Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-citromos rózsa

Vaníliás-citromos rózsa
Vaníliás-citromos rózsa
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor az egyik kedves ismerősömtől kaptam egy ilyen vaníliás-citromos rózsát frissen, puhán, illatosan, alig tudtam betelni az ízekkel, illatokkal. Azóta újra meg újra megsütöm ezt az egyszerű, de mégis fantasztikusan különleges finomságot a család örömére. Kakaósan, fahéjasan, diósan is elkészíthető, de citromosan a legfinomabb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A kenéshez és a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverjük a 2 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és az átszitált lisztből rászórunk egy evőkanálnyit.
  2. A többi liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, ami a tésztához kell, majd a felfuttatott élesztővel jól kidolgozzuk a tésztát. (Lehet kenyérsütőben is dagasztani, keleszteni.)
  3. A jól kidolgozott és megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblán kisodorjuk fél cm vastagságú téglalapra.
  4. Egyenletesen megkenjük a habosra kevert cukros-vaníliás vajjal.
  5. A téglalap két hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük a tésztát fentről lefelé, és lentről felfelé haladva. Középen végig elvágjuk a tésztát hosszában. Így két bejglihez hasonló tekercset kapunk.
  6. Mindkét tekercset 12 darabra vágjuk, így kb. 3-4 cm-es csigákat kapunk. Összesen 24 csigánk lesz.
  7. A csigák oldalát olvasztott zsírral megkenjük, mielőtt a kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe raknánk őket. Így sülés után is könnyen elválaszthatók egymástól a rózsa formájú csigák. Ha a tepsiben 1-1 cm távolságra rakjuk őket, sülés közben szépen összenőnek. A rózsák teteje szép piros lesz, de a belsejük nagyon puha marad. (Sütés előtt pihentessük a rózsákat fél órán keresztül a tepsiben!)
  8. Az első 5 percben forró sütőben felhúzatjuk 200-220 fokon, utána 20 percig 180 fokon sütjük tovább. Ezután kivesszük a sütőből, minden rózsát meglocsolunk egy kevés vaníliás tejjel, és további 5 percre visszatesszük sülni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25X30X6 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 861
elküldve: 28
receptkönyvben: 441
elkészítve: 19/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rózsatorta, vaníliás-citromos csiga, citromos tekercs

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Sun, 2014-01-19 13:35

Kedves Bjkata!
Én is megsütöttem tegnap délután, isteni finom. Az én 2 éves kisfiam is két pofára tömte. :-)
Köszönöm a receptet! Ha lehetne csillaggal is értékelni, 5-ből 5-öt kapna!
Üdv, Adrienn

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2014-01-19 19:56

Kedves Adrienn!
Köszönöm a kedves hozzászólást! Üdvözlöm a kis sütirajongót is!
Kata

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Fri, 2018-03-23 11:45

Az elmúlt években nem sütöttem ilyet, de a héten eszembe jutott, hogy milyen finom is volt. Ez a mennyiség nekünk nagyon sok, ezért én a maradékot le szoktam fagyasztani. A kisfiam, aki már 6 éves, 3 napja ezt eszi vacsorára. :-) Azt hiszem, hamarosan megint sütnöm kell egy adagot. :-)

Susy
Susy Mon, 2013-01-14 01:46

Kedves Kata! Én is azt mondom, hogy érdemes volt megosztanod a receptet!:) A héten kakaós változatban is elkészítem! Minden jót, Zsuzsi

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2013-01-14 15:34

Kedves Zsuzsi!
Megelőztelek! :)
Nálunk tegnap készült dupla adag narancsos-kakaós-fahéjas rózsa. A tésztába reszelt narancshéjat kevertem, a cukros vajhoz pedig jó sok kakaót és egy kevés fahéjat.
Jó kísérletezést!
Kata

Susy
Susy Sat, 2013-01-12 14:48

Szia! Köszönjük szépen ezt a klassz receptet, most burkolja a családom, öröm nézni a 2 kisfiamat, ahogy két pofára tömik :) Na és a Férjem... :D Nagyon finom, egyszerű, minden olyan ahogy leírtad, a teteje ropogós, belül puha és tényleg az alja is karamellízű a cukortól. Mit mondhatnék, mennyei :) Még egyszer hálás köszönet a receptért, sokszor fogom még megsütni! Üdv, Zsuzsi

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-01-12 15:09

Kedves Zsuzsi!
Örömmel olvastam a soraidat! Olyan érzékletesen írtad le a család jóízű falatozását, hogy szinte láttalak Benneteket, ahogy (hasonlóan a saját családomhoz) nagy élvezettel tüntetitek el az illatos-ízletes rózsákat! Ezért érdemes volt megosztanom ezt a receptet!!! :):):)
Kata

pakóca
pakóca Fri, 2013-01-11 21:06

Kedves Bjkata! Elkészítettem ma délután a rózsákat, hát el is fogyott, úgyhogy közkívánatra holnap reggelire is ezt kérte a család :) Nem is gondoltam, hogy a citromos is ilyen finom, mindig csak a kakós csiga volt a gyerekeknél a sláger :) Köszi szépen a receptet! pakóca

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2013-01-11 22:10

Kedves Pakóca!
Köszönöm a visszajelzést!
Mi is így voltunk vele, amikor először megkóstoltuk, nem akartuk elhinni, hogy ilyen különlegesen finom lehet a citromos ízesítésű csiga. Belül puha és nagyon könnyű, a teteje és az alja pedig karamellízű a megpirult cukortól, ami sütéskor képződik rajta.
Örülök, hogy bevált a recept!!! :)
Kata

1016
finomliszt 50 dkg
tej 1.5 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 3 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
vaj 4 dkg
porcukor 5 dkg
1 kk
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sertészsír 2 dkg
tej 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag