5+1 tipp, hogy gond nélkül leküzdd a stresszt

Nincs szükség wellness-hétvégére egy vagyonért – ezek a trükkök segíthetnek a stresszmentesítésben.

A stressz korunk népbetegsége, rengeteg fizikai és mentális problémát okoz, mégis nagyon nehezen szabadulunk tőle. Nem is csoda, hiszen utolér a munkahelyen, a magánéletben, és még saját magunkat is képesek vagyunk belehajszolni. Rengeteg tipp olvasható a neten arra, hogyan lehet a legjobban elűzni a stresszt a mindennapokban, az alábbiakat viszont tudományos kutatással is alátámasztották már.

1. Meditálj!

A meditációról sokan még mindig azt hiszik, hogy valami keleti áltudományhoz kapcsolódó humbug, holott a tudomány sokszor bebizonyította már, hogy igenis jó hatással van az agyra. Egy 2012-es kutatás szerint például azoknál, akik gyakran meditálnak, megvastagodik a nagyagyféltekéket összekötő idegrostköteg. Sok kutatás pedig azt is kimutatta, hogy a meditáció és a jóga segít újabb idegpályákat és kapcsolódásokat kialakítani az agyban, ezzel csökkenti a stressz és a szorongás negatív hatásait.

via GIPHY

2. Vegyél mély levegőt!

Egyszerűnek tűnik, de a meditációhoz hasonlóan a befelé figyelés nagyon jól tudja csökkenteni a stressz és a szorongás hatásait. Ha arra koncentrálsz, hogy mélyen és lassan vegyél levegőt, azzal lelassítod a szívverésedet és csökkented a vérnyomásodat is.

3. Legyél a jelenben!

Ez a ma nagyon divatos „mindfulness” egyik szinonimája is, nem véletlen egyébként, hogy ennyire népszerű lett a gyakorlat. Minden nap legyen tíz-tizenöt perced, amikor csak egy dolgot csinálsz, és arra is figyelsz: nem nézel tévét evés közben, nem nyomkodod a telefonodat, miközben utazol, vagy nem beszélgetsz a rokonokkal telefonon, miközben fürdeted a gyereket. Térj vissza a jelenbe, éld meg a pillanatot, és csak arra koncentrálj – nem tűnik nagyon tudományosnak, de rengeteget segít a túlpörgött agyadon.

via GIPHY

4. Beszélj a barátaiddal!

Számos kutatás mutatta már ki, hogy tovább élnek és kevesebb stresszről számolnak be azok, akiknek szoros szociális kapcsolataik vannak. A barátok és a család nagyon sokat számít az életünkben, és egy jó beszélgetés, a kapcsolódás élménye, a más által nyújtott perspektíva azonnal csökkentheti a stresszt az életünkben.

5. Hallgass zenét!

Kutatások kimutatták, hogy a nyugtató zene jó hatással van a vérnyomásra, a pulzusodra, és ezáltal a szorongás és a stressz következményeit is csökkenti. Válogass össze egy olyan lejátszási listát, ami olyan dalokkal van tele, amelyek megnyugtatnak vagy jó kedvvel töltenek fel.

via GIPHY

+1 Mozogj!

Nem kell maratont futnod, már egy jó séta is tudományosan bizonyítottan csökkenti a szorongást és a stresszt azzal, hogy az agyad boldogsághormonokat kezd el termelni közben, és még utána is. Akár a munkahelyeden is lépcsőzhetsz egy kicsit, vagy ebédidőben sétálj el valahova – a lényeg, hogy ne egy helyben ülj, és lehetőség szerint menj ki a szabadba is.

Ezeket olvastad már?

via

Borítókép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek