hozzászólások

leírás

Az aszalás az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás.
A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. Régen a kihűlő kemencében, ma speciális aszaló eszközökben végzik ezt a folyamatot.
A kímelétes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Mivel a gyömölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, ezért a kész aszalványnál nem jelentkezik az esetleges penészedés vagy rothadás.
Otthon is nyugodtan próbálkozhatunk az aszalással. A lényeg az, hogy mindig teljesen érett, egészséges gyümölcsöket aszaljunk meg. Ha nincs erre külön gépünk, akkor tepsiben, vékony rétegben elterítve 65-70 C-os sütőben is aszalhatunk. Gyakran nem egyhuzamban aszaljuk a gyümölcsöket, hanem többször egymás után megismételjük a folyamatot, amíg elérjük a kívánatos minőséget.
Akkor jó az aszalványunk, ha összenyomva még rugalmas, de már nem serken belőle nedvesség.
A túlszárított gyömölcsök sajnos már felhasználásuk előtt sem képesek felvenni az áztatófolyadékból a nedvességet.

mikor vegyem

Bármikor megvásárolhatjuk, de ügyeljünk arra, olyan terméket vásároljunk, amelyet nem kezeltek a tartósságát fokozó különböző gázokkal.

hogyan tároljam

Jól záródó dobozokban, vagy a csomagolásában tároljuk. Célszerű időnként megvizsgálni, mert ha befülled, akkor könnyen megromolhat.
Esetleg a hűtőszekrénybe is betehetjük.

Aszalt gyümölcsök alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!