r
Nosalty Logó

Vaníliás fehér torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szikszai Anna
Vaníliás fehér torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tortalap

Krém

Összeállítás

Összesen 1780 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tortalap

Krém

Összeállítás

Összesen 8890 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tortalap

Krém

Összeállítás

Összesen 380 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    91.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1279.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    361 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    463 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    231.1 g
  • Cukor
    177 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    747 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    172 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 1780 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.6 g

Zsír

  • Összesen
    456 g
  • Telített zsírsav
    280 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    130 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6398.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    1806 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    2315 mg
  • Nátrium
    1959 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1155.6 g
  • Cukor
    887 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3805 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    283 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3734 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    861 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 8890 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 380 Kcal

Hozzávalók

Tortalap

Krém

Összeállítás

Elkészítés

Tortalap

  1. Tegyük egy edénybe a tojásfehérjéket, a tojást, egy deci tejet és a vanília kivonatot. Keverjük össze, majd tegyük félre.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd egy robotgép segítségével kezdjük belekeverni a vaj darabokat úgy, hogy egyszerre csak egy kockát adjunk hozzá a száraz mixhez. Figyeljünk arra, hogy a többi addig ne melegedjen fel! Addig dolgozzunk vele, míg a keverék finom, omlós textúrájú nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a tejet, keverjük a tésztát alacsony fokozaton egy 5 percig, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásos keveréket. Jól dolgozzuk el, míg homogén állagú nem lesz.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzunk és lisztezzünk meg két 20 cm körüli tortaformát, és osszuk el a tésztát úgy, hogy pontosan ugyanannyi jusson mindkét formába. Érdemes konyhai mérleget használni.
  5. Tegyük be a formákat a sütőbe, és addig süssük, míg a külseje szép világosbarna, a belseje pedig még könnyű és puha lesz. Érdemes tűpróbával ellenőrizni. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűn nem lágy krém, hanem morzsás tészta látszik. Ez kb. fél óra, de sütőtől és formától is függ. A 30 perc letelte után érdemes 5 percenként tesztelni. Ne süssük túl, mert akkor kemény és száraz lesz. Bár sok helyen tanácsolják az egyszerre sütést, talán biztosabb külön-külön elkészíteni a lapokat, mert a sütők eltérően reagálnak a dupla torták jelenlétére.
  6. Ha kész, akkor vegyük ki, hagyjuk hűlni egy 10 percig, majd szedjük ki a formákból a tortalapokat.

Krém

  1. Egy robotgép segítségével keverjük ki a vajat közepes fokozaton addig, amíg világos és krémes nem lesz (minimum 5 perc).
  2. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük alacsony fokozaton egy pár percig, majd közepes sebességen egy jó 8-10 percig. Az a lényeg, hogy könnyű krémet kapjunk, és cukor teljesen 'feloldódjon' benne.

Összeállítás

  1. Helyezzük az egyik tortalapot egy tortaállványra vagy egy tálcára, és kenjünk meg a krémmel, közepesen vastagon, ne túlzón és mégsem kevéssé. Egy spatula segítségével szépen oszlassuk el egyenletesen.
  2. Helyezzük rá a másik tortalapot, fedjük be szépen egy jó adag mázzal, - ne pakoljuk rá rögtön az egészet! - majd hagyjuk hűlni egy fél óráig.
  3. Vegyük ki a hűtőből a tortát, és dolgozzuk el rajta szépen a megmaradt cukormázat. A tetejét díszíthetjük tört cukorpálcával és gránátalmával is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 214
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 30775
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Szikszai Anna 35 recept

Egy különleges desszertet szerettem volna készíteni, hogy méltó dísze legyen az ünnepi asztalnak, és jó desszert alternatíva legyen a bejgli ellenzőinek. Már nagyon régóta szemezek ezzel a tortával, de még sosem veselkedtem neki a dolognak. Az idei ünneppel azonban ez megváltozik, szentestére ezt készítem majd a családnak.

Hozzávalók

Tortalap

Krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek