Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vega székelykáposzta

Vega székelykáposzta
Vega székelykáposzta
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Felénk a székelykáposztába rizst is tesznek. Én nagyon szeretem, de mindig kipiszkálom belőle a húst. Elgondolkodtam rajta, milyen lenne, ha szimplán kihagynám és végre én is jóízűen falatozhatnám, turkálás nélkül.

A végeredmény nagyon tetszik nekünk. Az íze majdnem teljesen ugyanaz, mint a húsos verziónak, hiszen számomra mindig is a kömény, babérlevél adták az étel jellegzetes zamatát, illatát. Akiknek nagyon hiányzik egy kis husi, azok pár szelet apróra vágott kenyérszalonnán pirítsák meg a hagymát. Friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, megsózzuk és az olajon kis lángon, fedő alatt előpároljuk, majd fedő nélkül pirítjuk.
  2. A savanyú káposztát egy gyümölcsmosó tálba öntjük, és átöblítjük (ha szükséges). A tálban hosszában és széltében is több helyen késsel átvágjuk. (Így nem kell vágódeszkán szenvednünk vele.)
  3. Ha a hagyma megpirult, felöntjük kb fél liter vízzel és befűszerezzük. Megszórjuk 1-2 tk pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel, majorannával és belerakjuk a 4-5 babérlevelet is. Ezután jöhet bele a káposzta. Annyi vízzel egészítsük ki, hogy a káposztát ellepje.
  4. Főzzük addig, amíg a káposzta majdnem megpuhul. Kóstoljuk meg a levét, és szükség esetén adjunk hozzá még a fűszerekből. Nem kell sajnálni, bátran használjunk mindenből.
  5. Ezután jöhet bele a rizs. Dobjuk rá, jól keverjük el és fedő alatt főzzük, amíg a rizs már majdnem jó, majd zárjuk le és hagyjuk, hogy a gőzben teljesen megpuhuljon.
  6. Tapasztalt szakácsnők a lé mennyiségéhez képest variáljanak a rizzsel. A lényeg, hogy a végeredmény ne legyen leveses, de ne is legyen száraz.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 18 067
elküldve: 7
receptkönyvben: 136
elkészítve: 12/18
Facebookon megjelent: -

szakács

B-Cs

Mióta szakács: 2012.10.20.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsmentes székelykáposzta, vega székelykáposzta, káposztás egytál vegán

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Sat, 2017-04-01 12:27

Én is gyakran főzök magamnak hús nélkül, csak úgy hívom, hogy lecsós-rizses savanyú káposzta. Először készítek egy jó kis lecsót, rárakom a savanyú káposztát, majd felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi. Lefedve főzöm, míg a káposzta jó nem lesz, majd a tetejére teszem a rizst, és lefedve kis lángon még egy félórát adok neki. Babérlevelet, szemes borsot teszek a káposztába. szerintem nagyon finom, csak gondoltam, megosztom veled. Különben a Te recepted inspirált. Köszönöm!

Biofarkas
Biofarkas Mon, 2016-09-19 16:42

Annyira de annyira régóta vágytam székelykáposztára, de a hús miatt nem volt lehetőségem. A recepted alapján megcsináltam, majdnem befaltam fél kilót belőle *.*

mermaid25
mermaid25 Sat, 2013-11-30 22:21

Nagyon finom, köszönöm a receptet, ezentúl sokszor elkészítem!

bead
B-Cs / bead Fri, 2012-11-16 08:13

Köszönöm ezt a sok gombás tippet, eddig egyik ételben sem ízlett nekem, mint "húspótló". Szóval még egyszer köszönöm, de nem véletlenül nincs benne gomba.... :-)

kdrita
kdrita / kdrita Thu, 2012-11-15 19:41

Szia! Örülök, hogy más is szereti a vega káposztát. Én sokszor készítettem már gombával a székelykáposztát de készítettem már rakott káposztát is hús helyett gombával. És, hogy egy kicsit pikánsabb legyen próbáld meg, hogy teszel bele 1 füstölt kockát. Nálam bevált olyannak is ízlett aki merev húsevő.:D

Sancho
Sancho Thu, 2012-11-15 16:14

Hús helyett ajánlanék bele egy marék gombát. Szoktam én is a hústalanoknak készíteni gombás töltött káposztát.

piedra22
PIEDRA / piedra22 Thu, 2012-11-15 15:26

Nekem is nagyon tetszik ez a verzió...én sem szeretem a húst benne. Köszönöm!:)

V.Kata
V.Kata Thu, 2012-11-15 14:41

Kedves B-Cs!
Nagyon tetszik a recepted,ki fogom próbálni!
Én egyszer gombával készítettem, úgy is nagyon finom.Ha gondolod egyszer úgy is készítsd el.

Üdv:Kata

bead
B-Cs / bead Thu, 2012-11-15 14:52

Kedves V.Kata!

Köszönöm szépen a tippet is és a hozzászólást is. Remélem ízleni fog!

Üdv: B-Cs

455
savanyú káposzta 1 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
napraforgó olaj 3 ek
rizs 25 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
babérlevél 5 db