Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kerek diós kalács

Kerek diós kalács
Kerek diós kalács
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család aranygaluskát kívánt, de a nagymamám már nem igazán tudja megrágni az ilyesmit. Neki találtam ki, hogy minél könnyebb kalácsból fogom elkészíteni.
Ez egy nagyon lágy, foszlós tészta, jól variálható, és nem nehezül el a tölteléktől sem. Készítettem már rengeteg mákkal és gesztenyével töltve is.
Aranygaluska helyett is remekül bevált.^^

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megfuttatjuk.
  2. A tészta alapanyagait összekeverjük, és sima felületű, lágy tésztát gyúrunk. Ha túl lágynak tűnik, lehet még hozzá lisztezni, de alapvetően ez egy nagy folyadéktartalmú tészta.
  3. A tésztából gömbőcöt formázunk, és tálban pihentetjük 30 percet.
  4. A keverékhez összekeverjük a diót a cukorral, vaníliás cukorral, és egy lábasban kis láng fölött nagyon enyhén megpirítjuk, aztán annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű krémes állagot vegyen fel. Az egészet összeforraljuk (pár pillanat alatt megvan). Félrehúzzuk, hogy hűljön.
  5. A pihent tésztát négy részre osztjuk, és miden darabot hosszúkásra nyújtunk, dióval megkenjük, majd feltekerjük, hogy hosszú, diós tekercseket kapjunk belőlük.
  6. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, és a tekercseket ebben fonjuk össze (másképp nehéz lenne mozgatni, praktikusabb egyből a tepsiben fonni). A kerek fonás mikéntjét itt láthatjátok.
  7. A formázott tésztát kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
  8. Tojássárgájával kenjük a felületét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 950
elküldve: 9
receptkönyvben: 75
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gurulókrumpli

Mióta szakács: 2012.11.10.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós kalács, kerek kalács, kalácsgömb, fonott kalács dióval töltve

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nmonika809
nmonika809 Mon, 2012-11-19 11:23

Szia! Nagyon tetszik a recepted, viszont a tésztához való liszt mennyiségét nem látom... Szeretném elkészíteni, de így nem könnyű!:) A dióhoz mennyi tej szükséges? Gonodolom ne legyen túl híg a töltelék! Köszi a választ!

Wyndua
Gurulókrumpli / Wyndua Mon, 2012-11-19 18:59

Szia! Sajnálom úgy tűnik mikor szerkesztettem véletlen töröltem ^^
már látható hogy 650g liszt kell bele. A tej a dióhoz, nos nekem mindig egy kicsit másképp jön ki ezért írtam hogy kevés, gondolom diója válogatja mennyit vesz fel, én kb. puding állagúra készítem, akkor ha kihűl még dermedni fog egy kicsit és tökéletes lesz. Talán ha 1deci kell bele, tényleg nagyon kevés.

nmonika809
nmonika809 Tue, 2012-11-20 10:13

Köszönöm szépen,dióm van bőven, biztos kipróbálom!:) Nagyon jól néz ki! Ügyes vagy!:)

1093
tej 2 dl
finomliszt 65 dkg
élesztő 5 dkg
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
cukor 4 ek
habtejszín 200 ml
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
dió 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 0.5 dl
cukor 5 ek
tojássárgája 2 db