Márton-napján végre legálisan lehet zsírosat enni, libát sütni és zsemlegombócot, krumplipürét, tört krumplit és párolt káposztát falni - készülünk ugyanis a télre, (és sokan a böjtre is.) Ha ti is tervezitek a libasütést, ajánlunk pár kiváló receptet körettel együtt, amik közül érdemes válogatni!
Ez a Márton-nap:
Márton napja november 11-e, a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, amikor is hagyományosan bálokat, vásárokat, lakomákat tartanak, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. Mivel ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” (wikipedia)
LEVES:
Olcsóbb választás, ha a libacombok vagy -mell helyett libalevessel készülünk - készülhet nyakból, aprólékból is. Menjen bele sok zöldség és levesbetét is!
EGYTÁLÉTEL:
Ha leegyszerűsítenéd a dolgot (vagy kivételesen a libasültön kívül gondolkodsz), készítsd a köretet és a főételt egyben, egy tálban - mondjuk rizzsel, árpagyönggyel, de akár lencsével is.
KÖRET:
Ha a köret a kérdés, szóba jöhet a krumpli minden formája, de főként a törtet vagy a krumplipürét ajánljuk, és azért a jó öreg párolt káposztáról és a zsemle- vagy burgonyagombócokról se felejtkezzünk meg.
TÖRT KRUMPLIK:
KRUMPLIPÜRÉ:
KÁPOSZTA:
A LIBA:
Lehet libacomb vagy mell, töpörtyű, egészben sült, csak győzzük kivárni, míg megsül!