Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Welsh rarebit

Welsh rarebit
Welsh rarebit
18 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A március 1-i walesi nemzeti ünnepre készülve csináltam először egy adagot a híres-nevezetes Welsh rarebit-ből, ezúttal Hugh Fearnley-Whittingstall receptj alapján. A rarebit a rabbit (nyúl) szóból ered - de hogy miért hívják a sajtos szendvicset walesi nyúlnak, az nem teljesen bizonyos. Először 1725-ben használták a kifejezést, talán azért, mert a walesiek híresen szegény népség voltak, és még az angol szegények eledelét, a nyúlhúst sem engedhették meg maguknak, így sajttal helyettesíteték - az angolok szerint. De az is lehet, hogy az angol gúny a walesiek vadásztehetségét minősítette ezzel a névvel: ha egy walesi vadászni megy... sajtos kenyér lesz a vacsi. Egy másik feltételezés szerint a fogás valóban Wales-ből származik, egy 1542-es könyv is említi, hogy a walesiek cause boby-t esznek, mely a walesi caws pobi szóból eredthet. Utóbbi pirított sajtot jelent, ez az első forrás, mely szerint a britek ilyen csemegét fogyasztottak, de hogy valóban köze van-e a Welsh rarebit-hez, valójában csak találgatás...

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk, a lisztet megpirítjuk rajta.
  2. A meglangyosított sört fokozatosan, folyamatosan kevergetve a "besamel-alaphoz" adjuk, szószt főzünk.
  3. Mikor egységes a szósz, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, és beleolvasztjuk.
  4. Ekkor mustárral, Worcester-szósszal és sok-sok borssal ízesítjük a masszát.
  5. A kenyereket megpirítjuk, kicsit megvajazzuk, egyenlően elosztjuk rajtuk a masszát. Grill alatt pár perc alatt megpirítjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 831
elküldve: 2
receptkönyvben: 356
elkészítve: 8/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: sörös receptek
kategória: szendvics
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sörös-sajtos szendvics, sajtos melegszendvics sörrel, cheddar sajtos szendvics

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

idis
idis Thu, 2018-08-02 08:40

A végén kis lilahagymával a tetején isteni volt! Köszi a receptet.

l.kopona
l.kopona / l.kopona Thu, 2017-03-23 21:20

Nagyon király recept. Mindennemű előzetes elvárásomnak maximálisan eleget tett. Én katalán bagettel készítettem, ami tökéletesen bevált. Fűszerezés, arányok, minden tökéletesen helyénvaló. A brit hangulat és ízvilág teljes mértékben visszajött. Nem éreztem se túl sörösnek (Krusovice barna sört használtam) és a sajt se ragadt össze. Kellően egyszerű de egyszerre összetett ízvilág.

Esztorka
Esztorka Tue, 2012-10-09 21:36

Szia! Megcsináltam, nekem kicsit túl sörös volt, a tejes alapú sima sajt szószt jobban kedvelem, azért köszi a receptet. :) Jah, és én goudával csináltam.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2012-07-02 22:11

Ej, kedves Durcsó, mi ezzel a nyuszikával akkora bakot lőttünk... :-)) Ez a gusztusos két kenyérszelet lebegett a szemem előtt, amikor a hozzávalókat vadásztam. A sajtpultnál jöttem kicsit zavarba, mert cheddar eleve nem volt, (ha lett is volna, kétszer meggondoltam volna az ára miatt) , végül a sok ömlesztett, füstaromás borzadály közül a parenyica mellett döntöttem. Akkor nem gondoltam bele, hogy fog viselkedni az olvasztótégelyben, annyira lebegtek azok a szeletkék. De amikor a sörös mártásba beleborítottam a reszelt parenyicát és az újra egy tömbbé állva ráragadt a fakanálra, már tudtam, hogy baj van. Hősiesen küzdöttem még egy darabig, de láttam, hogy ettől a helyzet jobb bizony már nem lészen. Közben a kenyér széle is feketére sült a minigrillben.
Nem szándékom senki kedvét elvenni, én voltam a hunyó. Ízre teljesen rendben volt. A sajtot kihalásztuk a léből, rákentük-lapogattuk a megkapart kenyérre, majd bőven meglocsoltuk szósszal,
pluszban tunkoltunk is.
Ha nem is a közeljövőben, de biztosan nekifutok még, immár chedarral.
Üdv: Viki

Leeanne
Leeanne / Leeanne Sat, 2012-07-14 13:58

Mi sem cheddarral csináltuk. Az egyik dolog az, hogy konkrétan a füstölt sajt nem igazán a legjobb a célra. Ha ez, amit mondtál, megtörténik, egy kiskanál keményítőt kell a masszába tenni, az remekül megfogja. Mi egyszer a fondue-t szúrtuk el így, mert nem ismertük a keményítős trükköt.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-02-28 15:46

Kedves Durcsó! Nagyon érdekes recept, még sosem ettem ilyen különleges melegszendvicset. El is mentettem gyorsan, köszi! Üdv: Gabi

554
finomliszt 50 g
vaj 50 g
sör 250 ml
cheddar sajt 250 g
mustár 2 teáskanál
worcestershire-szósz 2 ek
bors 0 ízlés szerint
kenyér 4 szelet