r
Nosalty Logó

Vadkovászos briós mézzel

Fahéj
Vadkovászos briós mézzel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

672
Kalória
16.8g
Fehérje
116.4g
Szénhidrát
13.9g
Zsír
29.1g
Víz
71.9g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
21.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 672 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2683 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    804.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    29.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 672 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.2 g

Zsír

  • Összesen
    55.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3217.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    461 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    651 mg
  • Nátrium
    1788 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    465.6 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    116.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2683 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 257 kcal

Elkészítés

  1. A kovászt megetetjük 1 dl tejjel és 10 dkg liszttel, majd órákra magára hagyjuk, hogy megkeljen. Ez 5-6 óra is lehet, a kovásztól és az időjárástól függően.
  2. A megkelt kovászt alaposan összedolgozzuk még 2 dl tejjel, a mézzel, a sóval és végül az olvasztott vajjal. 10 percet pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk.
  3. Letakarva 1 órát pihentetjük, majd hajtogatjuk keresztben háromba, és hosszában is háromba.
  4. Megint pihentetjük 1 órát, aztán megint hajtogatjuk.
  5. Ismét pihentetjük 1 órát, ismét hajtogatjuk.
  6. Megint hagyjuk 1 órát, aztán ellapogatjuk, de csak kézzel, finoman, hogy egy jó ujjnyi vastag téglalapot kapjunk. Ezt 10 hosszú csíkká vágjuk.
  7. Minden csíkot kicsit megsodrunk, kettévágunk, és briósfonással megfonunk.
  8. A briósokat kikent tepsire rakjuk, letakarjuk, és huzatmentes, langyos helyen újfent kelesztjük 1 órát.
  9. A sütőt bemelegítjük, az aljára kis edényben vizet teszünk, a tésztácskákat megkenjük felvert tojással, jól megszórjuk kristálycukorral (ez persze el is maradhat), és jó meleg sütőben arany színűre sütjük.
  10. Rácson vagy deszkán hűtjük ehetőre.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Most volt egy szusszanásnyi időm, és azonnal elővettem az én Ancsa kovászomat, hogy alakítsunk valami újat együtt. Sose hagyott még cserben, és így egyre bátrabban vágok bele vadkovászos elképzeléseim megvalósításába. Nemrég a sós kiflit gyártottuk együtt, így illett, hogy aztán kipróbáljunk valami édeset. Most sem csalódtam. Nagyon finom lett a briós. Hideg tejjel, forró kakaóval, a reggeli kávéval... Hmm, nekem nem is kell jobb.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek