4 táplálkozási tipp, ha már elmúltál 50 éves

Te mi szerint állítod össze az étrendedet? Azt eszed, amit megkívánsz? Vagy inkább azt, ami nem hizlal, ami egészséges, vagy figyelembe veszed a korodat is? Most az 50-en túliaké a világ!

Aszalt gyümölcsök

Ha már elmúltál 50 éves, sokkal jobban oda kell figyelned a szervezeted egészségére és a tudatos táplálkozásra, mint korábban! A menopauza idején az egyik legnagyobb probléma, ami a nőket testileg és lelkileg is megkínozza, a hangulatingadozás. Bár a kirobbanó jókedv és a totális letargia váltakozásának, a megmagyarázhatatlan feszültségnek elsősorban hormonális okai vannak, nem kell beletörődnöd az érzelmi hullámvasúton való száguldásba. A magnéziumban gazdag ételek, például az aszalt gyümölcsök – meggy, szilva, alma vagy barack – segíthetnek, hogy kiegyensúlyozottabb legyél. Ebből az ásványi anyagból sokat tartalmaz még a dúsított ásványvíz, a banán, a hüvelyesek, az olajos magvak és a sötétszínű leveles zöldségek is.

Így táplálkozz, ha már elmúltál 40! >>

Aszalj otthon gyümölcsöt! >>

Alma

A menopauza, a menstruáció elmaradása nemcsak lelkileg viselhet meg, hanem testileg is. Ha nem érzed magadat csúcsformában 50-es éveidben és azokon túl, fogyassz rendszeresen almát! Az alma nemcsak rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hanem a benne található más értékes tápanyagok segítenek leküzdeni a klimaxszal kapcsolatos kellemetlenségeket, a hőhullámokat, a fájdalmakat, a bőrproblémákat, az alvászavarokat, a libidó csökkenését, valamint mérsékelhetik a „rossz” koleszterin szintjét a véredben.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A tested teljesen átalakul, hihetetlen változások zajlanak a szervezetedben az ötödik X-en túl. Ez az időszak nemcsak a menopauza miatt nehéz, hanem az emésztés is lassulhat. Szerencsére azonban van megoldás, válaszd a „barnát”! A teljes kiőrlésű gabonafélékből, kölesből, zabból, árpából vagy rizsből készített ételek, tészták, pékáruk és müzlik óvják a belek egészségét, és nem hagyják, hogy ellustuljanak. A teljes kiőrlésű gabonák mellett a friss zöldségek és gyümölcsök is remek hatással vannak szervezeted anyagcseréjére!

{ GALÉRIA = title:V%C3%A1laszd%20a%20teljes%20ki%C5%91rl%C3%A9s%C5%B1t!, 0,1,2,3,4 }

Szója

A szója fontosságáról számtalan vita zajlott már. Sokak szerint ez a húspótlóként is ismert hüvelyesféle egyáltalán nem tesz jót az egészségnek, sőt kifejezetten káros lehet. Míg mások szerint kimondottan hasznos a rendszeres fogyasztása. Egy azonban biztos, a szójában, a belőle készített tofuban, szójatejben, szójajoghurtban vagy más ételekben, növényi hormonok vannak, amelyek nagyon hasonlítanak a női nemi hormonra, az ösztrogénra, amelynek a csökkenése okozza a klimax kellemetlen tüneteit. Ráadásul a szója és a szójatermékek gazdagok jó minőségű fehérjében. Mivel a szója hüvelyes, kalciumot is bőven tartalmaz, így segíthet a hajhullás megállításában vagy a csontritkulás megelőzésében.

Drágult a hús, próbáld ki a húspótlókat! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...