Rossz hírünk van azoknak, akik nagyon szeretik a felvágottakat

Rossz hír azoknak, akik rendszeresen esznek felvágottakat: egy friss kutatás szerint a feldolgozott hústermékek jelentősen megnövelik a demencia kialakulásának esélyét, már nagyon kis mennyiségben fogyasztva is.

A Leedsi Egyetem kutatói kapcsolatot találtak a feldolgozott húsok, mint például a szalonna, a sonka, szalámi, a virsli vagy a felvágottak, és a demencia kialakulása között. A szakértők szerint az ilyenek mindennapos fogyasztása, még akkor is, ha kis mennyiségben történik, megnöveli a későbbi demencia kialakulásának esélyét.

arra jutottak, hogy már napi 25 grammnyi (két szelet baconnyi) feldolgozott hús fogyasztása 44 százalékkal növelte a kockázatát a későbbi demencia kialakulásának.

A kutatásban résztvevők étrendjében jórészt szalonna, kolbász, húskonzervek és pácolt termékek, például szalámi szerepelt. Az éremnek azonban másik oldala is van: a nem feldolgozott húsok, mint a marha vagy a disznó, egyenesen csökkentették a demencia esélyét, méghozzá 19 százalékkal.

Reggelialternatívák felvágott helyett:

A szakértők célja a kutatással az volt, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a húsfogyasztás és a demencia kialakulása között, az időskori kognitív romlás ugyanis egyre több embert érint világszerte. Jelenleg a 60 éven felüliek 5-8 százaléka szenved tőle.

A brit Biobank adatait átvizsgálva a szakértők azt állapították meg, hogy a résztvevők közül nyolc év leforgása alatt 2896 embernél állapítottak meg demenciát. A kutatók a 40-69 éves korosztályt vizsgálták. A demenciával küzdő emberek nagyobb eséllyel dohányoztak, mozogtak kevesebbet, volt a családjukban stroke vagy demencia korábban, és erős genetikai hajlamuk volt a betegségre. A feldolgozott húskészítmények kockázata azonban mindenképpen fennmaradt, és a tendenciát nem változtatta meg az, hogy valaki genetikailag hajlamosabb volt-e a demenciára.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a húsfogyasztás összeköthető a mentális és kognitív leépüléssel, de ez, a The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent beszámoló az első tanulmány, amely a hús fajtáival is foglalkozik.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek