Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mi történik a testedben, miután felhagytál a dohányzással? – Már az első nap meglepő!

Nem könnyű lemondani erről a káros szenvedélyről, de hidd el, megéri, hiszen meglepően hamar pozitív hatásokat észlelhetsz majd.

A cigarettát lerakni nem éppen egyszerű, azonban nagyon kifizetődő, hiszen rengeteg súlyos betegséget megelőzhetünk vele. Most összeszedtük – motiváció gyanánt – , mennyi pozitív hatásra számíthatsz, miután elszívtad az utolsó cigit.

1. nap után

12 óra után elkezdődik a felesleges szén-monoxid kitisztulása, a test szén-monoxid-szintje normalizálódik, és oxigénszintje emelkedni kezd. Egyetlen egy nap után csökkenni kezd a vérnyomás, ezzel együtt pedig a szívroham kockázata is.

2. nap után

Köztudott, hogy a cigaretta károsítja az illat- és ízérzékelésért felelős idegeket. 2 nap után azonban ezek regenerálódni kezdenek, és élénkül az ízek és szagok/illatok érzékelése.

3. nap után

Az utolsó cigi utáni harmadik napon a nikotinszint kimerül a testből. Ilyenkor sokan elvonási tüneteket észlelhetnek: többek között fejfájást, hangulatingadozást, ingerlékenységet, és persze cigaretta utáni vágyat. Érdemes ezért a harmadik napon elfoglalni magunkat, beiktatni egy kis testmozgást, hogy elvonjuk a figyelmünket a cigiről.

2. hét után

14 nap után kezdenek teljesen elmúlni a nikotin utáni sóvárgás tünetei.

30. nap után

Ha sikerül 1 hónapot kibírnod cigaretta nélkül, akkor a tüdőfunkciód javulni kezd, és egyre kevesebbszer tapasztalhatsz légszomjat és köhögést. Az állóképesség a tüdő javulásával növekszik, és könnyebbé válik például a futás és az ugrálás is.

9 hónappal később

Ennyi idő elteltével a tüdőd jelentős részben regenerálódott. Ennek köszönhetően ritkábbá válnak a légúti- és tüdőfertőzések, mivel a gyógyult szerv hatékonyabban képes védekezni ezek ellen.

1 év után

Hihetetlen, de csupán egy év után felére csökken a szívbetegségek, különösen a koszorúér-betegség kockázata. A bőr és a körmök állapota is jelentősen javul.

5 év után

Ennyi évvel a leszokás után az artériák kitisztulnak, és visszanyerik a rugalmasságukat. Csökken a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázata.

10 év elteltével

Eddigre a tüdőrák kockázata a felére csökken az aktív időszakhoz képest. Emellett a száj-, torok- vagy hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűsége is csökken.

15 év eltelte után

A szívkoszorúér-betegség, valamint a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye megegyezik egy soha nem dohányzóéval 15 évvel a leszokás után.

Ezeket olvastad már?

via

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!