Nosalty Logó

Vaníliás-citromos rózsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Vaníliás-citromos rózsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A kenéshez és a tetejére

Összesen 1016 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A kenéshez és a tetejére

Összesen 4059 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A kenéshez és a tetejére

Összesen 323 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    917.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    236 mg
  • Nátrium
    465 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    297 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 1016 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.3 g

Zsír

  • Összesen
    158.6 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    897 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3669.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    1859 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    574.4 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1189 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    143 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    445 micro
  • Kolin:
    547 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1168 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    797 micro
Összesen 4059 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 323 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A kenéshez és a tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben elkeverjük a 2 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és az átszitált lisztből rászórunk egy evőkanálnyit.
  2. A többi liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, ami a tésztához kell, majd a felfuttatott élesztővel jól kidolgozzuk a tésztát. (Lehet kenyérsütőben is dagasztani, keleszteni.)
  3. A jól kidolgozott és megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblán kisodorjuk fél cm vastagságú téglalapra.
  4. Egyenletesen megkenjük a habosrakevert cukros-vaníliás vajjal.
  5. A téglalap két hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük a tésztát fentről lefelé, és lentről felfelé haladva. Középen végig elvágjuk a tésztát hosszában. Így két bejglihez hasonló tekercset kapunk.
  6. Mindkét tekercset 12 darabra vágjuk, így kb. 3-4 cm-es csigákat kapunk. Összesen 24 csigánk lesz.
  7. A csigák oldalát olvasztott zsírral megkenjük, mielőtt a kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe raknánk őket. Így sülés után is könnyen elválaszthatók egymástól a rózsa formájú csigák. Ha a tepsiben 1-1 cm távolságra rakjuk őket, sülés közben szépen összenőnek. A rózsák teteje szép piros lesz, de a belsejük nagyon puha marad. (Sütés előtt pihentessük a rózsákat fél órán keresztül a tepsiben!)
  8. Az első 5 percben forró sütőben felhúzatjuk 200-220 fokon, utána 20 percig 180 fokon sütjük tovább. Ezután kivesszük a sütőből, minden rózsát meglocsolunk egy kevés vaníliás tejjel, és további 5 percre visszatesszük sülni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25X30X6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 12391
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Amikor az egyik kedves ismerősömtől kaptam egy ilyen vaníliás-citromos rózsát frissen, puhán, illatosan, alig tudtam betelni az ízekkel, illatokkal. Azóta újra meg újra megsütöm ezt az egyszerű, de mégis fantasztikusan különleges finomságot a család örömére. Kakaósan, fahéjasan, diósan is elkészíthető, de citromosan a legfinomabb.

Hozzászólások

pakóca

Kedves Bjkata! Elkészítettem ma délután a rózsákat, hát el is fogyott, úgyhogy közkívánatra holnap reggelire is ezt kérte a család :) Nem is gondoltam, hogy a citromos is ilyen finom, mindig csak a kakós csiga volt a gyerekeknél a sláger :) Köszi szépen a receptet! pakóca

Bjkata

Kedves Pakóca! Köszönöm a visszajelzést! Mi is így voltunk vele, amikor el?ször megkóstoltuk, nem akartuk elhinni, hogy ilyen különlegesen finom lehet a citromos ízesítés? csiga. Belül puha és nagyon könny?, a teteje és az alja pedig karamellíz? a megpirult cukortól, ami sütéskor képz?dik rajta. Örülök, hogy bevált a recept!!! :) Kata

Susy

Szia! Köszönjük szépen ezt a klassz receptet, most burkolja a családom, öröm nézni a 2 kisfiamat, ahogy két pofára tömik :) Na és a Férjem... :D Nagyon finom, egyszer?, minden olyan ahogy leírtad, a teteje ropogós, belül puha és tényleg az alja is karamellíz? a cukortól. Mit mondhatnék, mennyei :) Még egyszer hálás köszönet a receptért, sokszor fogom még megsütni! Üdv, Zsuzsi

Bjkata

Kedves Zsuzsi! Örömmel olvastam a soraidat! Olyan érzékletesen írtad le a család jóíz? falatozását, hogy szinte láttalak Benneteket, ahogy (hasonlóan a saját családomhoz) nagy élvezettel tüntetitek el az illatos-ízletes rózsákat! Ezért érdemes volt megosztanom ezt a receptet!!! :):):) Kata

Susy

Kedves Kata! Én is azt mondom, hogy érdemes volt megosztanod a receptet!:) A héten kakaós változatban is elkészítem! Minden jót, Zsuzsi

Bjkata

Kedves Zsuzsi! Megel?ztelek! :) Nálunk tegnap készült dupla adag narancsos-kakaós-fahéjas rózsa. A tésztába reszelt narancshéjat kevertem, a cukros vajhoz pedig jó sok kakaót és egy kevés fahéjat. Jó kísérletezést! Kata

Adriennke26

Kedves Bjkata! Én is megsütöttem tegnap délután, isteni finom. Az én 2 éves kisfiam is két pofára tömte. :-) Köszönöm a receptet! Ha lehetne csillaggal is értékelni, 5-b?l 5-öt kapna! Üdv, Adrienn

Bjkata

Kedves Adrienn! Köszönöm a kedves hozzászólást! Üdvözlöm a kis sütirajongót is! Kata

Adriennke26

Az elmúlt években nem sütöttem ilyet, de a héten eszembe jutott, hogy milyen finom is volt. Ez a mennyiség nekünk nagyon sok, ezért én a maradékot le szoktam fagyasztani. A kisfiam, aki már 6 éves, 3 napja ezt eszi vacsorára. :-) Azt hiszem, hamarosan megint sütnöm kell egy adagot. :-)

Bjkata

Mi sem tudjuk megunni! :)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A kenéshez és a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.