Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas zsömle

Vajas zsömle
Vajas zsömle
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc vasárnapi reggelink. Én úgyis korán ébredek. Mire a család magához tér, már sülnek is a zsömlék.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, beletesszük a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk belőle.
  2. Addig dagasztjuk, míg elválik a kezünktől. Robotgéppel néhány perc.
  3. Legalább 1 órát kelesztjük letakarva.
  4. Ha már duplájára kelt a tészta, 8 részre osztjuk, lisztezett deszkán golyókat formálunk belőlük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejét.
  6. 15 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
  7. A zsömlék tetejét megkenjük tejjel. Szórhatunk rá mákot, szezámmagot, de ez elmaradhat.
  8. Készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 441
elküldve: 4
receptkönyvben: 270
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
184 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, édes leveles, burek, briós, croissant, buci, bagel, pita, hamburger-buci, kifli

egyéb elnevezések

vajas zsemle, tejes zsemle, zsemle, zsömle

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Sat, 2014-10-04 18:47

Kedves Szilvi!
A tej és a vaj miatt inkább csak zsömlének ajánlanám. Kenyérhez elég a liszt, só élesztő, víz keverék: fél kg liszt, 3 dkg élesztő 2 kk só, 3 dl víz. és egy csipet cukor az élesztő felfuttatásához. Lényeges itt is a jó dagasztás és e kétszeri kelesztés. Nagyobb adag, tehát tovább sül.

Amybaby
Amybaby Mon, 2014-09-15 17:09

Kedves Zsuzsa, teljes kiőrlésű liszttel mennyire érdemes ennél a receptnél próbálkoznom?

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Mon, 2014-09-15 18:16

Tapasztalatom szerint a teljes kiőrlésű liszttel tömörebb ás ízetlenebb lesz. Persze mindent meg lehet próbálni. Valószínűleg több tejet kíván majd. Estetleg keverd a kétféle lisztet.

Repriiz
Essty / Repriiz Thu, 2013-03-14 22:14

Sziasztok :) most kel a tészta,de nekem a dagasztáshoz még vett fel egy kis tejet,mert nemtudtam összegyúrni,nemtudom miért vagy én vagyok béna vagy a mérleg rossz.Tegnap vizes zsömlét próbáltam csinálni de nekem úgy ahogy a másik recept írta vízzel az élesztő nem futott fel,így találtam rá erre a receptre.Úgyhogy biztos ami biztos a szokásos módon meleg cukros vízbe futtattam fel az élesztőt most és úgy gyúrtam össze.Majd beszámolok mi lett az eredmény,nagyon remélem ezúttal sikerül,mert olvastam a sok boldog hozzászólást,remélem énis azt tudom írni majd mint a többiek.

Repriiz
Essty / Repriiz Thu, 2013-03-14 23:31

Na megsültek a zsömléim,mondhatni 8 kissebb cipóm lett belőle,mert duplaadagot csináltam de kicsinek tűntek nekem a zsömik,aztán addig kelesztettem őket hogy óriás zsömik lettek belőlök,és a sütőt se melegítettem direkt elő,hogy a sütőben is keljenek amíg felmelegszik a sütő ,közben meleg cukros tejjel kenegettem vagy 4 x......nagyon szépek lettel aranysárgák és szép fényes a tetejük,az ízére még nem tudok mit mondani mert reggelinek készítettem,de ígéretesnek néznek ki :) Ha reggel megkóstoljuk és olyan amilyennek várom,akkor legközelebb kenyérnek fogom megsütni vagy kiflinek,és lehet még szórok bele valami magokat is :)

Repriiz
Essty / Repriiz Fri, 2013-03-15 00:52

Mondanom se kell nem bírtuk a reggelt kivárni mert éjszakai baglyok vagyunk,de a zsömik nagyon finomak lettek,nagyon szépen köszönjük a receptet! :) Jó sütögetést...

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Mon, 2013-03-18 20:13

Örülök a sikernek. Az élesztő kelesztéséhez mindig kell egy csepp cukor és meleg, akkor kel meg rendesen. A liszt minőségétől is sok függ (ez okozta, hogy kellett még egy kis tej a dagasztáshoz). Ha Ausztriában. a lányomnál sütök, ot egészen mások a isztek. Az olasz lisztek viszont nagyon jók. persze a hazai azb igazi.
Üdv Zsuzsa

LittleDoll
Zseppy / LittleDoll Tue, 2012-08-14 23:30

Elkészítettem, nagyon szuper lett, még sokszor fogok ilyen zsömlét sütni. köszönöm :)

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Thu, 2012-08-16 10:44

Örülök a sikernek. Én bizony csak ősszel kapcsolom be a sütőmet ilyesmihez, nagyon meleg a konyhám.
Üdv Zsuzsa

299
rétesliszt 25 dkg
vaj 2.5 dkg
0.5 kk
cukor 0.25 teáskanál
friss élesztő 2.5 dkg
tej 1.3 dl