtesz télen a lakásban

A 10 °C enyhének tűnik, de igazi fiziológiai kihívást jelent

–  hívta fel a figyelmet rá Damian Bailey, a dél-walesi egyetem professzora, a kísérlet vezetője. A szakértő hozzátette, hogy hosszú távon, ha az embereknek fűtés híján 10 fokos lakásban vagy házban kellene élniük, komoly egészségügyi következményekkel szembesülnének.

Hogyan zajlott a kísérlet?

A műsorvezetőt egy speciálisan kialakított, légmentesen záródó kamrában ültették le, ahol a kutatók nemcsak a hőmérsékletet, hanem a levegő pára- és oxigéntartalmát is szabályozni tudják. Jamesre rengeteg műszert kötöttek, hogy folyamatosan figyelni tudják, hogyan reagál a szervezete a hidegre.

Az előkészületek és az első mérések után a kamrában addig uralkodó 21 Celsius-fokos hőmérsékletet lassan elkezdték csökkenteni. A cél az volt, hogy a férfi testhőmérséklete normál tartományban maradjon: vagyis a kísérlet végéig 37 Celsius-fok körül alakuljon.

Milyen problémákra kell számítani?

Kiderült, hogy 10 fokban az ember agyába 20 százalékkal kevesebb vér jut, ami már hátrányosan befolyásolja a kognitív működést. A szív működése is megváltozik: a test maghőmérsékletének megtartása érdekében gyorsabban pumpálja a vért, emiatt megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás is. Ezzel az a probléma, hogy hosszú távon növeli a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát. Fiatalkorban ezzel nincsen nagyon nagy probléma, de az idős embereknél vagy a szívproblémákkal küzdőknél hosszú távon probléma lehet.

A bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a hideg halálosabb lehet, mint a meleg, a hideg idővel összefüggésbe hozható halálesetek száma ugyanis magasabb, mint a hőguta okozta haláleseteké.

A szakértő szerint legalább 18 fokosra kell felfűteni a szobát, amelyben huzamosabb ideig tartózkodunk.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek