Mi történne, ha soha többet nem mosnál fogat? A válasz döbbenetes!

Egészen elképzelhetetlen az élet fogmosás nélkül, igaz? Utánajártunk, mi lenne akkor, ha kiiktatnánk a reggeli rutinból a fogmosást.

Nemcsak a rossz lehelet és a lassan, de biztosan szuvasodó fogak sora az, amit kockáztatsz, ha rendszeresen nem mosol fogat.  

Abban az esetben, ha egy évig kimarad a fogmosás, kialakul a periodontitis. Ez egy olyan gyulladás, amely jellemzően a fogakat körülvevő és tartó szöveteket és csontokat, a gyökérhártyát támadja meg, ez pedig mindenképp orvosi kezelést igényel.

Ennek vannak fokozatai is:

  • Ha nem mosol fogat rendszeresen, a lepedék lerakódik, és beborítja a fogakat, ami olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek a zománc alatti rétegeken is képesek áthatolni. Így lyukadhat ki a fog, ami fertőzések és később fogvesztés következményével járhat.
  • A következő stádium a fogínygyulladás, ami meggyengíti a foggyökereket, amik így gyulladtakká válhatnak, miközben az íny gyakran vérezhet.
  • A következő állomás a foggyökérhártya-gyulladás: ez a súlyos gyulladás azokra a csontokra hat, amelyek fogaidat tartják, és ha kialakul, akkor szintén elveszítheted az érintett fogaidat.

Tudtad? A károsodások nagymértékben függenek az életkortól is: minél idősebb valaki, annál rosszabbak a kilátásai.

Ötvenéves kor felett, ha valaki hónapokig vagy akár egy évig is hanyagolja a fogápolást, akkor szinte biztos, hogy súlyos ínygyulladással, fogérzékenységgel, fogszuvasodásokkal és a fogak meglazulásával, sőt elvesztésével kell szembenéznie.

A fogatlanság önmagában csak egy dolog (még ha elég félelmetes is): különböző kutatások szerint a demenciával, illetve a szívbetegségekkel is összefüggésbe lehet hozni az elégtelen szájhigiéniát. A romló fogakból kiinduló gyulladások hathatnak az agyra is, ami a demencia kockázatát növelheti. Egy másik megfigyelés szerint, aki naponta legalább háromszor mos fogat, azt sokkal kisebb mértékben érintik a szívbetegségek, mint azokat, akik nem tesznek így.

Szóval nagyon rossz ötlet lenne, ha nem mosnátok fogat minden egyes nap, legalább kétszer!

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek