8 szokás, amit el kell felejtened, ha szeretnéd karban tartani a vércukorszintedet

A vércukor szintjének kordában tartása nemcsak azoknak fontos, akik cukorbetegek, vagy a cukorbetegség előtti állapotban vannak – egy teljesen egészséges ember számára is elengedhetetlen, hogy ne ingázzon fel-le az inzulinszintje. Az alábbi nyolc szokásról érdemes lemondani, ha szeretnéd elkerülni a problémát.

A cukorbetegek számára élet-halál kérdése lehet a vércukorszint megfelelő kezelése, de egy egészséges embernek is nagyon fontos lehet ugyanez. A stabil vércukorszint segíti a megfelelő, magas energiaszint fenntartását, az agy hatékony működését, a hangulat szabályozását, valamint hozzájárulhat ahhoz is, hogy ne érezd magad indokolatlanul éhesnek. Hosszú távon hozzájárulhat az egészséges élethez, és csökkentheti egyes ráktípusok és anyagcserebetegségek kialakulásának esélyét. Az alábbi nyolc szokást viszont érdemes elfelejteni, ha nem akarjuk, hogy a vércukrunk egészségtelen tartományokba hullámozzon.

Csak a kalóriákra fókuszálni

Ami az ételeket illeti, a kalóriaszámuk csupán egyetlen tulajdonságukat mutatja – legalább annyira fontos az is, hogy mennyi rost, makro- és mikrotápanyag található bennük. Lehet, hogy egy szelet csokoládé csak 300 kalória, egy jól megrakott zabkása pedig 500, de míg az első üres kalóriákat és egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, hamar felnyomja a vércukorszintet, ami ugyanilyen hamar le is fog esni, utóbbihoz tehetünk jó zsírokat és rostokat tartalmazó alapanyagokat, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását, és nem emeli meg olyan drasztikusan és gyorsan a vércukrot.

Fehérjeszegényen táplálkozni

A fehérje talán az egyik legfontosabb makrotápanyag, és a vércukorszint stabilizálásában is segít. Minimalizálja ugyanis a vércukorszint-kilengéseket, lelassítja a bevitt táplálék emésztését. A fehérje az a makrotápanyag, amit a legtovább tart a szervezetnek megemésztenie. Éppen ezért minden étkezéshez igyekezz megfelelő mennyiségű fehérjét is társítani!

Nem enni elég rostot

A napi rostszükséglet valahol 25-35 gramm között van, ha ennél kevesebbet viszel be, az a vércukorszintedre is rossz hatással lehet. A rostfogyasztás ugyanis ugyanúgy lassítja az emésztést, mint a fehérje, ezzel megakadályozza, hogy nagy kiugrások legyenek a vércukorszintedben.

Félni a zsírfogyasztástól

Ahogy a szénhidrát, úgy a zsír is démonizált makrotápanyagnak számít, pedig szükséges a teljes értékű étkezéshez, és ahhoz is, hogy a vércukorszinted megfelelő maradjon a nap folyamán. Bár a zsírban több a kalória, mint a másik két makrotápanyagban, segít alacsonyan tartani a vércukrod szintjét, persze csak akkor, ha egészséges forrásokból viszed be, és nem telített zsírsavakat fogyasztasz.

Nem figyelni a rejtett cukrokra

Azt mindenki tudja, hogy az édességekben van cukor, de vannak olyan élelmiszerek, amiben nem is gondolnánk, hogy megtalálható, csak éppen más néven. A hagyományos cukornak rengeteg neve van, ezért érdemes odafigyelni, és elolvasni az összetevők listáját. Lehet, hogy azt hiszed, teljesen egészségesen étkezel, közben meg minden nap rejtett forrásokból viszel be nagyobb mennyiségű cukrot, ami szétszedi a vércukorszintedet is.

Nem mozogni eleget

A mozgás segíti az inzulinérzékenységet azzal, hogy az izomsejtekbe viszi a cukrot tárolásra, sőt, amikor mozgás közben az izmok összehúzódnak, képesek a vérből cukrot felvenni, és energiává alakítani azt, attól függetlenül, hogy van-e elérhető inzulin számukra. Így a rendszeres mozgás hozzájárul az alacsony vércukorszint fenntartásához.

Nem figyelni az alvás minőségére és mennyiségére

Kutatások kimutatták, hogy az alváshiány megnöveli a vércukorszintet, méghozzá azért, mert a szervezet kevésbé lesz érzékeny az inzulinra. A kialvatlanság az étvágyat is növelheti, mert a szervezet innen próbálja meg visszapótolni a hiányzó energiát, így a kevés és nem megfelelő alvás kétszeres csapda. A 7-8 óra alvás elegendő egy nap, de az alá (és érdekes módon fölé) sem érdemes menni.

Túl sok stressz a mindennapokban

A magas stressz-szint gyakran jár magas vércukorral is, jórészt a megküzdési mechanizmusok miatt – a legtöbb ember stresszes időszakokban többet nassol, és kevesebbet is alszik. A stresszhormonok ráadásul magukban növelhetik a vércukorszintet, így a hatás ezúttal is kettős. A stresszről sokan azt gondolják, hogy csak mentális, érzelmi probléma, közben pedig a testre is nagyon komolyan hat – így nem érdemes elbagatellizálni.


A cukorbetegséggel sosem lehet eleget foglalkozni, olvasd el ezeket a cikkeket is!

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.