Meddig jó a száraztészta, az olaj, a sütőpor és a liszt? Így szelektálj a spájzban!

Mikor megy tönkre a liszt, meddig jók a fűszerek, és mennyi ideig használhatjuk fel az olajat gond nélkül? Így szelektálj, ha már azt sem tudod, mi mióta van a konyhapolcon!

Tedd a kezed a szívedre: ugye, neked is van olyan liszt, fűszer vagy tea a konyhaszekrényedben, aminek az idejét sem tudod, mikor vetted? Sokan akár évekig is tartogatjuk még azt is, aminek már rég lejárt a szavatossági ideje.

Te tudod, hogy pontosan mi minden van a konyhaszekrényedben?

Tény, hogy a felhalmozás nem egyik napról a másikra történik. Ha bevásárlás előtt nem nézünk körbe, mi is van otthon a konyhaszekrényben vagy a kamrában, könnyen elfelejtkezhetünk arról, miből mennyi van otthon. Így eshet meg, hogy több hónapra elegendő tészta tornyosul a szekrényben, a fűszerespolc is zsúfolásig tele, és a teák alapján akár teázót is nyithatnánk.

De hogyan álljunk neki a szelektálásnak? Először is kezdjük azzal, hogy minden fiókot kiürítünk – munkás, de csak így végezhetünk alapos munkát. Ha nagy a konyhád, vagy sejted, hogy sok a konyhaszekrény sarkában, legfelső polcán megbújó elfelejtett dolog, akkor oszd be egy hétre a szelektálást, a lényeg, hogy állj neki! Két dolgot azonban már az elején visszatehetsz: a cukor és a só, ugyanis ezek biztosan jók lesznek, amíg világ a világ.

Amin esetleg nem látod a szavatossági időt, azt a következők szerint szelektáld:

  • liszt: a finomliszt akár 2 évig is jó lehet, ha légmentesen záródó üvegben, dobozban tárolod, de a teljes kiőrlésű 2-3 hónapig jó csak, fagyasztóba téve pedig 6 hónapig.
  • fűszerek: a fűszerek rendszerint fél évig őrzik meg az aromájukat, de nyugodtan hagyatkozz az érzékszerveidre, és ha nem érzed az adott fűszer illatát, vagy az ízét, selejtezd ki.
  • konzervek: azok a konzervek, amelyeknek alacsony a savtartalma, akár 2-5 évig is jók lehetnek, ellentétben a például a paradicsomkonzervvel, ami körülbelül 1,5 évig áll el.
  • olajok: az olajok szavatossága körülbelül 1 év, de a szőlőmagolaj hamarabb megromolhat. Alapszabály azonban, hogy ha megváltozott az olaj illata és a színe, ne használd fel.
  • tea: a teák, gyógyteák sem állnak el a végtelenségig, ugyanis idővel veszítenek az antioxidáns hatásukból. Lehet, az ízük csak csekély mértékben változik, de 1 éven túl már kevésbé hatékonyak.
  • sütőpor: általában 6 hónapod van rá, hogy felhasználd. Onnan tudhatod, hogy a sütőpor, vagy a szódabikarbóna lejárt, hogy kellemetlen szaga lesz, és/vagy nem pezseg, amikor folyadékkal érintkezik.
  • tészta: a száraztészta légmentesen záródó tárolóban, fénytől védett, hűvös és száraz helyen akár 1 évig is elállhat.

Jó tudni, hogy ugyan a lejárt fűszerek elveszítik az illatukat és az ízüket, de ezen kívül nem okoznak gondot. Persze, tény, nem éri meg őket használni, a lejárt fűszerektől nem várj karakteres aromákat. A liszt sem okoz egészségügyi problémát, hiszen nem tartalmaz olyan baktériumokat, amik ételmérgezést okozhatnának.

Mit és hogyan tároljunk?

Annak érdekében, hogy hosszabb ideig elálljanak a konyhai alapanyagaink, fűszereink, néhány dolgot érdemes figyelembe vennünk. Közvetlenül a sütő melletti vagy fölötti hely például nem a legszerencsésebb a tárolásra, ugyanis nemcsak a párás levegő, hanem a magas hőmérséklet sem segít az eltarthatóság meghosszabbításában. Ezen kívül a legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényeket használsz, és beszerzel olyanokat is, amik rakásolhatók ezzel is megkönnyítve az átláthatóságot.

Fontos, hogy amikor után töltöd a tárolókat, ragassz rájuk egy címkét, ami tartalmazza a feltöltés dátumát, és a csomagoláson megjelölt szavatossági időt. Azért, hogy a konyhaszekrényed, kamrád tartósan átlátható maradjon, alakíts ki zónákat: egy helyre tedd a tésztákat, liszteket, másik helyre a snakckeket, a harmadik helyre a konzerveket, a negyedikre a gyorsabban romló alapanyagokat, és megint máshová a teákat. Így könnyebben számon tudod majd tartani, hogy mit kell pótolnod, és mi az, amiből még van elegendő mennyiség.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek