Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösáfonya kompót és lekvár

Vörösáfonya kompót és lekvár
Vörösáfonya kompót és lekvár
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a gyümölcs nagyon gazdag antioxidánsban. Erősíti az immunrendszert, ezért sok betegség megelőzésére alkalmas.

hozzávalók / 6 adag

A kompóthoz

A lekvárhoz

ajánlat

Készíthető belőle: lekvár, dzsem, kompót. A szószok, mártások vadhúsok, pulyka és más sültek mellé ajánlottak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az áfonyát tésztaszűrőben vízcsap alatt megmossuk.
  2. A vizet a cukorral felforraljuk, beleöntjük az áfonyát, és kb. 5-10 percig főzzük. Üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
  3. A lekvárnál ugyanúgy járunk el, csak  egy pár perccel tovább főzzük.
  4. Elméletileg nem kell hozzá tartósítószer, de én mindennek a tetejére teszek egy minimális mennyiséget, mert az én kamrám elég meleg (Na-benzoát).

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 15 969
elküldve: 2
receptkönyvben: 125
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

befőtt és lekvár vörösáfonyából, vörösáfonya kompót és dzsem

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2014-09-04 07:59

Most vettem észre, hogy a nátrium- benzoátnál a szerkesztők odaírták zárójelben, hogy üvegenként. Nem , ez a mennyiség az 1 kg gyümölcsre vonatkozik. Porítani szoktam és minimális mennyiséget szórok a tetejére, van úgy, hogy csak a fedőt kenem meg a Na- benzoáttal. Jó hűvös kamrában konzerváló nélkül is eláll.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2014-09-04 17:10

Köszönöm a javítást, de a második receptnél, a lekvárnál még mindig ott van a zárójelben, hogy üvegenként.

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2013-03-17 09:37

Kedves Piroska!
Persze, hogy fekete áfonya volt, -"rossz helyre"- írtam...bocs.
Mentségemre szolgáljon, hogy teljesen "elvesztem" a receptjeid között, már sokadszorra.
Nagyon szépen köszönöm, hogy annyi csodálatos recepted van fönt, (szuper képekkel!), hogy nem győzöm olvasgatni és menteni!

(Szerintem, csak a -"gyümölcsök eltevése"- receptjeidből is kijönne egy csodálatos, különleges "befőzős" szakácskönyv!)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-03-17 13:59

Köszönöm szépen kedves Zsuzsa, nagyon aranyos vagy. Örülök, hogy a receptjeim között találsz kedvedre valót. Kívánok szép vasárnapot. Piroska

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Thu, 2013-03-14 11:46

Kedves Piroska!
Sajnos csak egyetlen egyszer sikerült érett áfonyát ennünk, -Erdélyben, -isteni finom volt!!!
(Már nem emlékszem, melyik tó parkolójában árulta, egy nagyon piszkos cigány kislány, mi persze ott helyben mosatlanul felfaltuk!, - mármint az áfonyát.)
-Ezt senki ne tegye!!! (csillapíthatatlan hasmenés, bármilyen gyógyszerek mellett)

Sajnos, itthon, legalább is én úgy tapasztalom, nem igen lehet finom érett áfonyához jutni.....

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-03-14 13:08

Kedves Zsuzsa!
Lehet, hogy a Szent Anna tónál vásároltátok és valószínű fekete áfonyát, mert a piros nyersen kissé fanyar ízű, de nagyon finom dzsemnek. A fekete áfonya hasmenésre ajánlott, persze nem mosatlanul. Ha még erre kirándultok, a visszautazás napján kell megvenni, kibír egy napi utazást, mert nem könnyen romlik. Érdemes télire eltenni. A receptjeim között azt is megtalálod.

Sancho
Sancho Tue, 2012-06-12 14:10

Jó is a piroskokojza. Én simán csapvízzel feleresztem, s le is zárom, azzal ülhet a kamarában.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-06-12 14:35

Ismerem ezt a módszert is. Szoktam így is eltenni és simán megáll. Gondolom azon a gyönyörű tájon, ami a szakácsfotón van, bőségesen terem a kukujza (nálunk így hívják).

Sancho
Sancho Tue, 2012-06-12 15:30

Köszönöm, az Borszéken van. Van biza, fekete is, piros is. A pirosból befőtt, de inkább savanyúságnak szokott elfogyni. A feketéből, szirup, meg likőr. Na meg dzsem is.

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs Mon, 2012-02-06 19:27

kedves Csikipi, nagyon orulok, hogy megtalaltam a vorosafonyas receptjeidet, ezentul magam keszithetem majd el a kedvenc makos-vorosafonyas tortankhoz a kompotot es a lekvart is :)
koszonet a tobbi fincsi receptert is! sokminden bekerult a receptkonyvembe!
Bubbancs

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-02-06 22:00

Kedves Bubbancs, nem hiszed el ,hogy éppen vörösáfonya kompótot kanalazok. Rengeteget tettem el az ősszel, jó termés volt. Nagyon sok jótékony hatása van. Örülök, hogy ráakadtál a receptemre. Üdvözlettel. Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2011-09-13 14:51

Szia, ez nem terem a kertekben. Erdei gyümölcs. A piacon vettem, ott kell keresni, ahol a fekete áfonyát árulják. 2 hete jelent meg a piacon, kb. szeptember végéig előfordul. Piroska.

678
vörösáfonya 1 kg
cukor 40 dkg
víz 1 l
nátrium-benzoát 1 késhegynyi
vörösáfonya 1 kg
cukor 40 dkg
gyümölcslé 1 dl
nátrium-benzoát 1 késhegynyi