r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres koszorú

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Timcsó
Zöldfűszeres koszorú
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 717 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 2869 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 280 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1202.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    754 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 717 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.7 g

Zsír

  • Összesen
    118.7 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    634 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4810.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    545 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    3016 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    370.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    255 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    994 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    342 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    947 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    753 micro
Összesen 2869 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    294 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 280 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból kissé sűrű állagú tésztát készítünk hidegen (nem kell élesztőt futtatni, tejet melegíteni, csak minden hozzávalót összekeverni,) és kb. 2 órát pihentetni.
  2. Közben elkészítjük a krémet: a vajat a sóval és a fűszerekkel jó habosra keverjük.
  3. Ha a tésztánk legalább a duplájára nőtt, kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, és kicsit nagyobbra, mint egy gáztepsi.
  4. Óvatosan rákenjük a krémet, és feltekerjük roládnak.
  5. Tepsibe tesszük, és mint mikor kakaóscsigát szeletelünk, csak nem vágjuk át a szeleteket, bevagdossuk a végeit, ha nem szépek levághatjuk, hogy szépen össze tudjuk illeszteni a koszorút. A "szeleteket" kissé kifordítjuk, hogy jobban látsszon a csiga.
  6. A koszorú belsejét és a szeletek tetejét tojással lekenjük, pihentetjük 30 percet, majd pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 177
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8039
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 29.

Ajánló

A fűszerekkel mindenki variáljon kedve, és ízlése szerint! A legfinomabb, ha friss fűszerekből készül, de szárítottból is jó. A fenti kalácsban fele-fele arányban van friss és szárított fűszer, de így is finom lett.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zöldfűszeres koszorú
Timcsó 30 recept

A húsvéti asztal "nyuszifészke" nálunk ez a kalács, ebbe kerülnek tálalásra a hagymahéjjal festett tojások. Mivel még 2 hét van húsvétig, nem festettem, de már viaszoltam pár tojást a fotó kedvéért. :-)

Hozzászólások (12)

almamag

Ez gyönyör?! Nagyon ügyes vagy, gratulálok! - Kaporral. Eszméletlen fincsi lehet. Mentettem!!!!

rox

h???...honnan van neked ekkora tehetséged a tojás festéshez? :-o fantasztikusan szépek még festetlenül is ! gratulálok ! nekem még a sima egyszín?re festés sem megy...:( az egész húsvéti készülödés gyerekkorom óta csak kudarcok tárháza. most már nem veszem fel, festegetem a ronda tojásokat, de régen teljesen el voltam mindig kenödve...igaz már akkor sem locsoltak meg sokan, nem terjedtek el a rusnya tojásaim :D és meg kell mondjam, azt hittem másoknak sem megy annyira...és erre jön ez!:) több mint bosszantó ! ;D ja és a koszorút majd megpróbálom megcsinálni...mit lehet kapor helyett? azt nagyon nem szertem.

Timcsó

Szia, kedves rox! Hidd el a tojásviaszolás nagyon egyszer? bele lehet jönni:-) Ha szeretnéd kipróbálni szívesen leírom, hogyan csináltam, mindössze egy díszgombost? volt a "szerszámom" és egy kis méhviasz amit kapni már minden kreatív boltban. A kalácsból meg a kaprot egyszer?en hagyd ki, ha nem szereted!

rox

hah! mindeképpen szeretném kipróbálni! mondd el, hogy kell (jóóó részletesen )és már esek is neki az 50 ft os tojásoknak...:D (f?tt tojásoknak? vagy nyersnek ?)ma elmegyek és veszek díszgombost?t (kreatív boltban remélem az is van )meg méhviaszt és várok ..várok amíg megjön az utasítás töled... :) jaj, micsoda lehet?ségek! lehet idén lesznek szép hímes tojásaim? el sem hiszem !!!végre nem egyszin? foltos rusnyaságokat kell mutogatnom- rejtegetnem! kösziii ! rox

