Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölyzsemle Évi néni konyhájából

Tönkölyzsemle Évi néni konyhájából
Tönkölyzsemle Évi néni konyhájából
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptben pohárban sültek a zsemlék. Nekem nem volt olyan poharam, amit szívesen tettem volna a sütőbe, ezért egy nagyobb szuffléformát vajaztam ki, és abban kelesztettem, sütöttem. Ilyen magasra nőve is tökéletesen átsült.

hozzávalók / 7 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Az élesztős tejhez öntjük az olajat, a lisztet és a sót, és viszonylag kemény tésztát gyúrunk belőle, 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk 7-8 részre osztjuk, kis golyókat formálunk belőlük és 1 órát újrakelesztjük őket letakarva, langyos helyen.
  4. A megkelt zsemléket megkenjük olajjal, megszórjuk magokkal és 190 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
  5. Rácsra szedve hűtjük ki.


 

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 575
elküldve: 2
receptkönyvben: 72
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: tojásmentes
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, croissant, kifli, briós, pita, bagel, hamburger-buci, burek, édes leveles, buci

egyéb elnevezések

zsemle, szezámmagos zsemlék, tönkölylisztes zsemlék

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evapauer
Jolimami / evapauer Sun, 2012-09-23 12:25

Hű, de guszta! Imádom a péksüteményeidet, még a nézegetésük is kulináris élvezet.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-23 15:56

Elkényeztetsz a dicsérettel, de azért nagyon jól esik. Köszönöm szépen. Újabban a tönkölyliszt szerelmese lettem. Annyira könnyű szép kenyeret sütni belőle és nagyon finom. Puszi: Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-22 15:45

Én is ezért próbálkozom mindig újabb péksüteménnyel. Egyébként most kezdtem próbálgatni a tönkölylisztet (mert ugye nem olcsó), de annyira szép kenyeret lehet belőle sütni, hogy megéri rááldozni. Mellette pedig egészséges és ízletes is. Köszönöm a hozzászólásodat, kedves tőled. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

witch
witch / witch Sat, 2012-09-22 14:18

Jaj, milyen ennivalo az a kis gomba alaku!
Ha ettol nem jon meg az etvagya valakinek,
akkor semmitol.

330
kenyérliszt BL80 30 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 15 dkg
tej 250 ml
méz 2 ek
élesztő 1.2 dkg
kukoricaolaj 0.5 dl
1 tk
szezámmag 1 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál