Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-mandulás kiflik cukor nélkül

Vaníliás-mandulás kiflik cukor nélkül
Vaníliás-mandulás kiflik cukor nélkül
24 perc / előkészület: 10 perc sütés: 14 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik legkedvesebb aprósüteményem. Leginkább azért, mert húgom nagyon szereti. Azután pedig azért, mert nagyon gyorsan elkészül, nem túl édes és akár előre is elkészíthető az ünnepekre. Jól záródó dobozban akár két hétig is eláll... állítólag. :)

Az eredeti recept porcukrot és finomlisztet használ; forgatáshoz pedig aprószemű kristálycukrot. Aki ehet cukrot, természetesen készítheti azzal. Én pár napja vettem xukor zérót. Próbaképpen egy újabb alternatíva cukorra. Ez finom szemcsés kristálycukor állagú, növényi eredetű, természetes édesítőszer.

Nekem ebből az adagból most 74 db kifli lett. Két adagban sütöttem ki.

Kellemes Adventi készülődést kívánok mindenkinek! :)

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A forgatáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 dkg xukor zérót porcukor állagúra daráljuk, majd a liszttel, margarinnal, őrölt mandulával és csipet sóval egynemű tésztává dolgozzuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra.
  3. A tésztát kb. 1 cm vastag rudakká nyújtjuk, majd 5 cm-es darabokra vágjuk.
  4. Minden kis tésztahengert egyenként megsodrunk úgy, hogy a két vége elkeskenyedjen. Ezután kifli formára hajtjuk őket.
  5. A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 12-14 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, ha az aljuk és a két végük aranybarna. Inkább többször ellenőrizzük őket, nehogy nagyon megpiruljanak.
  6. Míg a kiflik sülnek, a xukor zérót és az őrölt vaníliát egy kis tálkában összekeverjük.
  7. A frissen kisült kifliket még forrón a keverékbe forgatjuk. Több szempontból is óvatosan kell bánni velük, egyrészt nehogy megégessük a kezünket, másrészt a forgatásnál ne törjenek össze a kiflik.
  8. Ha kihűltek, lehet csemegézni.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40x2 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 32 707
elküldve: 21
receptkönyvben: 377
elkészítve: 14/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mini vaníliás kiflik, mandulás-vaníliás kiflik, cukormentes vaníliás kifli

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vicky413
Vicky413 Sun, 2014-12-21 08:03

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha nincs zéro xukrom ugyis meg lehet oldani, hogy ledarálom az eritritet? :)
Koszi a választ

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2014-11-28 18:21

Nagyon finomak lettek a kiflik. Csak mire kihűlt, meglepően megkeményedett, másnapra is kemény maradt. Én arra számítottam, hogy omlós lesz, de lehet, hogy az eritrit miatt ilyen. Persze így is nagyon finom. Neked milyen lett? Zsuzsa

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-11-28 18:33

Szia! Örülök, hogy megsütötted a kifliket. Igen, valószínűleg az eritrit miatt kicsit keményebb, mint a hagyományos, omlós aprósütik. A régi, eredeti recept szerint cukorral készül és azzal omlósabb is, az igaz. ;) Örülök, hogy ízlik! Üdv: Ági

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2014-11-28 21:16

Köszi a gyors választ, megnyugodtam, hogy nem rontottam el. Régen sokszor csináltam cukorral, és azt vártam, hogy olyan lesz. De most cukorbetegség miatt ilyen sütiket készítek, ezért örültem nagyon ennek a receptnek. A kifli így is nagyon finom. Zsuzsa

mataka
mataka Thu, 2014-11-27 19:24

Kedves Ági!
Lehet xilitet használni a xukor zéro helyett? És ha igen mennyi mennyiséget?
Köszönöm a válszt.
Mataka

mraan
mraan Mon, 2013-10-21 07:38

Kicsit módosítottam a recepten, mert zabpehelyliszttel, vajjal és nyírfacukorral készítettem. Isteni lett! Köszönöm a receptet!!!! :)

bakkata49
bakkata49 Sun, 2014-11-23 15:07

Nagyon jó recept. Sokszor próbálkoztam már még édesanyám recptjével,de sohasem sikerült kiflinek mert ragadt és nem tudtam formálni. Most nagyon szépek lettek és nagyon jók. Karácsony előtti főpróba volt.
Én is változtattam egy kicsit rajta mert 150 gr sima durumlisztet,100gr fogós durum lisztet és 50 gr zabpehely lisztet tettem és csak 150 gr margarint tettem hozzá és kiegészítettem két evőkanál kefirrel. Izesítés egy kis csokoládé és vanilia és mandula aromával Nagyon jól sikerült köszönöm az ötletet. Lehet,hogy azért sikerült a formázás mert orvosi gumikesztyüvel formáztam. Mindig avval gyúrok és formázok mert nem szeretem ha a körmöm alá megy a tészta. Engem nagyon zavar.
Kellemes karácsonyi ünnepeket minden sütő társnak.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2014-11-23 15:20

Szia! Örülök, hogy neked is megtetszett a recept. Biztos finomak lettek! :) Azért is jók az ilyen receptek, mert lehet őket kicsit variálni. :) Köszi, hogy megírtad! Neked is békés ünnepeket! Ági

Katarina956
Katarina956 Wed, 2012-12-12 10:24

Az ejjel megsutottem a kifliket,hat nem lettek olyan szepek,mint ezen a gyonyoru foton,de nagyon finomak lettek!Karacsonyra ujra megcsinalom.Koszonom.Boldog unnepeket kivanok Kata

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-12-12 10:42

Szia Kata!
De jó, örülök neki, hogy ízlik! :) Kedves tőled, hogy megírtad, köszönöm szépen!
Én is békés, boldog ünnepeket kívánok Neked! Üdv: Ági:)

478
margarin 20 dkg
durumliszt 25 dkg
mandula 10 dkg
erythritol 8 dkg
vanília 1 dkg
1 csipet
erythritol 5 ek
vanília 2 késhegynyi