19+1 Márton-napi recept, amiből biztosan megtalálod a tökéletes levest, sültet vagy köretet

Márton-napra mi mást is ajánlanánk, mint libaételeket: legyen az leves, sült mell vagy comb, esetleg töpörtyű vagy máj, a káposzta és a krumpli sem hiányozhat mellőle!

Márton-napján végre legálisan lehet zsírosat enni, libát sütni és zsemlegombócot, krumplipürét, tört krumplit és párolt káposztát falni - készülünk ugyanis a télre, (és sokan a böjtre is.) Ha ti is tervezitek a libasütést, ajánlunk pár kiváló receptet körettel együtt, amik közül érdemes válogatni!

Ez a Márton-nap:

Márton napja november 11-e, a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, amikor is hagyományosan bálokat, vásárokat, lakomákat tartanak, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. Mivel ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” (wikipedia)

LEVES:

Olcsóbb választás, ha a libacombok vagy -mell helyett libalevessel készülünk - készülhet nyakból, aprólékból is. Menjen bele sok zöldség és levesbetét is!

EGYTÁLÉTEL:

Ha leegyszerűsítenéd a dolgot (vagy kivételesen a libasültön kívül gondolkodsz), készítsd a köretet és a főételt egyben, egy tálban - mondjuk rizzsel, árpagyönggyel, de akár lencsével is.

KÖRET:

Ha a köret a kérdés, szóba jöhet a krumpli minden formája, de főként a törtet vagy a krumplipürét ajánljuk, és azért a jó öreg párolt káposztáról és a zsemle- vagy burgonyagombócokról se felejtkezzünk meg.

TÖRT KRUMPLIK:

KRUMPLIPÜRÉ:

KÁPOSZTA:

A LIBA:

Lehet libacomb vagy mell, töpörtyű, egészben sült, csak győzzük kivárni, míg megsül!

Ezeket olvastad már?

...és a jollyjoker plusz ötletünk egy tökéletes libamáj:

Címlapról ajánljuk