r
Nosalty Logó

Welsh rarebit

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Welsh rarebit
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
sörös
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 556 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2220 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 271 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    33.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1697.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    519 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    714 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    105.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    290 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 556 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    133.4 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    355 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6790.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    2076 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    179 mg
  • Foszfor
    1509 mg
  • Nátrium
    2855 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    422 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1186 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1161 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    302 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 2220 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    828.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 271 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk, a lisztet megpirítjuk rajta.
  2. A meglangyosított sört fokozatosan, folyamatosan kevergetve a "besamel-alaphoz" adjuk, szószt főzünk.
  3. Mikor egységes a szósz, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, és beleolvasztjuk.
  4. Ekkor mustárral, Worcester-szósszal és sok-sok borssal ízesítjük a masszát.
  5. A kenyereket megpirítjuk, kicsit megvajazzuk, egyenlően elosztjuk rajtuk a masszát. Grill alatt pár perc alatt megpirítjuk.
  • Sütés ideje: 3 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 17063
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 28.

Receptkategóriák

Welsh rarebit
Durcsó 161 recept

A március 1-i walesi nemzeti ünnepre készülve csináltam először egy adagot a híres-nevezetes Welsh rarebit-ből, ezúttal Hugh Fearnley-Whittingstall receptj alapján. A rarebit a rabbit (nyúl) szóból ered - de hogy miért hívják a sajtos szendvicset walesi nyúlnak, az nem teljesen bizonyos. Először 1725-ben használták a kifejezést, talán azért, mert a walesiek híresen szegény népség voltak, és még az angol szegények eledelét, a nyúlhúst sem engedhették meg maguknak, így sajttal helyettesíteték - az angolok szerint. De az is lehet, hogy az angol gúny a walesiek vadásztehetségét minősítette ezzel a névvel: ha egy walesi vadászni megy... sajtos kenyér lesz a vacsi. Egy másik feltételezés szerint a fogás valóban Wales-ből származik, egy 1542-es könyv is említi, hogy a walesiek cause boby-t esznek, mely a walesi caws pobi szóból eredthet. Utóbbi pirított sajtot jelent, ez az első forrás, mely szerint a britek ilyen csemegét fogyasztottak, de hogy valóban köze van-e a Welsh rarebit-hez, valójában csak találgatás...

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó! Nagyon érdekes recept, még sosem ettem ilyen különleges melegszendvicset. El is mentettem gyorsan, köszi! Üdv: Gabi

Durcsó

Kedves Gabi, nagyon pikáns, finom :) Üdv, Durcsó

kicsivik

Ej, kedves Durcsó, mi ezzel a nyuszikával akkora bakot l?ttünk... :-)) Ez a gusztusos két kenyérszelet lebegett a szemem el?tt, amikor a hozzávalókat vadásztam. A sajtpultnál jöttem kicsit zavarba, mert cheddar eleve nem volt, (ha lett is volna, kétszer meggondoltam volna az ára miatt) , végül a sok ömlesztett, füstaromás borzadály közül a parenyica mellett döntöttem. Akkor nem gondoltam bele, hogy fog viselkedni az olvasztótégelyben, annyira lebegtek azok a szeletkék. De amikor a sörös mártásba beleborítottam a reszelt parenyicát és az újra egy tömbbé állva ráragadt a fakanálra, már tudtam, hogy baj van. H?siesen küzdöttem még egy darabig, de láttam, hogy ett?l a helyzet jobb bizony már nem lészen. Közben a kenyér széle is feketére sült a minigrillben. Nem szándékom senki kedvét elvenni, én voltam a hunyó. Ízre teljesen rendben volt. A sajtot kihalásztuk a léb?l, rákentük-lapogattuk a megkapart kenyérre, majd b?ven meglocsoltuk szósszal, pluszban tunkoltunk is. Ha nem is a közeljöv?ben, de biztosan nekifutok még, immár chedarral. Üdv: Viki

Törölt felhasználó

Mi sem cheddarral csináltuk. Az egyik dolog az, hogy konkrétan a füstölt sajt nem igazán a legjobb a célra. Ha ez, amit mondtál, megtörténik, egy kiskanál keményít?t kell a masszába tenni, az remekül megfogja. Mi egyszer a fondue-t szúrtuk el így, mert nem ismertük a keményít?s trükköt.

kicsivik

Köszi a tippet Leeanne! Milyen sajtot használtatok, ha szabad kérdeznem?

Törölt felhasználó

Szia! Megcsináltam, nekem kicsit túl sörös volt, a tejes alapú sima sajt szószt jobban kedvelem, azért köszi a receptet. :) Jah, és én goudával csináltam.

Capucine

nagyon szép kép, külön köszönet a történeti háttér leírásáért!

l.kopona

Nagyon király recept. Mindennem? el?zetes elvárásomnak maximálisan eleget tett. Én katalán bagettel készítettem, ami tökéletesen bevált. F?szerezés, arányok, minden tökéletesen helyénvaló. A brit hangulat és ízvilág teljes mértékben visszajött. Nem éreztem se túl sörösnek (Krusovice barna sört használtam) és a sajt se ragadt össze. Kell?en egyszer? de egyszerre összetett ízvilág.

idis

A végén kis lilahagymával a tetején isteni volt! Köszi a receptet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek