Kerek diós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gurulókrumpli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
40g tej22 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
-
15 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
8g tojássárgája26 kcal
Összesen
1093
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
200g tej112 kcal
-
650g finomliszt2366 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A töltelékhez
-
250g dió1635 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g cukor194 kcal
A tetejére
-
40g tojássárgája129 kcal
Összesen
5463
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
12.1g tej7 kcal
-
39.2g finomliszt143 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
12.1g habtejszín35 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
15.1g dió99 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
3g tej2 kcal
-
3g cukor12 kcal
A tetejére
-
2.4g tojássárgája8 kcal
Összesen
330
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.6 g
Zsír
-
Összesen 50.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 856.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 423 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 68.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
1093
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.1 g
Zsír
-
Összesen 252.5 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 125 g
-
Koleszterin 836 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4283.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 284 mg
-
Kálcium 862 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 585 mg
-
Foszfor 2115 mg
-
Nátrium 382 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 677.8 g
-
Cukor 145 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 344.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 790 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 173 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 898 micro
-
Kolin: 686 mg
-
Retinol - A vitamin: 774 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 821 micro
Összesen
5463
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
330
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 dl tej
-
65 dkg finomliszt
-
5 dkg élesztő
-
1 db tojás
-
1 db tojásfehérje
-
4 ek cukor
-
200 ml habtejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
A töltelékhez
-
25 dkg dió
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 dl tej
-
5 ek cukor
A tetejére
-
2 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megfuttatjuk.
- A tészta alapanyagait összekeverjük, és sima felületű, lágy tésztát gyúrunk. Ha túl lágynak tűnik, lehet még hozzá lisztezni, de alapvetően ez egy nagy folyadéktartalmú tészta.
- A tésztából gömbőcöt formázunk, és tálban pihentetjük 30 percet.
- A keverékhez összekeverjük a diót a cukorral, vaníliás cukorral, és egy lábasban kis láng fölött nagyon enyhén megpirítjuk, aztán annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű krémes állagot vegyen fel. Az egészet összeforraljuk (pár pillanat alatt megvan). Félrehúzzuk, hogy hűljön.
- A pihent tésztát négy részre osztjuk, és miden darabot hosszúkásra nyújtunk, dióval megkenjük, majd feltekerjük, hogy hosszú, diós tekercseket kapjunk belőlük.
- Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, és a tekercseket ebben fonjuk össze (másképp nehéz lenne mozgatni, praktikusabb egyből a tepsiben fonni). A kerek fonás mikéntjét itt láthatjátok.
- A formázott tésztát kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
- Tojássárgájával kenjük a felületét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4402
- Feltöltés dátuma: 2012. november 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gurulókrumpli
3 recept
A család aranygaluskát kívánt, de a nagymamám már nem igazán tudja megrágni az ilyesmit. Neki találtam ki, hogy minél könnyebb kalácsból fogom elkészíteni. Ez egy nagyon lágy, foszlós tészta, jól variálható, és nem nehezül el a tölteléktől sem. Készítettem már rengeteg mákkal és gesztenyével töltve is. Aranygaluska helyett is remekül bevált.^^