Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek az élelmiszerek is jócskán növelik a rák kockázatát

A dohány és az azbeszt mellett egy élelmiszercsoport is felkerült is a rákkeltő anyagok listájára.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet, átfogó kutatások és elemzéseket követően a feldolgozott hústermékeket is a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolta. Az Egészségügyi Világszervezet szerint, elegendő bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása vastagbélrákot okozhat.

A hús feldolgozása során ugyanis, olyan vegyi anyagok keletkeznek, amelyek valószínűleg rákkeltő hatásúak. Ezek közé a termékek közé tartoznak a különböző felvágottak, virslik, préselt sonkák és húskonzervek. A jelenlegi adatok szerint már napi 50 gramm termék bevitele 18%-al növeli a vastagbélrák kockázatát, míg a napi 100 gramm vörös hús fogyasztása 17%-al.

„Minden bizonnyal a túlzott húsfogyasztás az oka a napjainkban oly gyakran előforduló bélráknak” – magyarázza Dr. Ian Johnson. „Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a brit vegetáriánusok körében csökkent arányt mutatna a bélrendszeri rák kialakulása” – teszi hozzá.

Más tényezők

Azon emberek, akik túl sok húst fogyasztottak, más káros szokások is hozzájárultak a rák kialakulásához, ilyen például a nagymértékű dohány- és alkoholfogyasztás. Ettől függetlenül a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása révén akár 44%-al is növelhetjük az elhalálozási arányt.

„A húsfogyasztás, különösen a feldolgozott húsé, a kevésbé egészséges életmódhoz kapcsolódik. De a dohányzás, az elhízás és az egyéb egészségtelen szokások mellett, úgy véljük, hogy a feldolgozott hús fogyasztása rendkívül nagy egészségügyi kockázatot jelent. A dohányzásról való leszokás fontosabb, mint a húsfogyasztás csökkentése, de ez utóbbit is javasolom” – mondta Sabine Rohrmann, a Zürichi Egyetem professzora.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!