11 pizzatény, amit minden valamire való rajongó ismer

Mostantól büntetlenül lehet ünnepelni a pizzát, októberben ugyanis nemzetközi szinten ünneplik ezt a mennyei fogást. Összegyűjtöttünk pár érdekességet...te tudtál róluk?

Nem ismerek olyan embert, aki ne rajongana a pizzáért. Jómagamotthon is gyakran készítem, sokszor rendelek egy kimerítő nap után, és az utazásaim során, éttermekben járva is imádom kikérni a forró, ropogós szélű paradicsomos csodát - a legjobb, ha egyenesen a kemencéből jön! A személyes kedvencem mindig a margherita volt, a legegyszerűbb versenyző, ha őt jól készítik valahol, garantáltan megnyernek maguknak.

via GIPHY

Aki járt már Olaszországban, a pizza hazájában, az ódákat tud zengeni a bámulatos feltétekről. Ki-ki leteszi a voksát a vékony vagy a vastag tészta mellett, és attól függően, hogy Milánóban vagy épp Nápolyban kerül az asztalunkra, tapasztalhatjuk az apróbb különbségeket. Most egy hónapon keresztül még többet ehetünk belőle, mert itt az október, vagyis a nemzetközi pizzahónap!

via GIPHY

Az egész világon ismert és rajongott, kelt tésztából készült lepénykenyér paradicsomos vagy tejfölös alappal és fenséges feltétekkel kerül a sütőbe, jobb esetben kemencébe, a tetejét pedig rengeteg sajttal szórják meg. A legjobb és legautentikusabb sajtválasztás a mozzarella. A pizza legtipikusabb fűszerei az oregánó,bazsalikom, de sokszor kerül rárukkola is.

Receptajánló:

Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amit eddig talán nem tudtál a kedvencedről:

  • Az első pizza elkészítésétaz 1700-as évek elejére teszik, de a mai formájában ismert modern pizza 1889-ben született meg, I. Umbertó olasz király és Savoyai MargitNápolyi látogatása során találta fel Raffaele Esposito, aki a királynőről nevezte el az olasz zászló színeire utaló, zöld bazsalikom, fehér: mozzarella, piros: paradicsom, összetevőkből készülő tésztaételt.
  • Elnevezése a latin pincere, vagyis összegyúrni szóból származik, és különböző kelt tészta alapú ételt jelent.
  • A pizza elődje régen egyszerű, paraszti ételnek számított, melynek elkészítéséhez nem volt szükség edényekre, friss hozzávalókból, gyorsan elkészült és a maradékokat is fel tudták használni hozzá.

via GIPHY

  • 1738-ban nyitott meg a világ első pizzériája, a hely az Antica Pizzerianevet viselte, Nápolyban, ahol márkemencét használtak a sütéshez.
  • 1984-től ünnepeljük a nemzetközi pizza napot aPizza Today magazin tulajdonosa, Gerry Durnell jóvoltából, aki éttermet is vezetett.
  • Bár Olaszország a szülőhazája, rengeteg nemzet tette magáévá különlegesszószokkalvagy feltétekkel:gondoljunk csak a kukoricás mexikóira, a csípős kolbászos magyaros verzióra, vagysokak abszolút kedvencére, a sonkás hawaii-ra (utóbbi egyébként Kanadából érkezett ötlet!)
  • Amerikában másodpercenként 350 szelet pizzát adnak el, évente nagyságrendileg 3 milliárdot értékesítenek, világszerte pedig bőven több, mint 5 milliárd szeletet!

via GIPHY

  • A japánok előszeretettel használják feltétként a majonézt, a brazilok pedig az édes változatokat részesítik előnyben, mint a csokis és a kókuszos pizza.
  • A legnagyobb pizza Amerikábankészült el, és döbbenetes, 1200 négyzetméteres területet foglalt el, ráadásul gluténmentes volt!
  • A világ legdrágább pizzáját 72 órán keresztül készítette Renato Viola, és 8300 euróért lehetett hozzájutni, pedig mindössze 20 cm-es volt. Kaviár, ausztrál rózsaszín só és homár is volt a XIII. Lajos pizzán feltétként, amihez természetesen királyi ellátás is tartozott, italkülönlegességekkel.
  • Az FBI éhes nyomozói egyszer egy hosszúra nyúlt estén szerettek volna pizzát rendelni egy elmegyógyintézetbe, de a pizzéria munkatársa egész egyszerűen bontotta a vonalat, mert azt hitte, szórakoznak vele.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Bűbáj/Walt Disney Studios Motion Pictures

via thepizzajoint.com,nationaldaycalendar.com

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...