Timcsó

Szia:-) Akkor van gombost?, méhviasz? :-D Szóval...el?ször mosd meg és fert?tlenítsd a nyers tojásokat aztán töröld ?ket szárazra fontos, hogy ne legyen "h?t?shideg" mert kiveri a pára és lecsúszik róla a viasz. Ha ez megvan akkor a viaszt tedd egy kislábosba (amit ezután már nem fogsz tudni másra használni :-S ) és olvaszd föl gázon, vagy kerámialapon (nagyon gyorsan felolvad légy résen! 1-2 perc),ha felolvadt akkor nagyon kis láng legyen csak alatta, és ha sötétedik esetleg füstöl akkor vedd le! A t?t egy kb kisujjnyi vastag botba szúrd bele és mártsd a viaszba. Ezzel a mártással egy gyorsat tudsz húzni a tojásra. Ahogy ráteszed a tojásra csak egy picit húzd el mintha rajzolni akarnál de kb. 1 cm fog fogni, ezért tovább ne is húzd! Tehát ami látszik a tojásaimon minden egyes virágszirom egy mártás-húzás. Ne ijedj meg el?ször mikor megpróbálod sziszifuszinak t?nik de aztán a 3.-4. tojásnál már élvezni fogod:-) Ha csak érinted a t?t a tojáshoz pötty lesz ez lehet egy virág közepe amit körberakhatsz szirmokkal (ha elhúzod a viaszt csepp alakú lesz) Nem tudom ez elég részletes volt-e? Ha nem csak kérdezz nyugodtan:-) Én hagymahéjjal festem a tojást(amit karácsony óta gy?jtögetek:-)) ha neked nincs zöldségesnél, piacon kicsit meg lehet tisztogatni a hagymás ládában a hagymákat de lehet ha kérsz adnak is ha veszel mellé 1 kg hagymát:-) Aztán egy nagy lábast kibélelek hagymahéjjal beleteszem a megviaszolt tojásokat, betakarom ?ket hagymahéjjal teleengedem hideg vízzel és a legkisebb lángon felteszem f?ni. Kb 1-2 órát hagyom nagyon lassú lángon mert így lesz szép sötét a tojások színe fontos, hogy ne lohogjon, forrjon mert akkor leolvad róla a viasz ahogy összekocognak. Mikor már szép vörösek akkor ráhúzom és egy 10 percre hagyom jól forrni, megf?ni (mivel jártam úgy, hogy egész éjjel f?ttek a legkisebb lángon és lágy maradt:-) ezért így jól megf?z?m ?ket, majd még forrón papírtörl?re szedem ?ket és letörl?m róluk a viaszt (ha kih?lnek nem jön le a viasz. Hát ennyi tellett t?lem, bízom benne, hogy tényleg nekilátsz és sikered lesz!!!! :-) Írj ha megpróbáltad, kíváncsi vagyok! :-) További szép napot! Üdv.: Timcsi Jahh és azt elfelejtettem, hogy nem muszáj egy nap 50 tojást kipingálni mert megviaszolod, beteszed a h?t?be semmi baja nem lesz ha csak 3 db-ra volt id?d, másnap vagy a jöv?héten pingálsz még hozzá és egyszerre fested...aztán így összejön annyi, hogy a végén kiviheted a piacra :-D

rox

szia Timcsók ! állati jó volt hogy elmondtad részletesen! ennek ellenére csak ma mertem belekezdeni, totojáztam elég sokáig, könyvtárból kivettem mintafüzteket, utána olvastam a neten, megkéreztem másokat vettem festéket is...de csak nem mertem belevágni, de ma igen! :) és téééynelg jóóó lett! szépek lettek, ( nem a tieidel összhasonlítva, hanem magamhoz képest) sokkal jobbak mint eddig bármelyik! be még nem festettem öket, mert elfogyott itthon a tojás (csak 5 öt festettem ), de veszek még! nagyon teszik! kedves fakez? sorstársaim! (bár nem tudom mennyi lehet ilyen oldalon ahol ilyen kreatívan vannak tálalva az ételek )próbáljátok ki, minimális id? alatt maximális sikerélmény!! megéri ! kösz Timcsók, nagyon jó hogy elmondtad, nélküled még akkor sem vágok bele, ha elolvasok és megveszek mindent... :) rox

