Nosalty Logó

Vörösáfonya kompót és lekvár

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Vörösáfonya kompót és lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kompóthoz

A lekvárhoz

Összesen 678 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kompóthoz

A lekvárhoz

Összesen 4062 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kompóthoz

A lekvárhoz

Összesen 105 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    175.1 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 678 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1050.5 g
  • Cukor
    893 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    2833.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    281 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    760 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1836 micro
Összesen 4062 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    6 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 105 Kcal

Hozzávalók

A kompóthoz

A lekvárhoz

Elkészítés

A kompóthoz

  1. Az áfonyát tésztaszűrőben vízcsap alatt megmossuk.
  2. A vizet a cukorral felforraljuk, beleöntjük az áfonyát, és kb. 5-10 percig főzzük. Üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
  3. A lekvárnál ugyanúgy járunk el, csak egy pár perccel tovább főzzük.
  4. Elméletileg nem kell hozzá tartósítószer, de én mindennek a tetejére teszek egy minimális mennyiséget, mert az én kamrám elég meleg (Na-benzoát).
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 17752
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 13.

Ajánló

Készíthető belőle: lekvár, dzsem, kompót. A szószok, mártások vadhúsok, pulyka és más sültek mellé ajánlottak.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Csiki Piroska 228 recept

Ez a gyümölcs nagyon gazdag antioxidánsban. Erősíti az immunrendszert, ezért sok betegség megelőzésére alkalmas.

Hozzászólások

Lardee

szia, saját vagy vetted valahol? csak mert még sehol nem láttam... köszi

Csiki Piroska

Szia, ez nem terem a kertekben. Erdei gyümölcs. A piacon vettem, ott kell keresni, ahol a fekete áfonyát árulják. 2 hete jelent meg a piacon, kb. szeptember végéig el?fordul. Piroska.

Törölt felhasználó

kedves Csikipi, nagyon orulok, hogy megtalaltam a vorosafonyas receptjeidet, ezentul magam keszithetem majd el a kedvenc makos-vorosafonyas tortankhoz a kompotot es a lekvart is :) koszonet a tobbi fincsi receptert is! sokminden bekerult a receptkonyvembe! Bubbancs

Csiki Piroska

Kedves Bubbancs, nem hiszed el ,hogy éppen vörösáfonya kompótot kanalazok. Rengeteget tettem el az ?sszel, jó termés volt. Nagyon sok jótékony hatása van. Örülök, hogy ráakadtál a receptemre. Üdvözlettel. Piroska

Törölt felhasználó

Jó is a piroskokojza. Én simán csapvízzel feleresztem, s le is zárom, azzal ülhet a kamarában.

Csiki Piroska

Ismerem ezt a módszert is. Szoktam így is eltenni és simán megáll. Gondolom azon a gyönyör? tájon, ami a szakácsfotón van, b?ségesen terem a kukujza (nálunk így hívják).

Törölt felhasználó

Köszönöm, az Borszéken van. Van biza, fekete is, piros is. A pirosból bef?tt, de inkább savanyúságnak szokott elfogyni. A feketéb?l, szirup, meg lik?r. Na meg dzsem is.

Törölt felhasználó

Ha teszel bele Na benzoátot,azt javaslom, inkább a kupak és fólia közé tedd, mert ez sem egészségesebb, mint a szalicil...

zsuzsa.sulyok

Kedves Piroska! Sajnos csak egyetlen egyszer sikerült érett áfonyát ennünk, -Erdélyben, -isteni finom volt!!! (Már nem emlékszem, melyik tó parkolójában árulta, egy nagyon piszkos cigány kislány, mi persze ott helyben mosatlanul felfaltuk!, - mármint az áfonyát.) -Ezt senki ne tegye!!! (csillapíthatatlan hasmenés, bármilyen gyógyszerek mellett) Sajnos, itthon, legalább is én úgy tapasztalom, nem igen lehet finom érett áfonyához jutni.....

Csiki Piroska

Kedves Zsuzsa! Lehet, hogy a Szent Anna tónál vásároltátok és valószín? fekete áfonyát, mert a piros nyersen kissé fanyar íz?, de nagyon finom dzsemnek. A fekete áfonya hasmenésre ajánlott, persze nem mosatlanul. Ha még erre kirándultok, a visszautazás napján kell megvenni, kibír egy napi utazást, mert nem könnyen romlik. Érdemes télire eltenni. A receptjeim között azt is megtalálod.

zsuzsa.sulyok

Kedves Piroska! Persze, hogy fekete áfonya volt, -"rossz helyre"- írtam...bocs. Mentségemre szolgáljon, hogy teljesen "elvesztem" a receptjeid között, már sokadszorra. Nagyon szépen köszönöm, hogy annyi csodálatos recepted van fönt, (szuper képekkel!), hogy nem gy?zöm olvasgatni és menteni! (Szerintem, csak a -"gyümölcsök eltevése"- receptjeidb?l is kijönne egy csodálatos, különleges "bef?z?s" szakácskönyv!)

Csiki Piroska

Köszönöm szépen kedves Zsuzsa, nagyon aranyos vagy. Örülök, hogy a receptjeim között találsz kedvedre valót. Kívánok szép vasárnapot. Piroska

Csiki Piroska

Most vettem észre, hogy a nátrium- benzoátnál a szerkeszt?k odaírták zárójelben, hogy üvegenként. Nem , ez a mennyiség az 1 kg gyümölcsre vonatkozik. Porítani szoktam és minimális mennyiséget szórok a tetejére, van úgy, hogy csak a fed?t kenem meg a Na- benzoáttal. Jó h?vös kamrában konzerváló nélkül is eláll.

Miss Lemon

Kedves Piroska! Elnézést kérünk a hibáért, javítottuk! Kellemes sütés-f?zést! Kata NoSalty.hu

Csiki Piroska

Köszönöm a javítást, de a második receptnél, a lekvárnál még mindig ott van a zárójelben, hogy üvegenként.

Miss Lemon

Jajj bocsánat, nem láttam, javítva, Kata

Csiki Piroska

Köszönöm szépen:)

Hozzávalók

A kompóthoz

A lekvárhoz

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek