hozzászólások (6)

leírás

(Avena sativa)
A zab a pázsitfüvek családjába tartozó kalászos, Elő-Ázsiából származik. Eredetileg gyomnövény volt, majd a Római Birodalom területén kezdték el először a termesztését.
Élettani szempontból gazdag B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is.
Savlekötő hatása ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében.
Bármily meglepő, a zabkása a magyar konyha egyik közkedvelt fogása volt, de sajnos "kiment a divatból", pedig nem véletlenül ez az egyik legismertebb angol reggeli. Ha egy héten keresztül zabkását reggelizünk, akkor látványos változásokat tapasztalhatunk! A méregtelenítő-, tisztító hatásának következtében még az arcbőrünk is sokkal simább és puhább lesz.
Napjainkban leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele.
Itt megjegyzendő, hogy nem igazán jó, ha közvetlenül a folyadékba keverés után fogyasztjuk a müzlit. A különféle gabonapelyheknek magukba kell szívni a folyadékot, mert így könnyebben emészthetők.

mikor vegyem

Leggyakrabban zabpehely, zabkása vagy zabdara formájában találkozhatunk vele.
Szinte valamennyi üzlet polcain találkozhatunk vele a reform-élelmiszerek között.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásban tárolhatjuk, de ne felejtsük el jól lezárni, mert a molyok is nagyon szeretik!

Zab alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (6)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Amaerilde
        Amaerilde / Amaerilde cs, 2012-08-30 13:29

        Sziasztok!

        Azt szeretném kérdezni, hogy ki milyen fajta zabpelyhet használ.
        Nekem most Spar-os van, amivel annyi a baj, hogy van benne néhány pelyva vagy toklász, amit nem mindig sikerül előre kihalásznom, és kellemetlen mikor az ember foga alá/közé akad.
        Más fajtánál tapasztaltátok ezt?

        Melyik márkát ajánljátok, ami jó és nem drága?

        morning25
        morning25 szo, 2013-07-27 18:30

        Szia!
        Én évek óta a Natura termékeket használom, amiket bio boltban és herbáriákban lehet kapni. De sokaktól hallottam, hogy a lild-ben kapható is nagyon jó.

        Zit
        Zit / Zit v, 2009-06-21 21:14

        Szia kedves Toma/Ze(n)derta!
        Nagyon köszönöm, most sokat segítettél. :-)
        További sok sikert a konyhában (is)!
        Zita

        Zit
        Zit / Zit p, 2009-06-19 21:52

        Bocsánat, egy kérdés: a zabliszt és a zabpehelyliszt az ugyanaz? Ha ledarálom a zabpelyhet, az már ez? Köszönöm!
        Zit

        zederta
        ze(n)derta / zederta v, 2009-06-21 19:33

        szia Zit!
        nem vagyok molnár, de azt hiszem a kettő ugyan az.
        mivel nem mindig tudok zablisztet vásárolni, ezért én is kávédarálón megdarálom a zabpelyhet és azt használom fel lisztként.
        további jó főzőcskézést!
        xxx
        toma