Timcsó

Szia rox! Csak most láttam a hozzászólásod...és nagyon örülök a sikerednek! Tényleg!!! Azt gondoltam csak leírtam aztán, nem fogod megpróbálni...de nagyon jó, hogy kipróbáltad és megírtad! F?leg, hogy szépek lettek a tojásaid! :-) :-) :-) Írd majd meg, hogy sikerült a festés is! Nagyon boldog Húsvétot kívánok! Timcsi Ui.: Jöv?re ecetes tojásokat fogok készíteni:-) ugyanis volt egy próbám a céklalével (savanyúság leve volt) Azt gondoltam, ha abban f?zöm meg akkor szép piros lesz...hát semmi színe nem lett, viszont a viasz ahol rajta volt ott nem, de a többi helyen fehérre marta az ecet a tojás :-D Így a mintám maradt "tojáshéj" szín? a többi részen hófehér :-D tök jó lett, bár biztosan nem én vagyok az els? aki ezt felfedezem...De nagyon belelkesedtem és jöv?re vegyesen lesznek a nyuszifészekben!

Éva-Anyóca

Kedves Timcsó! Ez a koszorú valami csodás!! :-)) Köszönöm, elmentettem.:-)) Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Olaszné Anci

Kedves Timcsó ! Ez nagyon mutatós gratulálok !Ügyes vagy ! Üdv: Anci

Törölt felhasználó

Ez csodás. Én medvehagymával fogom kipróbálni. Köszönöm!!! :)))

Timcsó

Kedves almamag, Éva-Anyóca, Anci, landrea örülök, hogy tetszik a receptem kérlek benneteket, ha elkészítettétek írjátok meg milyen lett! Mindenkinek jó sütkérezést kívánok:-) Timcsi

kiskegyed62

Szia Timcsó! Gyönyör? ez a kalács, a tojásokat már nem is említem! A receptkönyvemben már van néhány ilyen "formázott! kenyér receptem. Párom el?l rejtve tartom ?ket, mert adandó alkalommal akarom meglepni velük! Az általad közzétett csodakoszorút meg is csinálom húsvétra. Lesz id?m, mert dolgozni fog, így teljes lesz a meglepi. Már nem vagyunk gyerekek, de azért az ajándéknak mindig örülünk

kiskegyed62

Ja! Még annyit, hogy ezt édes töltelékkel is meg lehet csinálni, mondjuk mákkal?

Timcsó

Szia! Még édesen nem próbáltam, de biztosan lehet! A vajat ha belerakod akkor már a mák nem biztos, hogy jó...akkor inkább valami bejgli szer? töltelék kellene...akkor viszont kis vajat a tésztájába tennék...hát kísérletezni kell! :-) Ha kipróbálod feltétlen írd meg! :-) Timcsi

Gerdi

Kedves Timcsó! A kalács sem semmi (el is mentettem), de a tojások... gyönyör?ek! Nagyon ügyes vagy! Én is köszönöm az elkészítés menetének leírását, már csak méhviaszt kell beszereznem, meg sok id?t:-))) Üdv. Meli

Timcsó

Kedves Meli! Szívesen megosztottam a tojásviszolást, remélem sikeretek lesz vele, majd írjátok meg milyen lett az eredmény! Jó, sütést és alkotást kívánok!

Csiki Piroska

Kedves Timcsó! A kalács is, a tojás is gyönyör?. Gratulálok. Piroska

Timcsó

Köszönöm:-)

Törölt felhasználó

Kicsit olaszosra vettem a receptet...pesto, fokhagyma, bazsalikom a vajhoz! Zselyke szerint "ez a legfinomabb, amit ettem...ilyet többször csinálhatnál!" Nem is kell több dícséret!:P

Torma

De jó, hogy írtad ezt az ötletet Timcsi!!! Tetszik a kalács reci is ( és szuper gyönyör?!!!) de a tojásfestés még jobban!!! CSODÁSAK a tojások!!! Kimásoltam az instrukciót- engedelmeddel :)- és megyek holnap méhviaszt keresni.... Nagyon jó a leírás, köszönöm! Tetszenek a receptjeid is, remélem lesz id?d többet is feltenni... :))) üdv, Torma :)

Timcsó

:-) Szia Torma, örülök, hogy tetszik, esetleg ha a tojás viaszolással kapcsolatban van még kérdésed csak nyugodtan kérdezz :-) Azt hiszem én is bombázni foglak mert épp most néztem a kefires vadkovászodat és nekem a kovász a MUMUS!!! Már vagy 100x próbáltam és nem sikerül...nem értem miért sok-sok variációban :-( szomorú vagyok mert a nyáron szeretnék egy kemencét és addigra feltétlen meg kellene tanulnom a kovászt elkészíteni! Most ez lesz a következ? amivel próbálkozni fogok...majd kérdezlek :-) Jó tojásviaszolást, üdv: Timi

Torma

Koszi, lehet, hogy visszajovok kerdesekkel, de Te is nyugodtan kerdezz, barmennyit, nekem ez most a hobbim! (Bocs, hogy ekezet nelkul irok, de ekezettel nagyon maceras ezen a gepen...) Ha kemenced lesz (mit nem adnek, ha nekem lehetne, de nem adtam fel...kicsit kesobb lesz :)- akkor KELL NEKED A TERMESZETES KOVASZ!!! Timi, az a sok feleslegesen-kacifantos kovasz recept, ami elijeszti az embereket....tenyleg nem nagy ugy...liszt, viz, elkezd erjedni, te meg eteted (nem kell agyon-méregetni!)....Plane, hogy gyakran sutsz, nagyon megeri! Tegyel fel mindjart kettot; egy tk liszteset, meg egy rozsosat...aztan versenyeztesd oket ;)...nekem van egy kis kupicam, ami 2 ek, azzal etetek es a vizem az szûrt viz...nem lehet kloros a viz, ez fontos! A vadkovasz receptemnel minden reszletesen le van irva...Ha elvezed csinalni, akkor menni fog :))) Feher liszttel ne kezdj egyenlore, az nehezen indul be! Ha beindul a kovasz, akkor nevet illik adni a kis elolenynek! Nekem 3 van: Jani (tk lisztes), Rozska (rozsos/feher lisztes) es Feco (csak feher lisztes) Minden jot, udv, Torma :)

Timcsó

Köszi Torma, egyébként a Te leírásod alapján is próbálkoztam a kovásszal ? volt a Jen?....aztán Jen? újra és újra...lehet nem tetszett a neve? :-) Nem tudom mit szúrtam el?? Biztos az etetést mert volt, hogy nekem is feljött etettem aztán utána "úgy"maradt :-( Most lesem a kefíreset egyenl?re nem mutat semmi változást egy éjszaka alatt :-( Nagyon-nagyon szeretnék már kovászos kenyeret sütni!!! :-D Majd beszámolok róla mi történt a kovászkával! Üdv.: Timi

Torma

Timi, keress egy jó, nyugis, langyos helyet a kovásznak...ahol nincs huzat, ahol sokat éleszt?zöl....hallgass az intuíciódra...én néha betakartam a kovászomat, ha úgy éreztem az kéne neki...Vagy picit-langyosra melegíteni a süt?t ( elzárni!) és abba tenni, ha hideg van.. Ha beindul és megáll, borsónyi yoghurttal meg tudod turbózni....én azt csináltam a fehér lisztessel, mert majdnem beacetonosodott...a Szakács oldalamra feldobtam egy emailt, ha akarsz hosszabban "panaszkodni"... :D csak írjál! Üdv, T:)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek