Csokoládéval az elbutulás ellen!

Arról már mi is írtunk sok cikket, hogy milyen sokféle betegség megelőzhető a megfelelő étrenddel. Nézzük, mit együnk az „elbutulás", vagyis a demencia ellen!

Az időskori szellemi leépülésnek (demencia) több fajtája van, legismertebb az Alzheimer-kór és az agyi erek meszesedéséből származó károsodás. Szakemberek folyamatosan kutatják a megelőzés és kezelés lehetőségeit, most lássunk néhány olyan táplálkozási tényezőt, amelyek szerepet játszanak a demencia megelőzésében!

1. Zöld színű zöldségek

A zöldségek és gyümölcsök egyaránt gazdag forrásai az antioxidánsoknak, flavonoidoknak, amelyek a tudományos eredmények szerint befolyásolják az idegek károsodásával járó (neurodegeneratív) folyamatokat. Emellett csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, aminek áttételesen az ér eredetű demencia megelőzésében van jelentősége. A Chicago Health and Aging Projectből az derült ki, hogy a zöld leveles zöldségek fogyasztása a leghatásosabb. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ezekben van a legnagyobb mennyiségű E-vitamin, ami bizonyítottan véd a szellemi leépüléstől.

2. Erre is jók a tengeri halak!

MR-felvételek tanúsága szerint a rendszeres halfogyasztóknál nagyobb a szürkeállomány térfogata, mint azoknál, akik nem esznek rendszeresen halat. A tengeri halak fogyasztása az omega-3 zsírsavtartalmon kívül más miatt is előnyös: szelént és D-vitamint tartalmaznak. A D-vitamin létfontosságú a neuropszichológiai működésekhez, az ingerületátvivő anyagok szabályozásához, és óv az érszűkület kialakulásától is.

3. Bogyós gyümölcsök = + 2,5 év!

A szamóca, szeder, málna, vörös- és feketeáfonya, piros- és feketeribizli fogyasztásának számos közvetlen hatása van az agyra: fokozzák az idegrendszer alkalmazkodóképességét, segítik az ingerületátvitelt. Bár ezek nem emberen kapott eredmények, bizakodásra adnak okot. Az egyik vezető szakmai ideggyógyászati lap közlése szerint a kognitív hanyatlás 2,5 évvel kitolódik azoknál, akik több bogyós gyümölcsöt fogyasztanak.

+1. A legjobb hír!

A legjobb hír azonban, hogy a fekete csokoládé és a kakaó fogyasztása védő hatással bír a szív- és érrendszerre, hiszen a kakaóbab főbb flavonoidjai védenek a neurodegeneratív károsodásoktól is. Egyes adatok szerint pedig a csoki a már kialakult, enyhe értelmi károsodás esetén is hatásos lehet.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...