Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 trükk azért, hogy minél kevesebb ételt kelljen a szemétbe dobnod

Egyre többen köteleződnek el a zero waste mellett, de legtöbben még ma is rengeteg ételt dobnak a szemétbe. Így csökkenthetjük a kiadásokat és a felesleges szemetet otthon!

Tény, hogy ha valamit megszoktunk, nehéz változtatni egyik napról a másikra. Éppen ezért haladj lépésről lépésre, és nemcsak a kukában lesz kevesebb szemét, hanem a konyhapénzből is több marad!

Ha már megvetted, főzd is meg

Biztos veled is előfordult már, hogy bevásároltál zöldségekből, gyümölcsökből, és hazaérve már nem érezted a lendületet ahhoz, hogy főzz vagy süss belőlük valamit. Így történhet meg az, hogy hosszú napokig halogatjuk a felhasználásukat, amíg végül elfelejtkezünk róluk, és megromlanak.

Ezt úgy kerülheted el, ha megtisztítod, felkockázod a zöldségeket, majd a mélyhűtőbe teszed. Így bármikor előveheted, és megspórolhatod a lelkiismeretfurdalást, valamint a felesleges ételhulladékot is.

Aszalj fonnyadt gyümölcsöt, száríts kókadt fűszernövényt

A zöldségeket, gyümölcsöket, de a friss, cserepes fűszernövényeket sem kell hagyni, hogy veszendőbe menjenek. Aszalj almát, szilvát, barackot a sütőd rácsain a legalacsonyabb hőfokozaton, és résnyire hagyd nyitva a sütő ajtaját! Ügyelj arra is, hogy a rácsok helyét változtasd meg időnként. Tény, ehhez szükség van jó néhány órára, de az így tartósított gyümölcsök hosszú hónapokig elállnak. Ha a gyümölcsök már menthetetlenek, és van kiskerted, tökéletes komposzt válik belőlük!

Ha úgy látod, a friss fűszernövényed kezdi megadni magát, ahelyett, hogy megvárnád, amíg teljesen használhatatlanná válik, szedd le a leveleit és szárítsd ki, majd tedd jól záródó tartóba a fűszert.

Receptajánló:

 

Használd a fagyasztót!

Az előző gondolatmenetet folytatva: nem csak a zöldségeket, vagy a gyümölcsöket teheted a fagyasztóba. Ha elszámoltad magad, és túl sokat főztél, vagy másnap már nem akarod ugyanazt enni, porciózd ki az ételt, és irány a fagyasztó.

De a sajtot, a tejet és a kenyeret, valamint a pékárukat is lefagyaszthatod ahelyett, hogy hagynád tönkre menni őket. Persze, ehhez az kell, hogy a szokásoddá váljon, hogy folyamatosan ellenőrzöd az otthoni élelmiszerkészletet, így még időben tudsz cselekedni!

Készíts krémet, mártást, szószt

A fonnyadó zöldségeket sem kell kidobnod, hiszen levesbe tökéletesek, de készíthetsz belőlük frittatát, de krémet, mártást is. A zeller, a fehérrépa, a sárgarépa, a paradicsom, a paprika mind tökéletes alapanyagok ahhoz, hogy egy finom mártást készíts: főzd meg őket, adj hozzájuk olíva olajat, fűszerezd, turmixold le, és már kész is a házi készítésű krémed, mártásod, amit tésztára is tehetsz és kenyérre is kenhetsz. Ha pedig sok lett, egy részét tedd a fagyasztóba!

Receptajánló:

Tanulj meg tervezni!

Fontos, hogy ne indulj úgy vásárolni, hogy ne terveznéd meg előre azt, hogy mi lesz az ebéd és a vacsora. Érdemes több napra előre gondolkozni, akár a hűtőre, vagy a falra is kitenni a heti menüt: így egyrészt elég egyszer rászánnod az időt arra, hogy kitaláld, mit főzz a héten, másrészt listát írhatsz arról, mit kell venned a boltban. 

Fontos azonban, hogy a listaírás előtt nézz körül a kamrában, a konyhaszekrényben, a hűtőben és a fagyasztóban is! Ne vásárolj halomra, főleg ne olyan dolgokat, amik már vannak otthon!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!